Ο Καμμένος υπόσχεται «τελική λύση» για τους πρόσφυγες

«Θεωρούμε κορυφαία τη συμφωνία που έγινε στο πλαίσιο της Συνόδου των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, η οποία ουσιαστικά αποτελεί και την τελική λύση για την αντιμετώπιση του προσφυγικού» δήλωσε ο υπουργός Άμυνας, Π.Καμμένος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για το προσφυγικό.

Γνωρίζει άραγε τι σημαίνουν, και τι φορτίο κουβαλούν οι λέξεις «τελική λύση»; Το γερμανικό Endlösung ήταν το σχέδιο των ναζιστών για την συστηματική δολοφονία των Εβραίων σε όλες τις περιοχές που είχε υπό τον έλεγχό της η χιτλερική Γερμανία.

Προφανώς, ακόμη και αυτή η ακροδεξιά συνιστώσα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δεν αναφερόταν στην χιτλερική τελική λύση. Και μόνο το γεγονός όμως ότι οι λέξεις δεν του χτύπησαν, όπως λέμε, «καμπανάκι» θα έπρεπε να μας ανησυχεί – αν μη τι άλλο για τις ιστορικές γνώσεις του υπουργού.

Άλλωστε το πως αντιλαμβάνεται ο καθένας τη συμμετοχή του σε μια τελική λύση είναι σχετικό. Οι κυβερνήσεις του Καναδά και των ΗΠΑ, οι οποίες στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου έστελναν το στόλο τους για να σταματήσουν τα καράβια Εβραίων προσφύγων, μπορεί να μην συμμετείχαν ενεργά στην «τελική λύση» του Χίτλερ αλλά εν γνώσει τους έστελναν τους Εβραίους πίσω στην κατεχόμενη Ευρώπη, όπου θα έβρισκαν σχεδόν βέβαιο θάνατο. Ανάμεσα σε αυτούς τους πρόσφυγες που δεν κατάφεραν να πάρουν άσυλο στις ΗΠΑ ήταν και η οικογένεια της Αννας Φρανκ.

Το πραγματικό πρόβλημα στις δηλώσεις Καμένου δεν είναι το γλωσσικό ολίσθημα αλλά ότι χαρακτηρίζει «κορυφαία συμφωνία» το γεγονός ότι ο νατοϊκός στόλος θα εμποδίζει την είσοδο στην Ευρώπη προσφύγων και μεταναστών που έχουν διαφύγει από πολεμικές ζώνες. Η «πρώτη φορά αριστερή» κυβέρνηση δηλώνει με κάθε ευκαιρία ενθουσιασμένη από τη στρατιωτικοποίηση του προσφυγικού και από την ανάπτυξη νατοϊκών δυνάμεων στο Αιγαίο. Και αυτό δεν είναι γλωσσικό ολίσθημα.

Α.Χ

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ