φύσσα

Να αποδοθεί δικαιοσύνη

Θανάσης Καμπαγιάννης*
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Η σημερινή αποφυλάκιση Ρουπακιά, λόγω συμπλήρωσης του ανώτατου όριου προφυλάκισης (30μηνου), είναι μια αποτυχία των διωκτικών και δικαστικών αρχών να αντιμετωπίσουν με αποφασιστικότητα και ταχύτητα τη δολοφονική βία της ναζιστικής Χρυσής Αυγής.

Έφταιξαν η πολύχρονη καθυστέρηση της ποινικής δίωξης της Χρυσής Αυγής και η ανοχή του πολιτικού συστήματος, που εκφράστηκε με πολύμηνη αργοπορία ακόμα και στα αιτήματα των ανακριτριών Κλάπα-Δημητροπούλου για άρση της ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, επί Νέας Δημοκρατίας. Αλλά και μετά την εκκίνηση της δίκης, στις 20 Απρίλη 2015, η επιλογή της αίθουσας στον Κορυδαλλό και η μη αποκλειστική απασχόληση των δικαστών που έχουν αναλάβει την υπόθεση δυσκολεύουν την ταχεία διεξαγωγή της. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ο υπουργός Ν. Παρασκευόπουλος και η ιεραρχία της δικαστικής εξουσίας έχουν την υποχρέωση να μετατρέψουν τις ανακοινώσεις καλών προθέσεων σε πράξεις, κάτι που δεν έχουμε δει μέχρι σήμερα.

Υπάρχουν όμως στο δημόσιο λόγο και κάποιες άλλες “ερμηνείες” για την καθυστέρηση της δίκης. Δεν αναφέρομαι σ’ αυτές που αποδίδουν την αποφυλάκιση Ρουπακιά στην αποχή των δικηγόρων, γιατί αυτές είναι απλά εντυπωσιοθηρικές: η αποφυλάκιση Ρουπακιά συνέπεσε με την αποχή των δικηγόρων, αλλά προφανώς δεν οφείλεται σ’ αυτήν. Αναφέρομαι κυρίως στη θεωρία οτι η συνένωση της υπόθεσης της δολοφονίας Φύσσα με την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή ευθύνεται για το χρονικό μάκρος της διαδικασίας.

Μάλιστα ένας εκ των συνηγόρων υπεράσπισης στη δίκη της Χρυσής Αυγης, ο πρώην υπουργός της ΝΔ Αντώνης Φούσας, σε άρθρο του με τίτλο “Οι υπεύθυνοι για την αποφυλάκιση Ρουπακιά” γράφει (εφ. “Ανεξαρτησία”): “σε μία ποινική υπόθεση, καθαρής ομολογουμένης ανθρωποκτονίας από πρόθεση, η οποία δεν θα διαρκούσε μόνη της περισσότερο από 7-10 συνεδριάσεις, προστέθηκαν άλλες 27 ιδιαίτερα πολύπλοκες υποθέσεις (κατά το πλείστον μάλιστα αβάσιμες), με αποτέλεσμα η διάρκεια της συνολικής δίκης να μη μπορεί σε καμία περίπτωση να τελειώσει μέσα στον χρόνο της επιτρεπόμενης διάρκειας της προσωρινής κράτησης”.

Τι θα ήθελαν λοιπόν οι υπερασπιστές της Χρυσής Αυγής, υπό το φως και της παραπάνω παρέμβασης; Μα, βέβαια, ένα δικαστήριο που στο εδώλιο θα καθόταν μόνον ο Ρουπακιάς, ο φυσικός αυτουργός των δολοφονικών χτυπημάτων, χωρίς καμία διερεύνηση όσον αφορά τους συνεργούς του και χωρίς καμία τιμωρία για τους ηθικούς αυτουργούς της πράξης του. Πρόκειται για την εκδοχή της Χρυσής Αυγής και κάποιων κυρίαρχων ΜΜΕ από το βράδυ κιόλας της δολοφονίας Φύσσα: επρόκειτο περί “συμπλοκής”, “μονομαχίας ενός με έναν”, “καβγά για το ποδόσφαιρο”, κοκ.

Η αναφορά μάλιστα σε 7-10 συνεδριάσεις μόνο τυχαία δεν είναι: τόσο διήρκησε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας η δίκη των δολοφόνων του Σαχζάτ Λουκμάν. Χωρίς άνοιγμα των τηλεφώνων τους, χωρίς διερεύνηση των σχέσεων των δραστών με τη Χρυσή Αυγή (προεκλογικό υλικο της οποίας βρέθηκε στο σπίτι του ενός κατηγορουμένου), με ένα βούλευμα που προωθούσε την εκδοχή του “διαπληκτισμού δι’ ασήμαντον αφορμήν”: αυτό ήταν το “μοντέλο” που θα επιθυμούσε η ναζιστική οργάνωση για τη δολοφονία Φύσσα. Η παρέμβαση της οικογένειας Λουκμάν και του αντιφασιστικού κινήματος κατόρθωσε τελικά να ανατρέψει τη μεθόδευση και να αποδείξει και δικαστικά τον ρατσιστικό χαρακτήρα της δολοφονίας του Πακιστανού εργάτη.

Η εκκίνηση της ποινικής δίωξης για την “εγκληματική οργάνωση” και η απόφαση συνεκδίκασής της με τη δολοφονία Φύσσα, αλλά και η συσχέτιση δεκάδων άλλων δικογραφιών, είναι καρπός της μαζικής αντιφασιστικής έκρηξης του Σεπτέμβρη του 2013. Για πρώτη φορά το κράτος αναγκάστηκε δειλά (όπως φαίνεται από το λειψό κατηγορητήριο) να συνομολογήσει αυτό που το αντιφασιστικό κίνημα έλεγε επί δεκαετίες: η Χρυσή Αυγή είναι μια ναζιστική εγκληματική οργάνωση μαχαιροβγαλτών, όχι ένα νόμιμο πολιτικό κόμμα, και οι επιθέσεις των μελών της είναι κεντρικά οργανωμένες και καθοδηγημένες. Δεν ειναι τυχαίο ότι οι υπερασπιστές της Χρυσής Αυγής χτυπούν αυτό ακριβώς το σημείο τής σε βάρος τους ποινικής δίωξης, τη συνένωση δηλαδή των επίμαχων δικογραφιών. Όπως είπε άλλωστε και η Μάγδα Φύσσα: «Θέλω να σας διευκρινίσω ότι η δίκη αυτή δεν αφορά μόνο εμάς, αυτή τη στιγμή δεν δικάζεται μόνο ο δολοφόνος του Παύλου, δικάζεται όλη η Χρυσή Αυγή και θα ήθελα να το καταλάβουν αυτό, μας αφορά όλους».

Ας έχουμε καρφωμένα στο μυαλό μας τα λόγια αυτά της μητέρας του Παύλου, σαν πυξίδα για το τι θα συνιστά απόδοση δικαιοσύνης στο τέλος αυτής της δύσκολης μάχης.

 

* δικηγόρος της πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χ.Α. για λογαριασμό των Αιγύπτιων αλιεργατών

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ