Το μαύρο ρωσικό κεφάλαιο, ο Σαμαράς και η Κύπρος

Σαν κατάρα ακούστηκε η “ευχή” του Αντώνη Σαμαρά ότι η Κύπρος μπορεί να τα καταφέρει όπως η Ελλάδα.

Το να εύχεσαι σε μια χώρα να δει το προσδόκιμο ζωής των πολιτών της να μειώνεται για χάρη των τραπεζών, να πολλαπλασιαστούν οι αυτοκτονίες και οι άστεγοι και να φεύγει η νεολαία της σαν οικονομικός μετανάστης δεν είναι από εκείνες τις δηλώσεις που ενισχύουν το κλίμα καλής γειτονίας.

Πέρα, όμως, από την κακεντρέχεια προς την μαρτυρική Κύπρο ο Έλληνας πρωθυπουργός δείχνει να έχει χάσει οριστικά και κάθε επαφή με την πραγματικότητα. Είναι χαρακτηριστικό πως όταν ο Σαμαράς προσγειωνόταν στην Κύπρο η έγκριτη επιθεώρηση διεθνών σχέσεων Foreign Policy σκιαγραφούσε την τραγική εικόνα της Ελληνικής οικονομίας.

Σε ανάλυση με τίτλο “Η ελληνική ύφεση” ο συντάκτης εξηγούσε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πολύ χειρότερη από τη μεγάλη ύφεση της δεκαετίας του ’30 στις Ηνωμένες Πολιτείες – κατάσταση από την οποία, δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι η αμερικανική οικονομία κατάφερε να ξεφύγει μόνο χάρη στην εμπλοκή της στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

Φυσικά η Κύπρος έχει πολύ πιο σημαντικά θέματα να την απασχολούν από την επίσκεψη ενός ασήμαντου πρωθυπουργού της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.  Αρκετοί αναλυτές προειδοποιούν τις τελευταίες εβδομάδες ότι το Βερολίνο δεν έχει καμία διάθεση να “διασώσει” τη μικρή νησιωτική οικονομία δεδομένου ότι με αυτό τον τρόπο ουσιαστικά θα διασώσει το ρωσικό κερδοσκοπικό κεφάλαιο που συντηρεί την κυπριακή οικονομία.

Oι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες με έκθεσή τους, που “διέρρευσε” τον προηγούμενο Νοέμβριο, προειδοποιούσαν ότι οποιαδήποτε οικονομική βοήθεια θα ενίσχυε κυρίως τους Ρώσους ολιγάρχες που έχουν μεταφέρει στην Κύπρο περίπου 26 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η διαρροή φαίνεται μάλλον εσκεμμένη και εξυπηρετεί άλλες πολιτικές επιδιώξεις του Βερολίνου. Η ύπαρξη ρωσικού μαύρου κεφαλαίου όμως είναι γνωστή σε όλους.

Άρης Χατζηστεφάνου

Υ.Γ Ελπίζουμε ο Έλληνας πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, να μην αναφέρθηκε και στην επιτυχία του με τη Βίλα Αμαλίας. Γιατί οι Κύπριοι αδελφοί θα έπαιρναν μια πραγματική εικόνα για το… μέγεθος του προβλήματος στην Ελλάδα.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ