οαεδ

Όχι στη διαγραφή των δελτίων ανεργίας, των σπουδαστών στα ΙΕΚ

Οι Ενεργοί Άνεργοι στέκονται αλληλέγγυοι στον αγώνα των συναδέλφων σπουδαστών στα ΙΕΚ για να μην διαγραφούν τα δελτία ανεργίας τους. Με όλες μας τις δυνάμεις θα συμπαρασταθούμε στο δίκαιο αίτημα τους, όπως και την Πέμπτη 16/6 που βρεθήκαμε μαζί τους έξω από το υπουργείο εργασίας. Παρακάτω δημοσιεύουμε το δελτίο τύπου της Γενικής Συνέλευσης σπουδαστών ΙΕΚ
Έξω από το υπουργείο Εργασίας συγκεντρώθηκαν την Πέμπτη 16/6, σπουδαστές των ΙΕΚ που διαμαρτύρονται για την διαγραφή των δελτίων ανεργίας τους από τον ΟΑΕΔ.

Αρκετός κόσμος συμμετείχε στην κινητοποίηση, παρόλη την έλλειψη μέσων μαζικής μεταφοράς (λόγω έκτακτης στάσης εργασίας σε Μετρό, ΗΣΑΠ και Τραμ) και παρόλα τα παραπλανητικά δημοσιεύματα της προηγούμενης ημέρας στον Τύπο, περί »ικανοποίησης των αιτημάτων μας» από μεριάς ΔΣ του ΟΑΕΔ. Στην απόφαση αυτή θέλουμε να σταθούμε, καθότι πολύς »ντόρος» έγινε. Εμείς πάντως δεν πανηγυρίζουμε, χωρίς βέβαια να παραβλέπουμε πως αποτελεί ένα βήμα, μια πρώτη επίσημη αναγνώριση της αδικίας που συντελείται σε βάρος μας και μια ένδειξη πως υπάρχει πρόθεση να προστατευτούν τα επιδόματα ανεργίας, που τόσο αναίσχυντα ζητήθηκαν πίσω. (Μένει φυσικά, αυτό να μετουσιωθεί σε εγκύκλιο κανονιστική).

Από την άλλη, δεν υπάρχει λογική στο διαχωρισμό που δημιουργεί η απόφαση του ΔΣ του ΟΑΕΔ, μεταξύ επιδοτούμενων -οι οποίοι θα διατηρούν την ιδιότητα του ανέργου, όχι όμως και μετά τη λήξη της επιδότησης– και μη επιδοτούμενων ανέργων σπουδαστών, καθώς αποκλείει από τον υπολογισμό του χρόνου κατάρτισης ως χρόνου ανεργίας, μια σειρά συναδέλφους πουαποδεδειγμένα εργάστηκαν το προηγούμενο διάστημα (ανεξάρτητα από το ότι δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις για να πάρουν το επίδομα) και μάλιστα μέτρησε η προϋπηρεσία τους ως κριτήριο για την ένταξή τους στο ΙΕΚ!
Επίσης, δεν ξεκαθαρίζεται τί θα γίνει με τους επιδοτούμενους που υπέστησαν ήδη διακοπή της καταβολής της επιδότησης ανεργίας, ούτε και με τους εργαζόμενους σπουδαστές που έχουν ήδη απολυθεί ή απειλούνται άμεσα με απόλυση, λόγω αφαίρεσης των μορίων που τους έδωσε ο χρόνος ανεργίας τους.

ΙΕΚ1

Όλα τα παραπάνω κρίσιμα ζητήματα, θέσαμε προφορικά αλλά και με κατάθεση σχετικού υπομνήματος, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, με τον Γρ. Μαλάμη, διευθυντή του γραφείου της αρμόδιας αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας Ρ. Αντωνοπούλου. Διατυπώσαμε ακόμα πιο επιτακτικά, το αίτημα μας για άμεση λήψη μέτρων αποκατάστασης αυτής της αδικίας, καθώς και για την πλήρη κατοχύρωση των δικαιωμάτων των άνεργων σπουδαστών ΙΕΚ. Η απάντηση ήταν πως υπάρχει αυτή η πρόθεση και πως αναμένεται να υλοποιηθεί με τη μορφή πρότασης για νομοθετική ρύθμιση. Ουσιαστικά δηλαδή δεν είχαμε παρά μια προφορική δέσμευση για το μέλλον από μεριάς υπουργείου, την ώρα που η Διοίκηση του ΟΑΕΔ, με μια ασαφή και ελλιπή απόφαση, έχει παραπέμψει εκεί για την οριστική ρύθμιση του ζητήματος. Αν μάλιστα κρίνουμε και από την προ ενός χρόνου επίσημη θέση του υπ. Εργασίας, που προκειμένου να νομιμοποιήσει τις διαγραφές των ανέργων από τα μητρώα του ΟΑΕΔ, επικαλούνταν μεταξύ άλλων ‘’ξεθαμμένους’’ νόμους που δεν αφορούν τα ΙΕΚ, δεν έχουμε και πολλούς λόγους να εμπιστευτούμε τυφλά αυτές τις ‘’καλές προθέσεις’’.

Σε καμία περίπτωση λοιπόν δεν επαναπαυόμαστε, ούτε και πρόκειται να διασπαστούμε σε »ευνοούμενους» και μη, κατάσταση που προωθεί η απόφαση του ΟΑΕΔ. Θα συνεχίσουμε δυναμικά στο δρόμο του αγώνα που ξεκινήσαμε, μέχρι να δικαιωθούμε όλοι και στην πράξη. Μέχρι τότε, προωθούμε το συντονισμό των συνελεύσεων και των πρωτοβουλιών των σπουδαστών ΙΕΚ όλων των ειδικοτήτων, σε κάθε σχολή και σε κάθε πόλη, ούτως ώστε, στην περίπτωση που η ηγεσία του υπ. Εργασίας, αναιρέσει ή »ξεχάσει» τη δέσμευσή της για έμπρακτη και συνολική λύση του προβλήματος, να έρθει αντιμέτωπη με ένα οργανωμένο και αποφασισμένο κίνημα που θα αναλάβει να της το »υπενθυμίσει». Με κάθε τρόπο.

Γενική Συνέλευση Σπουδαστών ΙΕΚ

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ