Δεκάδες ευρωπαίοι πανεπιστημιακοί υπέρ Ρωμανού

Ορισμένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της ευρωπαϊκής διανόησης ενώνουν τη φωνή τους για το δικαίωμα του Ν.Ρωμανού να σπουδάσει.

Πανεπιστημιακοί όπως ο Ranciere, ο Balibar και ο Agamben υπογράφουν επιστολή με την οποία καταδικάζουν την πρόθεση των ελληνικών αρχών να «θυσιάσουν» τη ζωή του Ρωμανού.

Τώρα που η τρόικα επιμηκύνει το μνημόνιο και το succes story της κυβέρνησης αποδεικνύεται μια τρύπα στο νερό, αναφέρουν στην επιστολή τους, η κυβέρνηση επιχειρεί να αποσπάσει την προσοχή της κοινής γνώμης προς άλλα θέματα και να παρουσιάσει το πρόσωπο μιας ισχυρής εξουσίας που θα διαφυλάξει την τάξη με κάθε κόστος.

Οι Ευρωπαίοι πανεπιστημιακοί αναφέρονται επίσης στην απεργία πείνας των Σύρων προσφύγων προς τους οποίους εκφράζουν επίσης τη συμπαράστασή τους.

Ζητούν την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων του Ν.Ρωμανού και την νομιμοποίηση των οικογενειών από τη Συρία.

Τέλος ζητούν την κατάργηση των συνθηκών του Δουβλίνο ΙΙ.

Πρώτες υπογραφές:
Rancière Jacques, European Graduate School
Louis Camille, Université Paris VIII
Kakogianni Maria, Université Paris VIII
Douailler Stéphane, Université Paris VIII
Cuillerai Marie, Université Paris VIII
Balibar Étienne, University of California-Irvine
Douzinas Costas, Birkbeck-London
Agamben Giorgio, Università della Svizzera italiana
________________________________________________
Agier Michel, Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales
Alessandrini Patricia, Goldsmiths-London
Alliez Eric, Université Paris VIII
Alunni Charles, Ecole Normale Supérieure
Andersson Nils, University of Southampton
Bertrand Ogilvie, Université Paris VIII
Bihr Alain, Université de Franche-Comté
Caloz-Tschopp Marie-Claire, Université de Lausanne
Canut Cécile, Université Paris V
Cuillerai Marie, Université Paris VIII
Dalakoglou Dimitris, University of Sussex
De Oliveira Marcos Barbosa, Universidade de São Paulo
Didi-Huberman Georges, Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales
Ingenito Domenico, University of California
Jacques-Lefevre Nicole, Université de Picardie
Kouvelakis Stathis, King’s College London
McClelland Keith, University College London
Prado Plínio, Université Paris VIII
Rabello Ivone Dare, Universidade de São Paulo
Rago Luzia-Margareth, Universidade Estadual de Campinas
Renault Emmanuel, Université Paris X
Segarra Marta, Universitat de Barcelona
Tancelin Philippe, Université Paris VIII
Varikas Eleni, Université Paris VIII
Vauday Patrick, Université Paris VIII
Vermeren Patrice, Université Paris VIII
Zancarini Jean-Claude, Ecole Normale Supérieure de Lyon
Zancarini-Fournel Michelle, Université Lyon I

Ολόκληρο το κείμενο

Ο Νίκος Ρωμανός, αναρχικός 21 χρονών, έγινε γνωστός όταν, τη νύχτα της 6ης Δεκέμβρη 2008, ο φίλος του Αλέξανδρος Γρηγοροπουλος πέθανε στα χέρια του από τις σφαίρες αστυνομικού. Φυλακίστηκε για τη συμμετοχή του στη διπλή ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης το 2013. Κατά την προσωρινή τους κράτηση, αυτός κι οι 3 συγκατηγορούμενοί του υπέστησαν ακραίας ωμότητας αστυνομική βία.
    4 Δεκέμβρη 2014: Ο Νίκος Ρωμανός βρίσκεται σε απεργία πείνας από τις 10 Νοεμβρίου διεκδικώντας εκπαιδευτικές άδειες. Ευρισκόμενος στη φυλακή, πέτυχε στις εξετάσεις για την είσοδο στο Πανεπιστήμιο, όμως οι αρχές του αρνούνται επίμονα τις εκπαιδευτικές άδειες που προβλέπει το δίκαιο για τους κρατούμενους-σπουδαστες. Νοσηλευόμενος εδώ και πολλές μέρες, φαίνεται ότι έχει ήδη περάσει το κρίσιμο σημείο των ανεπανόρθοτων βλαβών στην υγεία του και ο κίνδυνος του θανάτου είναι μόνιμος.
    6 Δεκέμβρη 2008: Ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος πέφτει νεκρός από τις σφαίρες ενός αστυνομικού. Αφήνει την τελευταία του πνοή στα χέρια του φίλου του Νίκου Ρωμανού. Εξεγερσιακές ταραχές ξεσπούν αρχικά στην Αθήνα, ασύλληπτου για μια δυτική μητρόπολη μέγεθους, και στη συνεχεία παντού στην υπόλοιπη Ελλάδα. Ο Δεκέμβρης του 2008 θα είναι ένας μήνας εξέγερσης (γνωστός ως Δεκεμβριανά, θυμίζει την πρώτη χρήση αυτού του ονόματος, τα Δεκεμβριανά του χειμώνα του 1944 και τη μάχη της Αθήνας).
    Σήμερα, δυο ημέρες από την επέτειο του θανάτου του Αλέξανδρου Γρηγοροπουλου, οι ελληνικές αρχές είναι αποφασισμένες να «θυσιάσουν» κι άλλες ζωές για να διατηρήσουν την τάξη ενώ η Τρόικα αξιώνει μια ένατη στη σειρά επιμήκυνση του Μνημονίου σε συνδυασμό με επιπλέον μετρά. Το succes-story της κυβέρνησης καταρρέει . Η τακτική είναι γνωστή: πρέπει η προσοχή της «κοινής γνώμης» να στραφεί προς κάτι άλλο, και πιο συχνά προς την επίδειξη «ασφαλειας» ενός σκληρού καθεστώτος  που επιδιώκει να διατηρήσει  την τάξη με κάθε κόστος. Εκδηλώσεις αλληλεγγύης πολλαπλασιάζονται μέρα με τη μέρα στην Αθηνά και σε άλλες ελληνικές κι ευρωπαϊκές πόλεις.
    Ο Νίκος Ρωμανός όμως δεν είναι μόνος. Σε αλληλεγγύη στο σύντροφό του, ο Γιάννης Μιχαηλίδης άρχισε επίσης απεργία πείνας και σήμερα είναι νοσηλευόμενος.
Από τις 19 Νοέμβρη άντρες και γυναίκες πρόσφυγες από τη Συρία κατέλαβαν την πλατεία Συντάγματος απέναντι από το ελληνικό κοινοβούλιο. Εδώ και κάποιες μέρες, μερικοί εξ αυτών ξεκίνησαν επίσης απεργία πείνας ζητώντας πολιτικό άσυλο και ταξιδιωτικά έγγραφα. Απευθυνόμενοι και σε άλλες χωρες-μελη της ΕΕ . Είναι η ίδια πλατεία Συντάγματος που το 2011 καταλήφθηκε όταν αναπτύχθηκε το Κίνημα των πλατειών.
Η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται πάντα ως φάρσα
  – Δηλώνουμε την απολυτή αλληλεγγύη μας στον Νίκο Ρωμανό και στους καταληψίες της πλατείας Συντάγματος
  – Απαιτούμε μια άμεση λύση για τον Νίκο Ρωμανό και την ικανοποίηση των διεκδικήσεών του
  – Απαιτούμε την άμεση νομιμοποίηση των οικογενειών από τη Συρία που αυτή τη στιγμή καταλαμβάνουν την πλατεία Συντάγματος όπως και την χορήγηση εγγράφων σε όλους τους « μην εχόντες χαρτιά ».
  – Απαιτούμε την κατάργηση του Δουβλίνο 2 που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των μεταναστών μετατρέποντας ολόκληρα κράτη σε αποθήκες της «εθελούσιας μετανάστευσης» κι οπού κάθε είδους παραβιάσεις και βιαιοπραγίες γίνονται κοινή πρακτική
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ»
inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ