διαδηλώσεις προεδρία ΕΕ

Διαμαρτυρία κατά της ελληνικής προεδρίας στις Βρυξέλλες

Περίπου 100 άτομα συμμετείχαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την πρώτη δημόσια εκδήλωση της ελληνικής προεδρίας στις Βρυξέλλες. Οι Έλληνες και Βέλγοι συγκεντρωμένοι κατήγγειλαν τις βάρβαρες πολιτικές λιτότητας της ελληνικής κυβέρνησης και της ΕΕ.

Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές της διαμαρτυρίας σε ανακοίνωσή τους, «με ανακοινωμένη τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας εδώ κι ένα μήνα, κανείς υπουργός της κυβέρνησης δε τόλμησε να εμφανιστεί μπροστά σε ένα κοινό 2,000 διπλωματών, αξιωματούχων της ΕΕ και άλλων επισήμων.

Το χαιρετισμό πριν από το προγραμματισμένο κονσέρτο απεύθυνε ο πρέσβης Κωνσταντίνος Χαλαστάνης. Ακτιβιστές τον διέκοψαν και σήκωσαν πανό που έγραφε στα γαλλικά: «Σαμαράς Εγκληματίας- ΕΕ συνένοχη-Τρόικα ξεκουμπίσου! Αλληλεγγύη με την Ελλάδα». Φώναξαν συνθήματα που ζητούσαν την άμεση παραίτηση της κυβέρνησης.

Έξω από το κτίριο, διαδηλωτές έστησαν δρώμενο που παρίστανε τους Σαμαρά και Βενιζέλο να μαστιγώνουν ομάδες και τομείς που πλήττονται από τα μνημόνια: Εργαζόμενους, Μετανάστες, Άνεργους, Παιδεία και Υγεία. Μοιράστηκαν ενημερωτικά φυλλάδια στους προσερχόμενους.

Μόλις μια βδομάδα μετά την τελετή ανάληψης της προεδρίας στην Ελλάδα, που συνοδεύτηκε από την απαγόρευση και βίαιη καταστολή της διαδήλωσης, διαμαρτυρίες ενάντια στη τραγοκωμωδία της ελληνική προεδρίας σημειώνονται και στην «καρδιά της Ευρώπης».

Σκοπός της δράσης ήταν να ενωθεί η φωνή του ελληνικού με το βέλγικο και τους άλλους ευρωπαϊκούς λαούς ενάντια στις πολιτικές που λεηλατούν τις κοινωνίες».

Την ίδια ώρα, στην Ελλάδα συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την απαγόρευση των συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων ενάντια στην ελληνική προεδρία και την ΕΕ από την αστυνομική διεύθυνση και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014, στις 6 μ.μ., στον 3ο όροφο της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20), η Κίνηση για τις Ελευθερίες και τα Δημοκρατικά Δικαιώματα της Εποχής μας (ΚΕΔΔΕ) πραγματοποιεί σύσκεψη με θέμα «τη συνδιοργάνωση κινητοποιήσεων και λοιπών δράσεων ενάντια στην κλιμάκωση του κυβερνητικού αυταρχισμού και τη συγκρότηση μιας κοινής αγωνιστικής δράσης για την υπεράσπιση και διεύρυνση των ελευθεριών και δημοκρατικών δικαιωμάτων, με αφορμή τη πρόσφατη απαγόρευση των διαδηλώσεων ενάντια στην ελληνική προεδρεία και την ΕΕ, τη σύλληψη και δίωξη του συνδικαλιστή Παύλου Αντωνόπουλου και την εντεινόμενη τρομοϋστερία».

Αναλυτικά στην πρόσκληση της ΚΕΔΔΕ επισημαίνεται:

Η ΚΕΔΔΕ εκτιμά ότι η παράνομη και αντισυνταγματική απαγόρευση των συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων ενάντια στην ελληνική προεδρεία και την ΕΕ, από τη διεύθυνση της ΓΑΔΑ και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αποτελεί σοβαρό βήμα κλιμάκωσης του αυταρχισμού της κυβέρνησης. Η σύλληψη και ποινική δίωξη του μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, Παύλου Αντωνόπουλου, με την αστήρικτη κατηγορία της «συμμετοχής σε παράνομη συγκέντρωση», όπως αποφάσισε και διέταξε η κυβέρνηση, αποτελεί ουσιαστικά «δίωξη» του συνταγματικά κατοχυρωμένου, δημοκρατικού δικαιώματος της ελευθερίας του συνέρχεσθαι.

Η παραπομπή σε δίκη του Παύλου Αντωνόπουλου αποτελεί ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση τη στιγμή που δεκάδες χρυσαυγίτες εγκληματίες κυκλοφορούν ελεύθεροι, ενώ η κυβέρνηση με τη βοήθεια των καθεστωτικών ΜΜΕ εκτινάσσει σε νέα ύψη την τρομοϋστερία και επιτίθεται σε κόμματα, πολιτικές δυνάμεις, αγωνιστές και διανοούμενους που στρέφονται εναντίον της πολιτικής της, των μνημονίων και της τρόικας.

Την ίδια στιγμή, η επιστράτευση των εργαζομένων στο μετρό οδεύει στη συμπλήρωση ενός έτους, ενώ κάθε δίκαιος και μαχητικός αγώνας των εργαζομένων και του λαού, όπως των υπό «διαθεσιμότητα» καθηγητών και των σχολικών φυλάκων, αντιμετωπίζεται με την ωμή βία και την καταστολή.

Αναδεικνύεται η ανάγκη για ένα μέτωπο αγώνα και κοινής δράσης για την υπεράσπιση και διεύρυνση των ελευθεριών και δημοκρατικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και του λαού.

Με βάση όλα τα παραπάνω και ενόψει της δίκης κατά του Παύλου Αντωνόπουλου στις 23 Ιανουαρίου 2014, η ΚΕΔΔΕ σας καλεί σε σύσκεψη την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου, στις 6 μ.μ, στην ΕΣΗΕΑ (γ’ όροφος, Ακαδημίας 20), συνδικάτα, κινήσεις και συλλογικότητες για τα δημοκρατικά δικαιώματα και την αντιφασιστική πάλη, μαζικούς λαϊκούς φορείς και δημοκράτες διανοούμενους για τη συνδιοργάνωση κινητοποιήσεων ενάντια στην αυταρχική αντιδημοκρατική πολιτική της κυβέρνησης και της τρόικας ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ με ιδιαίτερες αιχμές:

  1. Την αθώωση του Παύλου Αντωνόπουλου 
  2. Την υπεράσπιση της ελευθερίας του συνέρχεσθαι και την καταδίκη της αστυνομικής, κυβερνητικής απαγόρευσης των συγκεντρώσεων κατά της ελληνικής προεδρείας και της ΕΕ
  3. Την άρση της επιστράτευσης των εργαζομένων στο μετρό, την καταδίκη αυτού του μέτρου γενικά και κάθε βίας εναντίον των εργατικών και λαϊκών αγώνων
  4. Την καταδίκη της τρομοϋστερίας, της στοχοποίησης αγωνιστών και των απειλών σε κάθε μαχητική φωνή ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και της τρόικας ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ.
  5. Την πλήρη εξάρθρωση της εγκληματικής δράσης της νεοναζιστικής ρατσιστικής Χρυσής Αυγής
inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ