Απελάστε τον ρατσισμό

Στο στόχαστρο και η Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό

Ανακοίνωση της Κίνησης Απελάστε το Ρατσισμό

Δεν θα περάσει η ποινικοποίηση της αντιρατσιστικής & αντιφασιστικής δράσης

Στις 16 Δεκεμβρίου 2013, δικάζεται στο Δ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών ο Θανάσης Κούρκουλας, στέλεχος της Κίνησης «Απελάστε το Ρατσισμό» και του ΣΥΡΙΖΑ, μετά από προκλητική και ανυπόστατη μήνυση από υποστηρικτή της χρυσαυγανακτισμένης «επιτροπής κατοίκων Αγίου Παντελεήμονα».

Ο μηνυτής τον κατηγορεί πως «καθοδηγούσε ομάδα ροπαλοφόρων» που του επιτέθηκε, το βράδυ της Κυριακής 25 Μαϊου 2009. Πρόκειται για μια πέρα για πέρα προκλητική συκοφαντική και ανυπόστατη δίωξη που εντάσσεται στην απόπειρα στοχοποίησης και εκφοβισμού ανθρώπων και συλλογικοτήτων που τότε είχαν αγωνιστεί με ανοιχτό και μαζικό τρόπο στο φως της ημέρας για να μην μετατραπεί σε άβατο της ναζιστικής Χρυσής Αυγής η πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα και το κέντρο της Αθήνας.

Καθώς ούτε ο Θ. Κούρκουλας ήταν παρών στο αναφερόμενο από τον μηνυτή περιστατικό (κάτι που θα αποδειχτεί περίτρανα στο δικαστήριο) ούτε και υπάρχει στην σχετική δικογραφία οποιαδήποτε άλλη μαρτυρία εκτός του μηνυτή, θα περιοριστούμε να επισημάνουμε μόνο τα εξής:

Ο μηνυτής «θυμήθηκε» τον υποτιθέμενο «καθοδηγητή» ένα μήνα μετά την αρχική του μήνυση κατ’ αγνώστων, οπότε και υπέβαλλε συμπληρωματική μήνυση! Στη μήνυσή του ο ίδιος καταγγέλλει την κλοπή από τους επιτιθέμενους του προσωπικού του πτυσσόμενου κλομπ! Παρ’ ότι ο ίδιος δηλώνει κάτοικος Μπραχαμίου, όλως τυχαίως βρέθηκε στον άγιο Παντελεήμονα στις 25 Μαϊου, μέρα πανηγυριού των απανταχού φασιστών στην ομώνυμη πλατεία, την επομένη της επίθεσης των χρυσαυγανακτισμένων σε εκδήλωση με τον συγγραφέα Γκασμέτ Καπλάνι όπου προπηλακίστηκαν κάτοικοι, μέλη αντιρατσιστικών οργανώσεων και εδάρησαν μετανάστες πάνω στην πλατεία.

Η δίκη αυτή αποτελεί τμήμα της βιομηχανίας διώξεων που έστησε η Χρυσή Αυγή και οι ομοϊδεάτες της εκείνη την περίοδο, όπως και η περίφημη πολυ-μήνυση κατά μιας τεράστιας λίστας οργανώσεων (μεταξύ των οποίων και η Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό», τοπικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ κ.λ.π.) που οδήγησε τελικά στην πανηγυρική αθώωση των Σάββα Μιχαήλ και Παναγιώτη Μουτζούρη.

Στην περίπτωση του Θ.Κούρκουλα, η κατασκευασμένη δίωξη προχωρά ένα βήμα παρακάτω, καθώς δεν περιορίζεται σε υποτιθέμενα εγκλήματα γνώμης κατά των νεοναζί, αλλά επιχειρεί να «αποδείξει» την άμεση σχέση στελεχών του μαζικού κινήματος και της αριστεράς σε βιαιοπραγίες με θύματα ακροδεξιούς. Σήμερα, η μη θέση στο αρχείο της δίωξης κατά του Θ.Κούρκουλα, όπως και οι πιο πρόσφατες διώξεις κατά του Πέτρου Κωνσταντίνου και της εφημερίδας «Εργατική Αλληλεγγύη» ρίχνουν νερό στο μύλο της θεωρίας των 2 άκρων επιχειρώντας την εξομοίωση του μαζικού κινήματος με την εγκληματική δράση των νεοναζί. Για τους ίδιους λόγους, σέρνονται στα δικαστήρια ή ακόμα και προφυλακίζονται αγωνιστές από τις Σκουριές και εργαζόμενοι που απεργούν, βασανίζονται αντιφασίστες στην ΓΑΔΑ και διώκονται έγκλειστοι μετανάστες σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Για όλους αυτούς τους λόγους, η απάντηση στη δίωξη αυτή, αποτελεί υπόθεση κάθε δύναμης του κινήματος και της αριστεράς, κάθε προοδευτικού ανθρώπου. Καλούμε κάθε σωματείο, αυτοδιοικητική αρχή, κοινωνικό φορέα, κίνηση αντίστασης και αλληλεγγύης, τα κόμματα και τις οργανώσεις της αριστεράς να πάρουν θέση με ανακοινώσεις τους υπέρ της αθώωσης του Θ. Κούρκουλα και να καλέσουν στη συγκέντρωση αλληλεγγύης που θα γίνει στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων τη Δευτέρα 16 Δεκέμβρη στις 9 π.μ., στο Δ μονομελές πλημμελειοδικείο Αθηνών στο κτίριο 9.

Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό»

Στείλτε ανακοινώσεις αλληλεγγύης οργανώσεων/φορέων/συλλογικοτήτων στο e-mail:
[email protected]

Υπογράψτε την καμπάνια για την αθώωση του Θ. Κούρκουλα:
secure.avaaz.org/en/petition/Na_athoothei_o_antifasistas_Thanasis_Koyrkoylas_We_demand_that_antifascist_militant_Thanasis_Kourkoulasbe_aquitted/share/

Διακινήστε το παρακάτω ψήφισμα:
Να αθωωθεί ο Θανάσης Κούρκουλας, μέλος της Κίνησης «Απελάστε το Ρατσισμό». Η ποινικοποίηση της αντιρατσιστικής & αντιφασιστικής δράσης δεν θα περάσει!
Στις 16 Δεκεμβρίου 2013, δικάζεται στο 4ο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών ο Θανάσης Κούρκουλας μέλος της Κίνησης «Απελάστε τον Ρατσισμό» και αγωνιστής του αντιφασιστικού & αντιρατσιστικού κινήματος, μετά από προκλητική συκοφαντική μήνυση ακροδεξιού που τον κατηγορεί πως τάχα «καθοδηγούσε ομάδα ροπαλοφόρων» που του επιτέθηκε το 2009. Η δίκη αυτή αποτελεί τμήμα μιας βιομηχανίας διώξεων που έστησαν τα τελευταία χρόνια οι νεοναζί, με στόχο να εκφοβίσουν και να στοχοποιήσουν ανθρώπους και οργανώσεις που αγωνίζονται ανοιχτά, μαζικά, στο φως της ημέρας για να ξηλωθεί η συμμορία της Χρυσής Αυγής και οι συνεργάτες της στους κρατικούς μηχανισμούς. Καταγγέλλουμε την πρωτοφανή απόπειρα ποινικοποίησης της αντιφασιστικής δράσης και απαιτούμε την αθώωση του Θ.Κούρκουλα. Στην φυλακή είναι η θέση των νεοναζί της Χρυσής Αυγής, όχι των αγωνιστών του αντιφασιστικού κινήματος. Ποτέ ξανά φασισμός!

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ