μέρκελ τσίπρας

Προς νέα υποχώρηση ο Τσίπρας

Γιώργος Δελαστίκ
Πηγή: Εφημερίδα Πριν 1/5/2016

Ωχ, ο Τσίπρας στήνει το σκηνικό για νέα υποχώρηση! Όταν ο Αλέξης Τσίπρας προβαίνει σε μεγαλόστομες διακηρύξεις περί σύγκλησης έκτακτης συνόδου κορυφής, αυτό σημαίνει ότι κάνει κινήσεις αντιπερισπασμού για να συγκαλύψει προετοιμαζόμενες υποχωρήσεις του σε νέες απαιτήσεις των Γερμανών δανειστών και των υπόλοιπων Ευρωπαίων τοκογλύφων. Αυτό έχει δείξει η μέχρι τώρα πείρα της διακυβέρνησης Τσίπρα και η ανικανότητά του να περάσει στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, οποιοδήποτε φιλολαϊκό μέτρο σε οποιονδήποτε τομέα.

Από τότε που ο Τσίπρας πέρασε με το γερμανικό στρατόπεδο, λογικό είναι να αντιμετωπίζει προβλήματα από τους Αμερικανούς, οι οποίοι τον στριμώχνουν με εκτελεστικό όργανο το ΔΝΤ. Φυσικά, η απαίτηση του ΔΝΤ να νομοθετήσει η ελληνική Βουλή… προληπτικά (!) μέτρα για το 2018 (!) τα οποία να εφαρμοστούν σε περίπτωση που το πρωτογενές πλεόνασμα εκείνης της χρονιάς δεν είναι τουλάχιστον 3,5 % του ΑΕΠ, είναι εντελώς παράλογη. Αγανάκτησε – ή υποκρίθηκε ότι δήθεν αγανάκτησε – ακόμη και ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ. “Σε καμιά δημοκρατία στον κόσμο δεν θα γινόταν αποδεκτή μια τέτοια απαίτηση”, τόνισε. “Καμιά Βουλή στον κόσμο δεν θα το δεχόταν”, υποτίθεται ότι είπε. Πιο συγκρατημένος ήταν ο Γάλλος κομισάριος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί. “Βρισκόμαστε, πραγματικά μόλις ένα βήμα μακριά από τη συμφωνία που αναζητούσαμε τόσο καιρό”, τόνισε, προσθέτοντας όμως ότι “μένουν κι άλλα θέματα”. Κάρφωσε τον Τσίπρα δε αναφερόμενος σε έναν “μηχανισμό”, ο οποίος θα είναι “αυτόματος” και “θεσμοθετημένος” και ο οποίος θα επιτρέπει “τη λήψη δράσης”, αν επαληθευτεί ότι αυτά τα μέτρα “δεν είναι αρκετά για την επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2018”.

Στο πλαίσιο της προσέγγισης του ΣΥΡΙΖΑ προς την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, αυτός που ήταν ο πιο θερμός υποστηρικτής της Ελλάδας ήταν ο Ιταλός πρόεδρος της ομάδας των σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο Τζιάνι Πιτέλα. “Δεν μπορούμε να ζητάμε από την Ελλάδα να λάβει πρόσθετα μέτρα” υπογράμμισε και συνέχισε με ιταλικό στόμφο: “Αυτό σημαίνει ότι κάποια γεράκια θέλουν να σκοτώσουν την Ελλάδα. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε αυτόν τον εκβιασμό… Αν η Ευρωομάδα δεν μπορεί να βρει μια λύση παρά τις προσπάθειες της Κομισιόν, τότε η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης θα πρέπει να αναλάβει ηγετικό ρόλο σε μια έκτακτη σύνοδο της Ευρωζώνης την ερχόμενη εβδομάδα. Θέλουμε μια δίκαιη συμφωνία για την Ελλάδα, η οποία να περιλαμβάνει επίσης και την συζήτηση σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους”, τόνισε ο επικεφαλής των ευρωσοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ιδιαίτερη δυσφορία έχει προκαλέσει η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης Τσίπρα, για τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας στα εξελισσόμενα οικονομικά μεγέθη της χώρας μας, με αποτέλεσμα τα νέα μέτρα να είναι προαποφασισμένα και να μη χρειάζεται καν να συζητηθούν! Η κυβέρνηση Τσίπρα έχει κάνει σημαία της αυτή την πανάθλια πρόταση. Ανώνυμες κυβερνητικές πηγές του Μεγάρου Μαξίμου δήλωναν στην Αυγή ότι “είναι σαφές πως αυτοί που αντιδρούν στη συγκεκριμένη πρόταση δεν επιδιώκουν περισσότερη αξιοπιστία, αλλά προσπαθούν με κάθε τρόπο να επιβάλουν περισσότερα μέτρα από όσα προβλέπει η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου. Για το λόγο αυτό αρνούνται επιδεικτικά να λάβουν υπόψη και την πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), τις εκτιμήσεις της οποίας θα είχαν επικαλεστεί κατά κόρον, αν ήταν επιβαρυντικές για την ελληνική οικονομία”, σημείωναν οι ίδιες πηγές του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος. Αυτοί του Μεγάρου Μαξίμου, για να “ηρωοποιήσουν” τις δήθεν αντιστάσεις τους, προσέθεταν: “Είναι λυπηρό, αλλά αληθές, ότι κάποιοι για τους δικούς τους λόγους και τις δικές τους επιδιώξεις, ελπίζουν είτε η διαπραγμάτευση να μην καρποφορήσει, είτε η κυβέρνηση να εξαναγκαστεί στη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων. Με τις τελευταίες εξελίξεις, δυσκολεύονται πια να κρατήσουν ακόμη και τα προσχήματα, παρέχοντας ανέλπιστη στήριξη σε όσους επιδιώκουν να δυναμιτίσουν τη διαπραγμάτευση”.

Εκείνος όμως που παρέμενε “βράχος” ήταν ο Γερμανός επικεφαλής του μηχανισμού στήριξης (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ. “Πρέπει να γίνουν περισσότερα”, δήλωσε μιλώντας στο αμερικανικό πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Μπλούμπεργκ. “Πρέπει να προτείνουμε ορισμένα προληπτικά μέτρα”, δήλωσε επίσης, συντασσόμενος πλήρως με τη σκληρή γραμμή του ΔΝΤ, με την οποία υποτίθεται ότι διαφωνεί η Γερμανία και ο Γερμανός υπουργός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ορισμένες μεταρρυθμίσεις δεν είναι εύκολες, είπε, καθώς υπάρχουν όχι μόνο τεχνικές, αλλά και πολιτικές δυσκολίες. Γι’ αυτό βλέπουμε και νέο γύρο υποχωρήσεων του Αλέξη Τσίπρα.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ