Τσίπρας

Η κυβέρνηση παραπαίει

Γιώργος Δελαστίκ
Πηγή: Εφημερίδα Πριν 14/02/2016

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αγροτική συγκέντρωση της Παρασκευής ήταν η μεγαλύτερη αγροτική συγκέντρωση που έχει γίνει ποτέ στην Αθήνα. Πάνω από δεκαπέντε χιλιάδες αγρότες που έφτασαν με πούλμαν στην πρωτεύουσα έλαβαν μέρος στη συγκέντρωση αυτή. Όσοι συμμετείχαν στη διαδήλωση της Πλατείας Συντάγματος από τον αγροτικό κόσμο, σίγουρα αισθάνθηκαν ότι είναι η μεγαλύτερη διαδήλωση που συμμετείχαν ποτέ. Η ζημιά που υπέστη η κυβέρνηση δεν συνίσταται κυρίως στην απώλεια ψηφοφόρων. Ελάχιστοι από τους αγρότες αυτούς είχαν ψηφίσει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλού βρίσκεται η κυβερνητική απώλεια. Συγκεκριμένα, στο ρήγμα που προκλήθηκε ανάμεσα σε μια υποτιθέμενη κυβέρνηση της Αριστεράς που κατά κανένα τρόπο δεν ασκεί αριστερή πολιτική και σε ολόκληρο τον αγροτικό κόσμο, πρωτίστως τη φτωχομεσαία αγροτιά που όντως αγωνίζεται με νύχια και με δόντια για να τα βγάλει πέρα. Υψώθηκαν τείχη πλέον ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τους αγρότες. Τείχη που δεν του στερούν ψήφους, αλλά αρχίζουν να τον απομονώνουν από μεγάλες, πολυάνθρωπες κοινωνικές ομάδες – και οι αγρότες είναι όντως τέτοια πολυάριθμη κοινωνική ομάδα. Το 2011 – έτος για το οποίο έχουμε στοιχεία αναλυτικά – ο γεωργικός πληθυσμός της χώρας ανερχόταν σε 1.762.181 άτομα, εκ των οποίων οι 740.000 συνταξιούχοι. Από τους ενεργούς αγρότες, περίπου 150.000 ήταν μισθωτοί πλήρως απασχολούμενοι και 20.000 μισθωτοί μερικής απασχόλησης, ενώ 35.000 ήταν αυτοαπασχολούμενοι χωρίς υπαλλήλους. Το 2015 αγροτικά εισοδήματα δήλωσαν 431.790 άτομα. Επειδή όμως οι κάθε είδους αγροτικές επιδοτήσεις δεν φορολογούνται, μόλις το …5% (!!!) από αυτούς θα πλήρωνε έστω και ένα ευρώ φόρο εισοδήματος – για την ακρίβεια φόρο θα πλήρωναν μόνο …23.730 αγρότες, αν γινόταν αποδεκτό το αίτημά τους για αφορολόγητο όριο ύψους 12.000 ευρώ, όπως άλλωστε είχε τάξει προεκλογικά ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας.

Εννοείται, φυσικά, ότι αν ποτέ καθιερωνόταν – πράγμα αδύνατον μετά το «σπάσιμο» του ΣΥΡΙΖΑ και την υποτελή συμμόρφωσή του προς κάθε διαταγή του Βερολίνου – αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ για όλους τους Έλληνες, είναι αυτονόητο ότι αυτό θα ίσχυε και για τους αγρότες. Εν πάση περιπτώσει όμως, το ζήτημα δεν είναι να ασχολούμαστε με υποθέσεις, αλλά να αναλύουμε τα γεγονότα – και στις μέρες μας υπάρχει όντως πληθώρα γεγονότων που συμβαίνουν και δυστυχώς έχουν όλα τους αρνητικό πρόσημο για το λαό μας. Τόσο το ασφαλιστικό όσο και το φορολογικό θα έρθουν να αποτελειώσουν τους Έλληνες εργαζόμενους, αν αφεθεί ανενόχλητη η κυβέρνηση Τσίπρα να τα ρυθμίσει κατά το δοκούν, υποκύπτοντας για πολλοστή φορά στις απαιτήσεις του Τέταρτου Ράιχ της Γερμανίας.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προφανώς νομίζει ότι μπορεί να αντισταθμίσει τις αρνητικές επιπτώσεις του ασφαλιστικού και του φορολογικού με την πάλη κατά της διαπλοκής μέσω της χορήγησης τηλεοπτικών αδειών. Λέει στο λαό και ψήφισε στη Βουλή ότι θα δώσει μόνο τέσσερις άδειες στα πέντε ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας που λειτουργούν (Μέγκα, Άλφα, ΑΝΤ1, Σταρ, Σκάι) και γι’ αυτά πρέπει να ενθουσιαστεί ο λαός. Σοβαρά; Με τι ακριβώς θα έπρεπε να ενθουσιαστεί ο ελληνικός πληθυσμός; Αντιλαμβανόμαστε την αγωνία του Τσίπρα να διαμορφώσει ένα πιο φιλικό τηλεοπτικό περιβάλλον προς την κυβέρνησή του. Ειδικά τώρα που αναιρεί όλες τις μετεκλογικές δεσμεύσεις του, κάνει τα εντελώς αντίθετα από όσα είχε τάξει στους Έλληνες και πρέπει να βρει κι αυτός τον τρόπο να τους αποβλακώσει για να συμβιβαστούν με την κατάσταση αυτή, την οποία πρέπει να αποδεχθούν ως τη μοίρα τους. Προφανώς και ο λαός αδιαφορεί για όλα τα σχετικά σχέδια της κυβέρνησης Τσίπρα. Το νόμο μπορεί να τον πέρασε ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ από τη Βουλή. Αν όμως δώσει τέσσερις άδειες στους ήδη πέντε διαπλεκόμενους καναλάρχες, αυτό σημαίνει ότι θα γίνουν λιγότερο διαπλεκόμενοι; Άλλο πράγμα, φυσικά, αν ο Τσίπρας έδειχνε αποφασισμένος να μην δώσει σε κανέναν σημερινό καναλάρχη άδεια και άλλαζε εκ βάθρων το τηλεοπτικό τοπίο της χώρας. Τότε, και ο λαός μας θα ενδιαφερόταν. Επειδή όμως κατά κανένα τρόπο δεν δείχνει ο πρωθυπουργός έτοιμος για μιας ριζική αλλαγή, το πιθανότερο είναι ότι θα κάνει ακόμα μια τρύπα στο νερό, όπως συνήθως.

Εκτός πια κι αν τον έχουν διατάξει οι Γερμανοί να δώσουν τα τηλεοπτικά κανάλια σε γερμανικά ανδρείκελα, σε ανθρώπους τους! Μόνο για μας τους δημοσιογράφους, το θέμα αυτό παρουσιάζει ενδιαφέρον. Για να δούμε τι θα δούμε τελικά…

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ