μεταναστες

Ψήφο στους μετανάστες, όχι στους ομογενείς

Από τον προσωπικό λογαριασμό του Παναγιώτη Σωτήρη στο facebook

Διαπίστωσα διαδικτυακό ψήφισμα με τίτλο “Δικαίωμα Ψήφου στους Έλληνες του Εξωτερικού”. Ένδειξη βλακείας ή υποβολιμαίο;

Να υπενθυμίσω ότι οι έλληνες πολίτες που διαμένουν στο εξωτερικό θα μπορούσαν να ψηφίσουν υπό ορισμένες πρακτικές προϋποθέσεις σε πρεσβείες και προξενεία. Αυτό είναι κατοχυρωμένο στις ευρωεκλογές και θα μπορούσε να επεκταθεί στις εθνικές και κάκιστα δεν επεκτείνεται και δεν υλοποιείται αυτό που προβλέπει το άρθρο 51 του Συντάγματος. Το σύστημα μπορεί να χρειάζεται βελτίωση ή να προστεθούν πρακτικές δυνατότητες όπως η επιστολική ψήφος, αλλά η τυπική δυνατότητα υπάρχει. Οι “έλληνες πολίτες”, δεν χάνουν το δικαίωμα ψήφου επειδή διαμένουν στο εξωτερικό. Σε τελική ανάλυση μπορούν πάντα να πάρουν και το αεροπλάνο και να έρθουν να ψηφίσουν.
Η σχετική συζήτηση ΔΕΝ αφορά τους έλληνες πολίτες, όσους διαθέτουν ελληνική ιθαγένεια, ταυτότητα, διαβατήριο, άρα και εγγραφή σε δημοτολόγια και εκλογικούς καταλόγους.

Αφορά τους “ομογενείς”, δηλαδή πολίτες άλλων κρατών, που έχουν ελληνική καταγωγή, όπως αυτή ορίζεται. Αυτοί είναι δεύτερης ή τρίτης ή ακόμη και τέταρτης γενικά μετανάστες, συνήθως ενσωματωμένοι στις άλλες κοινωνίες, που διατηρούν και ένα δεσμό με την “πατρίδα”. Το να ψηφίσουν αυτοί οι πολίτες άλλων κρατών στις ελληνικές εκλογές για να εκλέξουν μια κυβέρνηση που πέραν των ζητημάτων που αφορούν τους “αποδήμους” δεν τους αφορά, στην πραγματικότητα θα αποτελεί μια ιδιότυπη μορφή αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος. Δηλ. π.χ. παραδοσιακά συντηρητικοί και κατά παράδοση ψηφοφόροι των ρεπουμπλικανών ελληνοαμερικανοί τρίτης γενιάς ή οι επίσης συντηρητικοί ελληνοαυστραλοί δεύτερης ή τρίτης γενιάς, για να μην πω για εκείνους τους “ομογενείς” στη Νότια Αφρική που ψιλοσυμπαθούσαν και το απαρτχάιντ, όλοι αυτοί να ψηφίζουν στις ελληνικές εκλογές και να σπρώχνουν την πλάστιγγα προς τα δεξιά…

Συγγνώμη αλλά πολύ πιο σημαντικό είναι να δώσουμε δικαίωμα ψήφους στους εκατοντάδες χιλιάδες μονίμως διαμένοντας μετανάστες στην Ελλάδα, που ζουν εδώ, εργάζονται εδώ,. φορολογούνται εδώ αλλά δικαίωμα λόγου στο τι γίνεται στη χώρα στην οποία ζουν δεν έχουν…
Οι ομογενείς ας μας στέλνουν την αγάπη τους, τα απαραίτητα κακογουστα νάιλον πουκάμισα (που ποτέ δεν κατάλαβα όταν μας τα έστελναν γιατί μας τα έστελναν) και κάπου κάπου τον οβολό τους.. Από μακριά κι αγαπημένοι.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ