«Εισέβαλε η Ρωσία». Καλέ κάντε κανά retweet

Σε μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις παραπλάνησης των χρηστών του twitter επιδόθηκε από το απόγευμα της Τετάρτης το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας δημιουργώντας το hashtag #RussiaInvadedUkraine.

Δεκάδες χιλιάδες Ουκρανοί άρχισαν αμέσως να κάνουν retweet υποστηρίζοντας ότι έχουν συγκεκριμένες πληροφορίες για εισβολή ρωσικών δυνάμεων στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας. Εκατοντάδες από αυτούς ζητούσαν άμεση επέμβαση του ΝΑΤΟ και προειδοποιούσαν την Ευρώπη ότι “έρχεται η σειρά της”.

Αρκετοί από όσους συμμετείχαν στην προσπάθεια επικαλούνταν δημοσίευμα των New York Times, το οποίο όμως αναφερόταν σε μια “σιωπωηρή εισβολή” που (σύμφωνα με ουκρανικές και αμερικανικές πηγές) είχε πραγματοποιηθεί τις προηγούμενες ημέρες.

Προφανώς και μόνο οι κινήσεις του ρωσικού στρατού στα σύνορα της Ουκρανίας θα αποτελούσαν σημαντική είδηση εάν το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών δεν είχε επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί τις πληροφορίες σε μια προσπάθεια να σπείρει τον πανικό.

Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι αρκετά μέσα ενημέρωσης όπως η Huffington Post έπεσαν από πολύ νωρίς στην παγίδα δημοσιεύοντας κραυγαλέους τίτλους.

ukraine_hoax3

Μια προειδοποίηση μόνο προς τους Ουκρανούς διπλωμάτες: Σε περίπτωση που εισβάλλει πραγματικά η Ρωσία θα περάσουν ημέρες μέχρι να σας πιστέψουμε.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ