ιερισσός

Ενημέρωση από το Beyond Europe

Με μεγάλη επιτυχία συνεχίζει το Διεθνές Κάμπινγκ «Beyond Europe» που διεξάγεται σε Ελεύθερη Κατασκήνωση δίπλα στην Ιερισσό Χαλκιδικής. Αρκετές εκατοντάδες ανθρώπων διαμένουν στον διαμορφωμένο χώρο ενώ ακόμα περισσότεροι παρευρίσκονται στις εκδηλώσεις που διεξάγονται καθημερινά. Ο κακός καιρός δεν στάθηκε αρκετός για να αποτρέψει του συμμετέχοντες και έτσι η μαζικότητα δεν μειώθηκε αλλά αντίθετα αυξήθηκε παρά τις επανειλημμένες βροχοπτώσεις. Την Παρασκευή το απόγευμα διεξάγονταν ταυτόχρονα 6 workshops με δεκάδες ανθρώπους να παρακολουθούν και να συμμετέχουν στην κάθε συζήτηση.

 

Αυτές που είχαν την μεγαλύτερη συμμετοχή αφορούσαν το δικαίωμα στην πόλη,την σχέση των κινημάτων με το κράτος, αλλά και τους εργατικούς αγώνες στην Ευρωπαική Ένωση, όπου εργαζόμενοι από κράτη εντός Ε.Ε. αντάλλαξαν σκέψεις και εμπειρίες για την σημερινή κατάσταση των αγώνων. Αργότερα διεξήχθη φιλικός αγώνας ανάμεσα στο Άκανθο Ιερισσού και την μικτή ομάδα του Beyond Europe, όπου η τοπική ομάδα φιλοδώρησε με δέκα τέρματα την ομάδα του κάμπινγκ σε έναν αγώνα όπου έκλεψαν την παράσταση ο παλμός των φιλάθλων, τα αντικαπιταλιστικά συνθήματα, αλλά και την πραγματικά συν-αγωνιστική διάθεση που ένωνε τους παίκτες εντός και εκτός γηπέδου αφού στην πραγματικότητα αγωνίζονται για έναν ανώτερο σκοπό, δηλαδή τον τερματισμό της εξόρυξης χρυσού.

Στην συνέχεια ακολούθησε μεγάλη εκδήλωση την κεντρική πλατεία της Ιερισσού η οποία αφορούσε την σχέση της κυβερνώσας αριστεράς με τα κινήματα. Μίλησαν ο Γιώργος Κυρίτσης, Δικηγόρος πολλών από τους συλληφθέντες της Χαλκιδικής και υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιανουαρίου, ο Ηλίας Σμήλιος, δάσκαλος και μέλος του ΠΣΟ ΑΝΤΑΡΣΥΑ, καθώς και ο Νόντας Σκυφτούλης εκ μέρους της ΑΚ Αθήνας. Ο κ.Κυρίτσης, άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και επίσης,επιχείρησε μία κριτική στο κίνημα που ήταν ταυτόχρονα και αυτοκριτική, για τον τρόπο με τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ ενίσχυσε τις τάσεις ανάθεσης και έτσι υπήρξε μία ύφεση αναφορικά με τις κινητοποιήσεις.

Επιπλέον και,στην συνέχεια ανακοίνωσε την αποχώρησή του από το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ κάτι που έγινε δεκτό από το κοινό με θετικά σχόλια. Στην συνέχεια, ο Ηλίας Σμήλιος, ανέλυσε διεξοδικά το πρόγραμμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της Ε.Ε. και στον ρόλο που εκτιμά ότι θα μπορούσε να διαδραματίσει η αποδέσμευση της χώρας ,στην χειραφέτηση του Ελληνικού λαού. Ο Νόντας Σκυφτούλης, τέλος, άσκησε δριμεία κριτική στην αριστερά και στον τρόπο που διαχειρίστηκε συγκεκριμένους αγώνες τα τελευταία χρόνια και ανέφερε πως η διαιρετική τομή ανάμεσα σε μνημόνιο και αντιμνημόνιο είναι κάτι που τα κοινωνικά κινήματα θα πρέπει να το υπερβούν.

Εν συνεχεία τοποθετήθηκαν στην εκδήλωση άνθρωποι των κινημάτων, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ταυτόχρονα οι τοποθετήσεις μεταφράζονταν από μέλη της οργανωτικής επιτροπής σε πολλά μικρά γκρουπ ανθρώπων που έχουν επισκεφτεί το κάμπινγκ από άλλες χώρες. Η βραδιά έκλεισε με κάλεσμα για την μεγάλη διαδήλωση της Κυριακής κάτι που αντικατοπτρίζει τις διαθέσεις των κατοίκων οι οποίοι κατά κύριο λόγο φαίνεται να εκτιμούν πως η προσωρινή διακοπή εργασιών δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα προεκλογικό τρικ.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ