αλληλεγγύη πρόσφυγες

Στο στόχαστρο πρόσφυγες και αλληλεγγύη

Χρήστος Αβραμίδης
Πηγή: Εφημερίδα Πριν

Μια γυναίκα αλληλέγγυα, ξεγυμνώθηκε από την αστυνομία με τη βία, ένας άντρας χτυπήθηκε και αρκετοί ακόμα συνελήφθησαν. Αυτός είναι ο τελευταίος απολογισμός από το νέο κυνήγι μαγισσών που έχει εξαπολύσει η ΕΛΑΣ εναντίον της αλληλεγγύης στους πρόσφυγες. Από τους συλληφθέντες, μερικοί έκαναν το “έγκλημα” να διαθέτουν ασύρματο! Ενώ Από τις υπόλοιπες συλλήψεις ο ένας κρατήθηκε επειδή είχε μαχαίρι μαζί του και παρότι οι τρεις εθελοντές που επέβαιναν εξήγησαν ότι πήγαιναν να ετοιμάσουν και να σερβίρουν σε σκηνή τσάι, στο οποίο χρησιμοποιούν φρεσκοκομμένα υλικά. Όπως δήλωσαν «ανεξάρτητοι εθελοντές και ομάδες αλληλεγγύης» μέσω της ανακοίνωσης που έβγαλαν. Στη συγκεκριμένη ανακοίνωση, μεταξύ άλλων οι αλληλέγγυοι διαψεύδουν ότι ενθαρρύνανε τη μαζική διάσχιση συνόρων και καταγγέλλουν ως «απίστευτα ρατσιστικό και πατροναριστικό να υπονοούν ότι οι άνθρωποι χρειάζονται «δυτικούς ακτιβιστές» ή «ψευτο-ομάδες εθελοντών» για να οργανώσουν διαμαρτυρίες»

Ταυτόχρονα στέκονται στον ρόλο των ΜΜΕ μιλώντας για «αβάσιμες καταγγελίες, μεροληπτικά άρθρα και σκανδαλοθηρική αναπαράσταση της κατάστασης». Ενώ τέλος ,καταδικάζουν τις πολιτικές της ΕΕ που δημιουργούν αυτήν την απάνθρωπη κατάσταση στα σύνορα καθώς και τη βία ενάντια σε εκείνους που αναζητούν την ασφάλεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι και στον Κάτσικα Ιωαννίνων, η ΕΛΑΣ κατέστειλε πρόσφυγες και αλληλέγγυους που είχαν καταλάβει το οδόστρωμα για να διαμαρτυρηθούν πραγματοποιώντας 27 προσαγωγές μετά από έντονες συγκρούσεις. Ενώ ύστερα από δράσεις αλληλεγγύης, όπως η κατάληψη του Δημαρχείου Ιωαννίνων, οι προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι
Μαρτυρίες αλληλέγγυων αναφέρουν σκηνές πανικού με γυναικόπαιδα να ουρλιάζουν και ξύλο από την αστυνομία.

Η στοχοποίηση των αλληλέγγυων δείχνει να αποτελεί πολιτική κατεύθυνση που είχε δρομολογηθεί από την κυβέρνηση πολλές βδομάδες πριν, κάτι που φάνηκε από τον τρόπο που διάφορα ΜΜΕ αλλά και ο εισαγγελέας έδειξαν να κινούνται ενάντια στον Συντονισμό για το προσφυγικό και το μεταναστευτικό εξαιτίας των περιβόητων φυλλαδίων που μοίραζε στον Πειραιά. Στην Ειδομένη από το προηγούμενο διάστημα υπήρχαν επίσης επεισόδια πρωτόγνωρης καταστολής και στοχοποίησης όπως η απαγόρευση διέλευσης της αποστολής του Συντονισμού και Ιταλών ακτιβιστών προς τον καταυλισμό ή η επιδρομή της ΕΛΑΣ υπό την απειλή όπλου που αναφέρουν οι αλληλέγγυοι στην ανακοίνωση που αναφέρθηκε πιο πάνω. Όμως η πίεση προς τον κόσμο της αλληλεγγύης εντάθηκε ακόμα περισσότερο μετά τις συγκρούσεις της προηγούμενης Κυριακής.

Η ένταση είχε ξεκινήσει όταν πρόσφυγες ζήτησαν να περάσουν τα σύνορα. Οι αρχές της ΠΓΔΜ αρνήθηκαν την διέλευση. Οι πρόσφυγες προσπάθησαν να περάσουν τον φράκτη, με τις αστυνομικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ να καταστέλλουν με σκληρότητα τους διαμαρτυρόμενους χρησιμοποιώντας δακρυγόνα, χειροβομβίδες κρότου λάμψης. Μάλιστα όταν χρησιμοποίησαν αύρες τα δακρυγόνα έφτασαν ακόμα και μέσα στον καταυλισμό όπου διαμένουν χιλιάδες άνθρωποι. Επίσης, συγκλονιστικές φωτογραφίες κάνουν τον γύρω του κόσμου με μικρά παιδιά να μην μπορούν να αναπνεύσουν εξαιτίας των χημικών, θρυμματίζοντας ακόμα περισσότερο την βιτρίνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης της αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού. Η καταστολή κλιμακώθηκε ακόμα περισσότερο με τις δυνάμεις καταστολής να παραβιάζουν τα σύνορα και να εξαπολύουν πλαστικές σφαίρες. Οι συγκρούσεις διήρκεσαν για περίπου 7 ώρες και η ένταση αποκλιμακώθηκε μονάχα όταν άρχισε να σκοτεινιάζει και να πέφτει η βροχή.

Η κυβέρνηση τη στιγμή που γεμίζει με χρήματα τα ταμεία των καθεστωτικών ΜΚΟ, τα βάζει με αυτούς που δείχνουν την αλληλεγγύη τους , αφιλοκερδώς με συνέπεια, και σε μια ισότιμη σχέση διαλόγου, ενημέρωσης και κριτικής της καθεστωτικής πολιτικής. Άλλωστε το σχέδιο της κυβέρνησης είναι η εκκένωση και συγκέντρωση σε «χώρους φιλοξενίας» , απομακρυσμένους από τα σύνορα, αλλά και από το κίνημα. Για να υλοποιηθεί ένα τέτοιο σχέδιο θα πρέπει να γίνει σε συνθήκες πλήρους αδιαφάνειας και συσκότισης. Αυτές τις συνθήκες προσπαθούν να δημιουργήσουν με τον εκφοβισμό και την καταστολή τον αλληλέγγυων. Προκαλεί μάλιστα εντύπωση, η υποκρισία της κυβέρνησης διότι την ίδια στιγμή κανένας ρατσιστής δεν διώκεται για τις φασιστικές ενέργειες των τελευταίων μηνών, κανένα ΜΜΕ δεν ελέγχθηκε αναφορικά με τις πλαστές ειδήσεις και την ρατσιστική προπαγάνδα που δημιούργησε το κλίμα για ρατσιστικές επιθέσεις και αστυνομική καταστολή.

Οι μόνοι σε αυτή την υπόθεση που διώκονται και περνούν τα βράδια τους στα αστυνομικά τμήματα είναι αλληλέγγυοι, κατά βάση άνθρωποι που κίνησαν από άλλες χώρες για να έρθουν σε αντίξοες συνθήκες να βοηθήσουν άλλους ανθρώπους που υποφέρουν. Και οι μετανάστες και οι πρόσφυγες ζουν αυτή την αθλιότητα όχι γιατί πολλοί αλληλέγγυοι δεν έχουν την πιστοποίηση της κυβέρνησης αλλά γιατί η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της κυβέρνησης εκτός από το κλείσιμο των συνόρων είναι η απόσυρση του κράτους από κάθε πολιτική παροχών προς τις κατώτερες οικονομικά τάξεις είτε πρόκειται για ντόπιους, είτε για πρόσφυγες και μετανάστες. Αυτή η απουσία κοινωνικής πολιτικής πλήττει πιο σκληρά απ’ όλους, τους «Άθλιους του 21ου αιώνα» τους «χωρίς χαρτιά» τους ανθρώπους που έφυγαν από έναν πόλεμο για να επιβιώσουν και βρίσκουν απέναντί τους, τους φράχτες της Ε.Ε. και ειδικά σώματα αστυνομικών όπου το μόνο που τους διαφοροποιεί σε αυτήν την ντροπιαστική πανευρωπαική καταστολή είναι ότι μιλάνε διαφορετικές γλώσσες.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ