Ε, πνίγηκαν και κάτι δεκάδες πρόσφυγες…

Ούτε στα «ψιλά» των εφημερίδων δεν θα περνάνε σε λίγο οι δεκάδες άνθρωποι που πνίγονται κάθε μήνα στα υδάτινα σύνορα της Ευρώπης φρούριο.

Η ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες εξέδωσε στις 14 Ιουλίου την παρακάτω ανακοίνωση

Αυξάνονται οι νεκροί στο Αιγαίο καθώς πρόσφυγες από εμπόλεμες χώρες προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) εκφράζει βαθιά θλίψη και ανησυχία για μια ακόμη τραγωδία στο Αιγαίο που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον τέσσερα άτομα -δυο άντρες, μια γυναίκα και ένα παιδί- ενώ πολλοί ακόμη αγνοούνται.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσε το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα, ένα σκάφος με μη επιβεβαιωμένο συνολικό αριθμό ατόμων (οι πληροφορίες κάνουν λόγο για περίπου 40 άτομα), βυθίστηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της περασμένης Παρασκευής 11 Ιουλίου, βορειοδυτικά της Σάμου κατά την πορεία του από τις Τουρκικές ακτές. Στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης που ακολούθησε, το Λιμενικό Σώμα διέσωσε 13 άτομα από τη Συρία και το Αφγανιστάν.

Οι επιζώντες μεταφέρθηκαν στη Σάμο και στη Χίο. Κάποιοι νοσηλεύονται, μεταξύ αυτών και ένας έφηβος από το Αφγανιστάν σε σοβαρή κατάσταση. Οι επιζώντες βρίσκονται σε δεινή ψυχολογική κατάσταση καθώς αντιμετωπίζουν το χαμό μελών των οικογενειών τους. Κάνουν έκκληση για τη συνέχιση της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης.

Η Υ.Α. καλεί τις αρμόδιες αρχές να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες πρώτης υποδοχής για τους επιζώντες όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία (3907/2011) και να διευκολύνουν την πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου σε όσους το επιθυμούν.

Πριν από αυτό το τραγικό ναυάγιο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νεκρών από την αρχή του έτους είχε φτάσει στους 42 ενώ πολλοί αγνοούνται. Ένας αυξανόμενος αριθμός απελπισμένων προσφύγων που εγκαταλείπουν τη Συρία και άλλες εμπόλεμες περιοχές επιλέγουν επικίνδυνες διαδρομές στην προσπάθειά τους να βρουν ασφάλεια στην Ευρώπη.

Την περασμένη Παρασκευή, 11 Ιουλίου η Υ.Α. δημοσίευσε μια έκθεση με την οποία προτρέπει την Ευρώπη να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει τους Σύρους πρόσφυγες. Καλεί τα κράτη να διασφαλίσουν πρόσβαση στην επικράτειά τους και σε δίκαιες και αποτελεσματικές διαδικασίες ασύλου, να παρέχουν κατάλληλες συνθήκες υποδοχής καθώς και προστασία και ασφάλεια στους πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τη Συρία λόγω των συγκρούσεων.

Μπορείτε να βρείτε ολόκληρη την έκθεση εδώ:

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ