art

Ισπανία: Ένα κουκλοθέατρο στο στόχαστρο της νέας Ιερής Εξέτασης… και η πολιτική κρίση σε παροξυσμό!

Γιώργος Μητραλιάς
Πηγή: contra-xreos.gr

>Απίθανο και όμως αληθινό: Μπορεί η Ισπανία να μην έχει κυβέρνηση, να βιώνει τη σοβαρότερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών, να βλέπει την Καταλονία να απομακρύνεται, και να έχει μύρια οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, όμως εδώ και τρεις μέρες το ζήτημα που κυριαρχεί στη πολιτική της ζωή και στα ΜΜΕ έχει να κάνει με… το κουκλοθέατρο και δυο φυλακισμένους μαριονετίστες! Προσοχή, μην σπεύσετε να χαμογελάσετε. Το ζήτημα είναι σοβαρό και εξόχως πολιτικό, καθώς στην εποχή της παροξυντικής μας κρίσης ακόμα και μια παράσταση κουκλοθέατρου μπορεί να πυροδοτήσει μεγάλες κρίσεις και να γίνει αφορμή για… ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.

Όλα άρχισαν λοιπόν την περασμένη Παρασκευή όταν, στο πλαίσιο των καρναβαλικών εκδηλώσεων του Δήμου της Μαδρίτης, δινόταν από το «Θέατρο Σκιών των Από Κάτω» παράσταση κουκλοθέατρου με το έργο «Η Μάγισσα και ο Δον Κριστόμπαλ». Στο μέσο της παράστασης, συνέβη το αναπάντεχο: ειδοποιημένη από κάποιους «σοκαρισμένους γονείς», μπούκαρε η αστυνομία και συνέλαβε τους δυο νεαρούς μαριονετίστες, στους οποίους μια μέρα αργότερα απαγγέλθηκε η φοβερή κατηγορία: «Εγκωμιασμός της τρομοκρατίας»! Σημαντική λεπτομέρεια: Στην Ισπανία των επιγόνων του Φράνκο, καταδίκη με αυτή τη κατηγορία επιφέρει ποινή φυλάκισης… μερικών δεκαετιών!

Περιττό να πούμε ότι από το βράδυ της περασμένης Παρασκευής μέχρι σήμερα, οι δυο προφυλακισμένοι μαριονετίστες κυριαρχούν -μαζί με τις περιπέτειες της νέας κυβέρνησης που δεν λέει να σχηματιστεί- στην πολιτική επικαιρότητα της χώρας. Ο λόγος απλός: η σύλληψή και φυλάκισή τους οξύνει τα πολιτικά πάθη, προκαλεί χίλιες μύριες έντονες αντιδράσεις, εκδηλώσεις και διαδηλώσεις, και αναδιαμορφώνει τον πολιτικό χάρτη, φτάνοντας μάλιστα να τινάζει στον αέρα ακόμα και συμμαχίες (όπως εκείνη του «εναλλακτικού» Δήμου της Μαδρίτης) που μέχρι χτες έμοιαζαν μάλλον στέρεες. Η άκρα δεξιά συνεπικουρούμενη από το Λαϊκό κόμμα του κ. Ραχόι, τους νεοδεξιούς Ciudadanos αλλά και το Σοσιαλιστικό κόμμα του πιθανού αυριανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ ζητούν όλοι μαζί «να πέσουν κεφάλια» και δεν κρύβουν ότι στόχος τους είναι «όσοι κρύβονται πίσω» από τους δυο «τρομοκράτες»/μαριονετίστες, δηλαδή το Podemos και οι σύμμαχοί του!

Τι έκανε όμως τον -πρώην αστυνομικό και μόνιμο θαυμαστή της ισπανικής…Φάλαγγας- δικαστή Ισμαέλ Μορένο Τσαμάρο να απαγγείλει τη φοβερή κατηγορία στους δυο δύστυχους Ισπανούς καραγκιοζοπαίχτες; Σύμφωνα με τον ίδιο, εκτός από το ότι τόλμησαν «να σκηνοθετήσουν την κακοποίηση ενός δικαστή, το μαχαίρωμα ενός αστυνομικού, και το βιασμό μιας καλόγριας», το εγκληματικότερο ήταν ότι στο τέλος του έργου σήκωσαν ένα πλακάτ που έγραφε (στα βάσκικα) «ζήτω Αλκα (Αλ Κάϊντα)-ΕΤΑ»! Δηλαδή, όπερ έδει δείξαι …

Ο αντίλογος στον καλό μας δικαστή/ιεροεξεταστή και στους εξέχοντες υποστηρικτές του, δεν άργησε να έλθει και έβαλε αμέσως τα πράγματα στη θέση τους. Καταρχήν, η παράσταση ήταν μια σύγχρονη προσαρμογή του έργου του Λόρκα (!) «Το μικρό εικονοστάσι του Δον Κριστόμπαλ». Κατόπιν, επρόκειτο για την εξιστόρηση των διώξεων που υφίσταται τα τελευταία χρόνια από το κράτος του κ. Ραχόι ο ελευθεριακός χώρος (στον οποίο ανήκουν ιδεολογικά οι δυο μαριονετίστες), και ο οποίος ενσαρκώνεται από τη «Μάγισσα». ‘Οσο για το πλακάτ που τάχα εγκωμιάζει τη τρομοκρατία της Αλ Κάιντα και της ΕΤΑ, συμβαίνει στη παράσταση ακριβώς το αντίθετο από αυτό για το οποίο κατηγορούνται οι δυο μαριονετίστες : το πλακάτ με αυτό το σύνθημα το καρφώνουν στη κοιλιά της λιπόθυμης κακοποιημένης «καλής» Μάγισσας οι «κακοί» αστυνομικοί για να την ενοχοποιήσουν! Για να κάνουν δηλαδή ακριβώς αυτό που κάνει τώρα με τους μαριονετίστες ο κ. δικαστής και όλο το ισπανικό κατεστημένο!

Πέρα από όλα αυτά, το δίδαγμα αυτής -της απίθανης και όμως αληθινής- ιστορίας είναι προφανές: Τίποτα δεν σταματά εκείνους που εποφθαλμιούν τις τελευταίες από τις ελευθερίες και τα πιο στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα που μας έχουν απομείνει, αν φυσικά δεν τους σταματήσουμε πριν είναι πολύ αργά. Και επειδή ο κόσμος είναι πολύ μικρός και βράζουμε όλοι και όλες στο ίδιο νεοφιλελεύθερο και αντιδημοκρατικό καζάνι, για αυτό καλό θα είναι –πριν απ’όλα για εμάς τους ίδιους- να δηλώσουμε το ταχύτερο δυνατό την έμπρακτη αλληλεγγύη μας στους δυο Ισπανούς Titiriteros (καραγκιοζοπαίχτες), ζητώντας την άμεση αποφυλάκιση και την παύση κάθε δίωξή τους με ψηφίσματα και με όποιον άλλο τρόπο κρίνουμε πρόσφορο. Εξάλλου, μήπως δεν ήταν εδώ στο τόπο μας που μόλις πριν από λίγες μέρες, γίναμε μάρτυρες ενός άλλου «αδιανόητου» κρούσματος λογοκρισίας θεατρικού έργου, που όμως μπόρεσε να ανατρέψει η έγκαιρη και έντονη αντίδραση της δημοκρατικής κοινωνίας;

Με άλλα λόγια, δημοκράτες όλων των χωρών γρηγορείτε και αντισταθείτε γιατί οι καιροί ου μενετοί!

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ