ερτ

Η ΕΡΤ3 επαναλειτουργεί, αλλά χωρίς τα χαρακτηριστικά του δίχρονου αγώνα εργαζομένων και αλληλέγγυων…

Τα τελευταία δύο χρόνια οι αγωνιζόμενοι εργαζόμενοι της Ελεύθερης Αυτοδιαχειριζόμενης ΕΡΤ3 έδωσαν έναν σκληρό αγώνα αξιοπρέπειας, αντίστασης, αλληλεγγύης, διεκδίκησης, δημοκρατίας και ακηδεμόνευτης ενημέρωσης.
Ο αγώνας αυτός πλαισιώθηκε από τη δυναμική κινημάτων και συλλογικοτήτων που με αλληλέγγυους πολίτες, μπροστά και πίσω από τις κάμερες, δημιούργησαν νέους δρόμους και περάσματα προς τη λειτουργία μιας αυτοδιαχειριζόμενης ραδιοτηλεόρασης και την παραγωγή μιας ενημέρωσης από τα κάτω. Στο ίδιο μήκος κύματος με τους ίδιους τους αγωνιζόμενους εργαζόμενους και ακολουθώντας τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεών τους και τις αρχές που αυτοί διακήρυξαν όλο το προηγούμενο διάστημα, κυρίως με το κείμενο “Ποια ΕΡΤ θέλουμε”.

Ελπίζουμε και φυσικά θα αγωνιστούμε όχι για μια επιστροφή στην “κανονικότητα”, αλλά για αυτό που χαρακτηρίστηκε ως παγκόσμιο πρότυπο δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, αγωνιστικότητας και ενεργού συμμετοχής της κοινωνίας στην παραγόμενη ενημέρωση, ως ένα παράδειγμα στη βάση των αμεσοδημοκρατικών διαδικασιών και της αυτοδιαχείρισης.

Η συνέχιση του αγώνα για εμάς τους αλληλέγγυους δεν είναι σε καμιά περίπτωση ζήτημα προσωπικό, όπως θέλουν να το παρουσιάζουν κάποιοι για να ενεργοποιήσουν τα αντανακλαστικά του κοινωνικού αυτοματισμού, αλλά καθαρά πολιτικό.
Θα αγωνιστούμε για μια πραγματική δημόσια ραδιοτηλεόραση, που υπηρετεί την ακηδεμόνευτη ενημέρωση ως δημόσιο αγαθό και όχι ως εμπόρευμα ή μέσο προπαγάνδας. Μια ελεύθερη δημόσια ραδιοτηλεόραση φωνή της κοινωνίας και όχι της κάθε εξουσίας. Στο πλαίσιο των κατακτήσεων των ίδιων των εργαζομένων και του αλληλέγγυου κινήματος.

Σε αυτό το πνεύμα αναμένουμε ρυθμίσεις στο καταστατικό, το πρόγραμμα και το οργανόγραμμα της ΕΡΤ/ΕΡΤ3, οι οποίες να ενσωματώνουν τα χαρακτηριστικά της αυτοδιαχείρισης και τη συμμετοχή της κοινωνίας αυτά τα δύο χρόνια. Να αποτυπωθεί θεσμικά η κοινωνική διάσταση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης που θα όριζε και τη διαφορά της από τη ΝΕΡΙΤ ή οποιοδήποτε άλλο κρατικό-κυβερνητικό μόρφωμα.

Η αποτύπωση των χαρακτηριστικών του δίχρονου αγώνα στη νέα περίοδο λειτουργίας της ΕΡΤ3 ως δημόσιας ραδιοτηλεόρασης είναι ζήτημα συνέχειας της ώσμωσης με την κοινωνία και τα κινήματα διεκδίκησης, ιδιαίτερα των δημόσιων αγαθών και κοινών. Αποτελεί αντανάκλαση του ίδιου του κοινωνικού γίγνεσθαι και της επαναοικειοποίησης του δημόσιου χώρου.
Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να συνεχιστούν και να διευρυνθούν τα κοινωνικά μηνύματα και οι εκπομπές της αυτοδιαχείρισης με όλους τους συντελεστές τους (όπως π.χ. “Παιδεία σε κρίση”, “Zona Rosa”, “Κόσμος εν κινήσει”). Κάτι άλλωστε που έχει διατυπωθεί από τους ίδιους τους εργαζόμενους, αλλά και από 60 και πλέον σωματεία, συλλογικότητες και κινήματα με ψηφίσματα. Εμείς εμμένουμε σ’ αυτή τη συλλογική απόφαση του εργατικού και κοινωνικού κινήματος.
Ιδιαίτερα αυτές τις κρίσιμες ώρες για τον ελληνικό λαό, ο οποίος καλείται να ορθώσει το βροντερό “όχι” στην υποταγή του και η φωνή του να ακουστεί (τουλάχιστον) από τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, ο αγώνας για μια πραγματικά δημόσια, ανεξάρτητη και ανοιχτή στην κοινωνία ενημέρωση από την ΕΡΤ συνεχίζεται.

Καλούμε τις ενεργές δυνάμεις της κοινωνίας να διεκδικήσουν τον χώρο και τον χρόνο που δικαιωματικά τους αναλογεί στη δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Οι λειτουργικοί αλληλέγγυοι-ες της ΕΡΤ3

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ