μετανάστες πρόσφυγες

«Το ΝΑΤΟ κλείστε, τα σύνορα ανοίξτε» φώναξε και η Θεσσαλονίκη (vid)

Επιμέλεια: Χρήστος Αβραμίδης

Μια από τις μεγαλύτερες πορείες για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη. Σωματεία εκπαιδευτικών, φοιτητικοί Σύλλογοι, η ΚΕΕΡΦΑ, η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης ο Συντονισμός για το Προσφυγικό και Μεταναστευτικό καθώς και αρκετές ακόμα πολιτικές και κοινωνικές συλλογικότητες. Σημαντική και η παρουσία μεταναστών και προσφύγων που ήρθαν με πούλμαν από τον «χώρο φιλοξενίας» που βρίσκεται στα Διαβατά και έδωσαν έντονο παλμό στο αντιρατσιστικό συλλαλητήριο. Η πορεία πέρασε από το Αμερικάνικο Προξενείο όπου στάθηκε για ώρα φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στις ΗΠΑ, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ για τον ρόλο που έχουν παίξει στον πόλεμο της Συρίας και την στάση στους στο μεταναστευτικό.

Στην συνέχεια κατέληξε στο λιμάνι όπου έσπασε έμπρακτα αυτήν την ιδιότυπη απαγόρευση που έχει επιβληθεί σε κόσμο των κοινωνικών κινημάτων, να επισκέπτονται και να βοηθούν τους ανθρώπους που βρίσκονται συγκεντρωμένοι εκεί, οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεπερνούν στους 250. Συγκεκριμένα τις τελευταίες μέρες, εκατοντάδες είναι οι άνθρωποι που προσπαθούν να δείξουν την αλληλεγγύη τους, όμως συναντούν μπροστά τους τις αρχές ασφαλείας που τους ζητούν διαπίστευση από ΜΚΟ, τον Δήμο ή την Περιφέρεια και ειδάλλως δεν τους αφήνουν να περάσουν. Μόλις η πορεία έφτασε στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Λιμανιού, ενώθηκε με τους συγκεντρωμένους μετανάστες και πρόσφυγες και ξεκίνησαν τα τραγούδια και οι χοροί, σε μια ηλιόλουστη γιορτή αλληλεγγύης και αγώνα.


Αξίζει να σημειωθεί ότι ένταση σημειώθηκε στην αρχή της πορείας όταν η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να μπει στην πορεία με το πανό της, όμως εκπρόσωποι φοιτητικών συλλόγων και μέλη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, προσπάθησαν να εμποδίσουν τη νεολαία του συγκυβερνώντος κόμματος καταγγέλοντας για υποκρισία. Έτσι ακολούθησαν αψιμαχίες και το πανό του ΣΥΡΙΖΑ σκίστηκε από διαδηλωτές , ενώ τα περισσότερα μέλη του κόμματος, στη συνέχεια αποχώρησαν.

Τέλος, μία ευχάριστη έκπληξη περίμενε τους διαδηλωτές όταν αντίκρισαν για πρώτη φορά μετά από αρκετούς μήνες, την Γεωργία Κ. που μέχρι πρότινος νοσηλευόταν στο νοσοκομείο. Πρόκειται για την διαδηλώτρια που συμμετείχε στην μεγάλη πορεία ενάντια στην εξόρυξη Χρυσού τον Αύγουστο, στις Σκουριές, και οι άνδρες των ΜΑΤ τις έσπασαν τα πόδια με εγκληματικά χτυπήματα, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να περπατήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ