διάλογος
Η αίθουσα όπου επρόκειτο να διεξαχθεί η εκδήλωση,μετά την είσοδο των διαδηλωτών.

Και στην Θεσσαλονίκη τέλειωσε ο «Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία», πριν καν αρχίσει (vid)

Επιμέλεια Χρήστος Αβραμίδης

Με συνθήματα και πανό εκατοντάδες μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας της Θεσσαλονίκης, εισήλθαν στο Δημαρχείο και ακύρωσαν την διαδικασία του προγραμματισμένου «Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου για την Παιδεία» που διοργανώνει το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Οχτώ φοιτητικοί σύλλογοι της πόλης πρωτοβάθμιοι σύλλογοι εκπαιδευτικών, ο Σύλλογος Αδιορίστων εκπαιδευτικών, όπως επίσης επίσης το ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών αλλά και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών ένωσαν τις φωνές τους για να ματαιωθεί η πρωτοβουλία του Υπουργείου καταγγέλλοντάς την ως φιέστα. «Θέλουν με κάθε τρόπο να καταφέρουν να οργανώσουν κάποιες φιέστες για να μπορέσουν στη συνέχεια με επίφαση τη δημοκρατική συζήτηση που έγινε να περάσουν τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις και τα νέα αντιεκπαιδευτικά μέτρα που φιγουράρουν στα κείμενα του ΟΟΣΑ και της Ε.Ε.» σημειώνεται σε ανακοίνωση της Γ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, η οποία όπως και οι υπόλοιπες 4 ΕΛΜΕ είχε καλέσει σε τρίωρη στάση εργασίας.

Embedded image permalink

Εν τέλει από την πλευρά του Υπουργείου πραγματοποιήθηκε μία συνάντηση εν κλειστώ, στο γραφείο συσκέψεων του Δημαρχιακού Μεγάρου, με τους παρευρισκόμενους να μην ξεπερνούν τους 15-20 ανθρώπους.
Όπως πληροφορούμαστε από το left.gr, στην συνάντηση πήραν μέρος ο δήμαρχος της πόλης Γιάννης Μπουτάρης, ο πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας, ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Ευτύχιος Σαρτζετάκης, ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Παναγιώτης Ανανιάδης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλος Μηταφίδης και στελέχη των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης.

Μία σύσκεψη που από το ίδιο σάητ χαρακτηρίστηκε «δημόσια» και «εκδήλωση» παρότι μέσω της αιφνίδιας αλλαγής αίθουσας δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν παρά ελάχιστοι άνθρωποι που σε καμία περίπτωση οι απόψεις τους δεν εκπροσωπούν την εκπαιδευτική κοινότητα.

Την ίδια στιγμή οι διαδηλωτές χαρακτηρίζονται «ολιγομελής ομάδα» , κάτι που ασφαλώς διαψεύδεται από το οπτικοακουστικό υλικό του ρεπορτάζ Βέβαια μία περαιτέρω αναζήτηση, αποδεικνύει ότι το συγκεκριμένο ρεπορτάζ είναι ακριβώς ίδιο με το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Υπουργείο, όμως η διερεύνηση του τι ακριβώς συνέβη σε αυτήν την περίπτωση ξεφεύγει από τα πλαίσια του παρόντος ρεπορτάζ.

Σκληρή απάντηση στο Υπουργείο έδωσε ο Γ.Γ. του Β Συλλόγου ΠΕ Θεσσαλονίκης,Θανάσης Αγαπητός.

«Πρόκληση είναι φυσικά και τα ψέματα που είπαν οι διοργανωτές του ψευτοδιαλόγου «πως η συνάντηση έγινε». Πού έγινε; Με ποιους από αυτούς που είχαν προσκαλέσει εκπαιδευτικούς και δημάρχους συναντήθηκαν; Πόση ώρα κράτησε η προγραμματισμένη 4ωρη συνάντηση; Η αλήθεια είναι πως από την πίσω πόρτα, κρυφά και «έρποντας», σε ένα γραφείο του δημάρχου Θεσσαλονίκης για μισή ώρα βρέθηκαν για να δικαιολογήσουν και τα έξοδα και την αποστολή τους ο κ. Λιάκος ο κ. Παντής Γ.Γ του υπουργείου παιδείας, ο δήμαρχος κ. Μπουτάρης που τόσο φροντίζει τα σχολεία ώστε να έχουν που και που χαρτί υγείας, ελάχιστα μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού διοικητικά στελέχη της εκπαίδευσης και ένας κυβερνητικός βουλευτής, ντροπή για τον κλάδο των εκπαιδευτικών. Όλοι αυτοί ήπιαν έναν καφέ της παρηγοριάς και γρήγορα – γρήγορα και κρυφά, έφυγαν από την πίσω πόρτα.»

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου κ. Παντής, σύμφωνα με το Left.gr σχολιάζοντας τις διαμαρτυρίες ανέφερε ότι «Οσοι διαφωνούν στο να γίνει η συζήτηση για το πως θα βγούμε από την κρίση και πως θα επανεκκινήσουμε το εκπαιδευτικό σύστημα, ουσιαστικά θέλουν να μείνει η καταστροφή. Εμείς δεν μπορούμε να το δεχτούμε αυτό, κάτι πρέπει να κάνουμε. Είναι μια αναγκαία κοινωνική και εθνική προσπάθεια επανεκκίνησης του εκπαιδευτικού συστήματος».
Ενώ ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Λιάκος χαρακτήρισε «χόκεϊ επί πάγου» τις διαμαρτυρίες για τη συζήτηση τονίζοντας: “Ούτε ξέρουν τα προβλήματα, ούτε ξέρουν την ημερήσια διάταξη και απλώς κάνουν επαναστατικές πιρουέτες».

Την ίδια στιγμή οι διαδηλωτές, όντας βέβαιοι ότι δεν θα πραγματοποιηθεί ο «Εθνικός Διάλογος» οι συλλογικοί φορείς εκτός του ΠΑΜΕ και του ΜΑΣ, πήγαν με πορεία στην Πρυτανεία του ΑΠΘ, όπου υπήρχε στάση εργασίας και μια πρώτη συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην απόλυση περίπου 15 εργαζομένων από την εργολαβική εταιρία. Οι φοιτητές δηλώσαν την αλληλεγγύη τους, αλλά και τη διάθεσή τους να συντονιστούν με τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των διοικητικών και εργολαβικών υπαλλήλων. Σοκάρουν οι πληροφορίες για τον τρόπο που έμαθαν οι εργαζόμενοι τις απολύσεις με τους αιφνιδιαστικά και τηλεφωνικά. Μάλιστα κάποιοι χωρίς να γνωρίζουν τίποτα έτυχε να βρουν στον λογαριασμό τους ένα ποσό πέραν του μισθού και όταν επικοινώνησαν με την εταιρία για να δουν αν έγινε κάποιο λάθος, τότε έμαθαν ότι έχουν απολυθεί. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι από αυτούς είχαν πολλά χρόνια στην υπηρεσία και βρίσκονταν λίγο πριν τη συνταξιοδότηση.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ