ΕΡΤ

«Γραμμή» για ΕΡΤ με πιέσεις σε βουλευτές και κατασκευασμένες ειδήσεις;

Αυγουστίνος Ζενάκος Unfollow

Ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση δήλωνε ότι θα ανοίξει ξανά την ΕΡΤ ως πραγματικά δημόσια και ανεξάρτητη, αξιοποιώντας την εμπειρία της αυτοδιαχείρισής της όλο το διάστημα του «μαύρου» και με πυρήνα τους εργαζομένους που παρήγαγαν το αυτοδιαχειριζόμενο πρόγραμμά της. Αυτά που κάνει ως κυβέρνηση είναι τελείως διαφορετικά. Ο διορισμός των Ταγματάρχη και Τσακνή ήταν να συζητηθεί αύριο, Πέμπτη, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής – αφότου ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππάς κατάφερε να παρουσιάσει την επιλογή του ως κάτι που αποκλείεται να αμφισβητηθεί. Εν όψει μάλιστα της επιτροπής, η σημερινή επίθεση των δελτίων ειδήσεων στην Πρόεδρο της Βουλής -μία ακόμη από πολλές εξίσου αστήρικτες- μοιάζει αφάνταστα στοχευμένη…

Όσο κι αν όλοι γνωρίζουμε πως κάθε κόμμα που γίνεται κυβέρνηση αναγκάζεται να τροποποιήσει κάποιες από τις προεκλογικές εξαγγελίες του, γνωρίζουμε επίσης πως αυτό δεν σημαίνει ότι δικαιούται να παραιτηθεί από τις αδιαπραγμάτευτες σταθερές του, από όσα έχουν ορίσει τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύτηκε για έρθει στην εξουσία. Κι όσο κι αν πολλοί πολίτες είναι διατεθειμένοι να παραδεχτούν ότι στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης, κάποιες υποχωρήσεις είναι αναπόφευκτες, υπάρχουν τομείς -όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, λόγου χάρη, τα οποία δέχθηκαν ανηλεή επίθεση από τις προηγούμενες κυβερνήσεις- όπου δεν δικαιολογείται καμία άλλη στάση εκτός από την απαρέγκλιτη υλοποίηση των εξαγγελιών με τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση.

Ένας τέτοιος τομέας είναι και η ΕΡΤ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση δήλωνε ότι θα την ανοίξει ξανά ως πραγματικά δημόσια και ανεξάρτητη, αξιοποιώντας την εμπειρία της αυτοδιαχείρισής της όλο το διάστημα του «μαύρου» και με πυρήνα τους εργαζομένους που παρήγαγαν το αυτοδιαχειριζόμενο πρόγραμμά της. Αυτά που κάνει ως κυβέρνηση είναι τελείως διαφορετικά.

Ο Λάμπης Ταγματάρχης μπορεί να είναι καλός μάνατζερ. Ωραία, ας τον πάρει οποιοσδήποτε καναλάρχης να του διευθύνει το κανάλι. Για την ΕΡΤ που περιέγραφε ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά είναι τελείως ακατάλληλος. Μετά από περισσότερες από εκατό μέρες διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δικαιολογίες δεν υπάρχουν. Δεν είναι δυνατόν να μην ελήφθη το μήνυμα των εργαζομένων. Κι αν τέλος πάντων δεν το άκουσαν στον ΣΥΡΙΖΑ επειδή είναι απασχολημένοι με τις διαπραγματεύσεις, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (και πρώην εργαζόμενοι στην ΕΡΤ) Αννέτα Καββαδία, Αγλαΐα Κυρίτση και Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης φρόντισαν με την ανακοίνωσή τους κατά της επιλογής Ταγματάρχη, να το υπενθυμίσουν, κάνοντας λόγο για αντιφατικά και αποπροσανατολιστικά μηνύματα της κυβέρνησης προς τους πολίτες.

Το θέατρο του παραλόγου ξεκίνησε με το νομοσχέδιο του Μαρτίου αλλά και τον εμπαιγμό των εργαζομένων της ΕΡΤ για τους ανθρώπους που επρόκειτο να καταλάβουν τις θέσεις του προέδρου και του διευθύνοντα συμβούλου. Πληροφορίες λένε ότι η απόφαση ήταν προειλημμένη και ότι με συναντήσεις και παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, η κυβέρνηση αγνόησε τους εργαζόμενους που ήθελαν να κληθεί να αναλάβει τα ηνία του νέου εγχειρήματος ο Γιώργος Αυγερόπουλος.

Ο διορισμός των Ταγματάρχη και Τσακνή ήταν να συζητηθεί αύριο, Πέμπτη, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής – αφότου ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππάς κατάφερε να παρουσιάσει την επιλογή του ως κάτι που αποκλείεται να αμφισβητηθεί, φέρνοντας ακόμη και τον Αλέξη Τσίπρα στη θέση να αποδεχθεί μια λύση που και ο ίδιος έχει χαρακτηρίσει κάθε άλλο παρά ιδανική, μιλώντας σε βουλευτές. Η πρωθυπουργική στάση, σύμφωνα με πληροφορίες, συνοψίζεται στο: «Αυτή τη στιγμή δεν προλαβαίνουμε για κάτι άλλο. Πάμε έτσι και θα δούμε».

Αξίζει, επίσης να αναρωτηθεί κανείς: Αληθεύουν οι πληροφορίες ότι τις προηγούμενες ημέρες ο Νίκος Παππάς φρόντισε να κάνει «φροντιστήριο» σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετέχουν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, στο οποίο, επικαλούμενος το κομματικό συμφέρον, τους προέτρεπε είτε να ψηφίσουν θετικά είτε να απέχουν; Αληθεύουν οι πληροφορίες ότι επίσης «φροντιστήριο» έκανε και στους Τσακνή και Ταγματάρχη για να τους προετοιμάσει για την επιτροπή; Κι ότι η συλλογιστική που διακινείται είναι πως «ο Τσίπρας ανακοίνωσε ήδη ότι στις 25 Μαΐου ξεκινάει η νέα δημόσια τηλεόραση και σε κάθε διαφορετική περίπτωση θα εκτεθούμε»; Αληθεύει, τέλος, ότι αν κάποιοι ελπίζουν πως τα δημοκρατικά αντανακλαστικά και η συνείδηση των αριστερών βουλευτών δεν θα τους επέτρεπαν να ακολουθήσουν πιστά μια κομματική γραμμή με την οποία διαφωνούν, κινδυνεύουν να διαψευστούν, διότι ορισμένοι θα ψηφίσουν «ναι», παρότι διαφωνούν με την επιλογή, και κάποιοι άλλοι θα το παίξουν άρρωστοι για να μην εκτεθεί η κυβέρνηση;

Όταν έπεσε το «μαύρο» της κυβέρνησης Σαμαρά, η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου τάχθηκε αυθόρμητα υπέρ της ΕΡΤ και των εργαζομένων. Διότι ήταν μια τυραννική κίνηση, δίχως προηγούμενο σε δημοκρατία. Αλλά η υποστήριξη του κόσμου περιέλαβε από την πρώτη στιγμή και την ελπίδα ότι η σύμπραξη εργαζομένων και μιας νέας κυβέρνησης που θα ερχόταν, θα οδηγούσε σε μια καλύτερη τηλεόραση από την παλιά ΕΡΤ. Οι χειρισμοί του ΣΥΡΙΖΑ και του αρμόδιου υπουργού δεν δείχνουν κάτι τέτοιο.

Αν κοντά σε αυτούς τους χειρισμούς αναλογιστεί κανείς και τη «γραμμή» εναντίον της Ζωής Κωνσταντοπούλου που όλα τα δελτία ειδήσεων ξεκίνησαν σήμερα να παπαγαλίζουν, η εντύπωση είναι ακόμη πιο ζοφερή: ορισμένοι στο πρωθυπουργικό περιβάλλον (που έχουν πείρα από κανάλια και συνομιλούν ακόμη μαζί τους) «μοίρασαν» σε δημοσιογράφους ότι χθες ο Αλέξης Τσίπρας είχε «φραστικό επεισόδιο» με την Ζωή Κωνσταντοπούλου, μεταξύ άλλων επικρίνοντάς την και για την στάση της για την ΕΡΤ, και τα ΜΜΕ το αναπαρήγαγαν παρά το γεγονός ότι δεν ισχύει – βουλευτές που ήταν παρόντες, άλλωστε, όπως ο Θ. Πετράκος και η Δ. Χαραλαμπίδου, το διαψεύδουν, όπως και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Σακελλαρίδης.

Η σημερινή επίθεση των δελτίων στην Πρόεδρο της Βουλής, μία ακόμη από πολλές εξίσου αστήρικτες, μοιάζει αφάνταστα στοχευμένη εν όψει της αυριανής επιτροπής. Περιττεύει βέβαια να πει κανείς πως κανένας από τους «συναδέλφους» που έβγαλαν την είδηση στον αέρα δεν μπήκε στον κόπο να την επιβεβαιώσει, έστω κι αν στοιχειώδης πείρα διδάσκει το πώς εμφανίζονται τέτοιες διαρροές. Σε κάθε περίπτωση, δεν θα εκπλαγεί κανείς αν υπάρξει νέα επίθεση κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου το επόμενο Σαββατοκύριακο, διότι η σημερινή πήγε τελικά λίγο χαμένη, αφού ο Νίκος Παππάς προ ολίγου ζήτησε να αναβληθεί η αυριανή συνεδρίαση της επιτροπής για τη Δευτέρα, επειδή θα λείπει.

Το τι είδους «πρώτη φορά Αριστερά» είναι οι επιλογές τύπου Ταγματάρχη σε συνδυασμό με πιέσεις σε βουλευτές να μην ακολουθήσουν τη συνείδησή τους και στοχευμένες διαρροές στα ΜΜΕ, ας το κρίνει ο καθένας…

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ