ΕΚΤ

Η ΕΚΤ εκβιάζει την κυβέρνηση

Από την εφημερίδα ΠΡΙΝ 8/3/2015

Ωμός εκβιαστής απέναντι στην Ελλάδα και την κυβέρνηση Τσίπρα εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι. Παίζοντας το παιχνίδι των Γερμανών, απέρριψε όλα όσα είχε ζητήσει από την ΕΚΤ η Αθήνα. Όχι, δεν θα γίνονται δεκτά τα ελληνικά κρατικά ομόλογα ως ενέχυρα για την παροχή ρευστότητας. Όχι, δεν θα αυξηθεί το όριο για τα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου που μπορούν να κατέχουν οι ελληνικές ιδιωτικές τράπεζες, με το όριο αυτό να παραμένει στα 15 δισ. ευρώ.

Όχι, δεν θα συμμετάσχει η Ελλάδα (ούτε η Κύπρος) στο «πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης» που αρχίζει η ΕΚΤ από αύριο για όλη την ευρωζώνη, πράγμα το οποίο σημαίνει παροχή 60 δισ. ευρώ ρευστότητας κάθε μήνα μέχρι του συνολικού ποσού του 1,14 τρισεκατομμυρίου ευρώ. Όχι, δεν αύξησε ούτε κατά… 3% (!) η ΕΚΤ την παροχή έκτακτης ρευστότητας από το μηχανισμό ELA: από 68,3 δισ. ευρώ που ήταν την πήγε στα… 68,8 δισεκατομμύρια. Την αύξησε δηλαδή κατά μισό δισ. ευρώ ή ποσοστό… 0,7%!

Αν δεν δείξετε γρήγορα ότι οι «μεταρρυθμίσεις προχωρούν, η ΕΚΤ δεν θα παράσχει ρευστότητα στην ελληνική οικονομία συνεχίζοντας το στραγγαλισμό της, ήταν η ουσία του μηνύματος που έστειλε με τη στάση του ο Μάριο Ντράγκι. «Η χώρα είναι σε πόλεμο. Η κυβέρνηση είναι σε κοινωνικό και ταξικό πόλεμο με τους δανειστές μας» δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης. «Αποκλείω έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, γιατί αγαπώ την Ευρώπη» είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Σπίγκελ, κινούμενος σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος. Ωραίο επιχείρημα για να… τρομάξουν οι Γερμανοί!

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ