Αστυνομία και εισαγγελέας «κουκούλωσαν» το ρατσισμό λέει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Ανακοίνωση του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας

Αθήνα, 30.3.2016. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), βασιζόμενο, μεταξύ άλλων, στα ευρήματα του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, καταδίκασε την Ελλάδα για τη μη διερεύνηση του ρατσιστικού κινήτρου στην υπόθεση Sakir.

Τα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης θυμίζουν το μοτίβο που έχει καταγράψει το Δίκτυο από το 2011. Ο Sakir, χωρίς χαρτιά, δέχτηκε σοβαρή επίθεση από εξτρεμιστική ομάδα στην περιοχή του Αγ. Παντελεήμονα και στη συνέχεια βρέθηκε κρατούμενος στο Αστυνομικό Τμήμα (ΑΤ) και υπό απέλαση, ενώ οι αρχές έθεσαν την υπόθεση στο αρχείο χωρίς να διερευνήσουν το ρατσιστικό κίνητρο. Ο αυτόπτης μάρτυρας, επίσης αλλοδαπός χωρίς χαρτιά, αρχικά αναγνώρισε τους δράστες, αλλά στη συνέχεια βρέθηκε και αυτός κατηγορούμενος και υπό απέλαση.

Το ΕΔΔΑ έκρινε ότι η αστυνομία και οι εισαγγελικές αρχές, παρά την αύξηση των ρατσιστικών επιθέσεων από εξτρεμιστικές ομάδες στην περιοχή, δεν διερεύνησαν την πιθανή σχέση της επίθεσης κατά του Sakir με το μοτίβο των περιστατικών που καταγγέλλονται σε εκθέσεις της Human Rights Watch, της Διεθνούς Αμνηστίας, του Συνηγόρου του Πολίτη και του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, αλλά τη διαχειρίστηκαν ως μεμονωμένο περιστατικό. Επίσης, έκρινε ότι οι συνθήκες κράτησης του θύματος στο ΑΤ του Αγ. Παντελεήμονα δεν ήταν συμβατές με τις υποχρεώσεις που θέτει η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Η απόφαση αυτή καταδεικνύει τη βασιμότητα των θέσεων του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής σχετικά με την προστασία των θυμάτων και των ουσιωδών μαρτύρων. Επισημαίνεται ωστόσο ότι είναι αναγκαίο να λάβει η Πολιτεία εξειδικευμένα μέτρα προκειμένου, αφενός τα θύματα να έχουν ουσιαστική πρόσβαση στη Δικαιοσύνη, αφετέρου η προστασία των μαρτύρων να είναι στην πράξη ουσιαστική. Όσο οι καταγγελίες διερευνώνται αποτελεσματικά και όσο τα θύματα της ρατσιστικής βίας, αλλοδαποί, ΛΟΑΤΚΙ, μέλη μειονοτήτων, ΑμεΑ, τυγχάνουν της κατάλληλης μεταχείρισης από τις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές, τόσο θα ενισχύεται η εμπιστοσύνη σε αυτές.

Η υπόθεση του Sakir εκπροσωπεί τις περιπτώσεις δεκάδων άλλων θυμάτων που έμειναν αφανή θύματα σκοτεινής ρατσιστικής βίας. Η δικαίωση της Ομάδας Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών, η οποία αφιλοκερδώς χειρίστηκε την υπόθεση, ενθαρρύνει όλους τους φορείς που επιδιώκουν την καταπολέμηση της ρατσιστικής βίας και την επικράτηση της νομιμότητας, ώστε να συνεχίσουν το έργο τους με την ίδια προσήλωση.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ