Ερντογάν

Ερντογάν: «Θα ξεφορτωθούμε του περιορισμούς»

Συνέντευξη στον απεσταλμένο της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC στη Τουρκία, Άρη Χατζηστεφάνου

Να μη γίνεται διάκριση μεταξύ νοτίου και βορείου Κύπρου σε σχέση με την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά να αναφέρεται απλώς ότι «η Κύπρος πρέπει να ενταχθεί στην ΕΕ», συνιστά ο νικητής των βουλευτικών εκλογών στην Τουρκία Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε συνέντευξή του προς την Ελληνική Υπηρεσία του BBC λίγες ώρες μετά την εκλογική του νίκη, ο κ. Ερντογάν διατυπώνει μία άποψη που επιδέχεται πολλαπλών ερμηνειών σχετικά με τη θέση της νέας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για το κυπριακό. Πάντως, όπως σημειώνουν διπλωματικοί παρατηρητές στην Άγκυρα, η δήλωση του αρχηγού του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στο BBC δείχνει να υποβαθμίζει τη σημασία ενός από τους πυλώνες της τουρκοκυπριακής και τουρκικής πολιτικής στο Κυπριακό, ότι δηλαδή στην Κύπρο υπάρχουν δύο διαφορετικές εθνότητες, με ξεχωριστό δικαίωμα αυτοδιάθεσης.

Στη συνέντευξή του προς τον απεσταλμένο της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC, ο Τούρκος ηγέτης εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα βοηθήσει τη χώρα του να εξασφαλίσει μια ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τόνισε πως είναι η δυνατή η λύση όλων των ελληνοτουρκικών διαφορών. Με τον αρχηγό του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης μίλησε ο απεσταλμένος της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC στην Τουρκία, Άρης Χατζηστεφάνου.

«Είναι λάθος, όταν αναφερόμαστε στην ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να μιλάμε για νότια και για βόρεια Κύπρο. Πρέπει απλώς να λέμε ότι η Κύπρος πρέπει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τη θριαμβευτική νίκη του κόμματός του στις εκλογές της Τουρκίας.

Ο κ. Ερντογάν, ο οποίος είπε ότι σχεδιάζει να επισκεφθεί σύντομα την Αθήνα, δήλωσε ότι στη διάρκεια της επίσκεψης αυτής θα συζητηθούν ευρωπαϊκά θέματα και όχι το Κυπριακό.

Ενημέρωση

Πάντως, τόσο για το Κυπριακό όσο και για τις ελληνοτουρκικές διαφορές στο Αιγαίο, ο κ. Ερντογάν είπε ότι θα πρέπει πρώτα να ενημερωθεί επισήμως από την απερχόμενη κυβέρνηση της Τουρκίας.

«Καθώς δεν έχουμε ενημερωθεί ακόμη από την προηγούμενη κυβέρνηση δεν μπορώ να μιλήσω γι’ αυτά τα θέματα, αλλά πολύ σύντομα θα έχουμε όλα τα στοιχεία στη διάθεσή μας και θα πιάσουμε δουλειά», είπε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ο ηγέτης του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, που, πάντως, σημείωσε ότι το Κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές διαφορές στο Αιγαίο είναι δυο διαφορετικά ζητήματα και «θα πρέπει να εξεταστούν χωριστά».

Η ένταξη στην Ε.Ε.

«H Ελλάδα μπορεί να παίξει ενεργό ρόλο ώστε να δοθεί στην Τουρκία ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση», πρόσθεσε ο κ. Ερντογάν και συνέχισε: «Μια τέτοια κίνηση θα αποτελέσει πρότυπο για την ειρήνη στην Ευρώπη, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Πιστεύω ότι μπoρούμε να λύσουμε όλα τα προβλήματα που υπάρχουν μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας.»

Η θέση του πρωθυπουργού

Όμως, τι πρόκειται να πράξει ο κ. Ερντογάν για το θέμα της πρωθυπουργίας της Τουρκίας με δεδομένο ότι απαγορεύεται λόγω παλαιότερης ποινής, που του είχε επιβληθεί, να διεκδικήσει τη θέση αυτή;

«Όπως γνωρίζετε με την υπάρχουσα νομοθεσία δεν μπορώ να γίνω πρωθυπουργός, ούτε καν να θέσω υποψηφιότητα για τη θέση και γι’ αυτό δε θα ήθελα να πω τίποτα τώρα», είπε ο νικητής των βουλευτικών εκλογών της Τουρκίας, επιχειρώντας να δώσει μια απάντηση στο ερώτημα αν φαντάζεται τον εαυτό του στη θέση του πρωθυπουργού.

Ωστόσο, ύστερα από μερικά δευτερόλεπτα σιωπής, συμπλήρωσε:«Έχουμε αναλάβει μια υποχρέωση απέναντι στον κόσμο που μας ψήφισε. Μας ανέθεσαν -και αυτό δεν αφορά μόνο τον Ερντογάν αλλά και πολλούς ακόμα ανθρώπους- να ξεφορτωθούμε όλους τους περιορισμούς και τις απαγορεύσεις που επιβάλλουν ορισμένοι νόμοι», κατέληξε, μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC, ο ηγέτης του φιλοϊσλαμικού κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, που επικράτησε στις εκλογές της Κυριακής στην Τουρκία διασφαλίζοντας, μάλιστα, αυτοδυναμία στο νέο κοινοβούλιο.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ