παλαιστίνη

Γιγαντώνεται η τρίτη Ιντιφάντα

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα Ιντιφάντα;» ήταν ο σχεδόν απαράλλακτος τίτλος που φιλοξενούσαν ορισμένες από τις μεγαλύτερες εφημερίδες του πλανήτη καθώς οι συγκρούσεις Ισραηλινών και Παλαιστινίων κλιμακώνονταν τις προηγούμενες εβδομάδες. Η απάντηση ήταν σχεδόν πάντα θετική αλλά με τόσους πολλούς αστερίσκους που άλλαζε το νόημα της πρότασης.

Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης επιχειρούσαν, στην καλύτερη περίπτωση, να περιγράψουν τη νέα εξέγερση σαν σύγκρουση θερμόαιμων και από τις δυο πλευρές, εστιάζοντας στις ατομικές επιθέσεις με μαχαίρια και αποκρύπτοντας τις μαζικές κινητοποιήσεις των Παλαιστινίων που καταστέλλονται με τρομακτική βία από την αστυνομία και τα στρατεύματα κατοχής του Ισραηλινού κράτους.

Η Ιντιφάντα ονομάστηκε σύντομα «Ιντιφάντα των μαχαιριών» ενώ η ισραηλινή προπαγάνδα επιχειρούσε να την παρουσιάσει σαν μια μορφή θρησκευτικού εξτρεμισμού, από την πλευρά των Παλαιστινίων, που διαχέεται και ενισχύεται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Ο τζιχαντισμός συνάντησε το facebook» ήταν η επωδός των ισραηλινών ΜΜΕ την οποία επιχειρούσαν να επιβάλλουν και στα ξένα μέσα ενημέρωσης.

Τα στοιχεία από τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη βέβαια συνθέτουν μια εντελώς διαφορετική εικόνα. Ακόμη και από τα δεδομένα της ισραηλινής κυβέρνησης προκύπτει ότι από τους περίπου 40 Παλαιστίνιους που είχαν δολοφονηθεί από τις αρχές Οκτωβρίου μόνο δέκα κατηγορήθηκαν ότι συμμετείχαν σε επιθέσεις με μαχαίρια και οι υπόλοιποι πυροβολήθηκαν εν ψυχρώ επειδή πετούσαν πέτρες στις ισραηλινές δυνάμεις.

Την ίδια ώρα βίντεο ακτιβιστών αποδεικνύουν ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι ισραηλινές αρχές και εβραίοι έποικοι «φυτεύουν» ενοχοποιητικά στοιχεία ύστερα από τις δολοφονίες νεαρών Παλαιστινίων. Όπως αναγκάστηκε να παραδεχθεί άλλωστε ακόμη και ένας ανώτατος αξιωματούχος του ισραηλινού στρατού οι σποραδικές επιθέσεις με μαχαίρια που πραγματοποιούν Παλαιστίνιοι «αποτελούν απάντηση στη βία ακροδεξιών, Ισραηλινών εποίκων».

Στην πραγματικότητα η νέα εξέγερση των Παλαιστινίων εκφράζει ταυτόχρονα τη γενναιότητα ενός ανυπότακτου λαού, την απελπισία στην οποία οδηγούνται τα μέλη του αλλά και την ανυπαρξία σχηματισμών, ομάδων και κομμάτων που θα μπορούσαν να οργανώσουν και να εμπνεύσουν την τρίτη Ιντιφάντα. Στην καρδιά της εξέγερσης βρίσκεται μια νέα γενιά άνεργων, πτυχιούχων που δηλώνει αηδιασμένη από την ισραηλινή κατοχή αλλά και από τη διεφθαρμένη ηγεσία του Μαχμούντ Αμπάς. Την ίδια ώρα στους δρόμους της Ιερουσαλήμ και άλλων πόλεων κυριαρχεί πλέον ο νόμος του Λυντς, καθώς Ισραηλινοί πολίτες, όταν δεν καλούν αστυνομικούς και στρατιώτες να εκτελούν Παλαιστίνιους, τους οποίους θεωρούν ύποπτους επιθέσεων, αναλαμβάνουν οι ίδιοι δράση.

Σε σειρά από βίντεο που κυκλοφόρησαν τις τελευταίες ημέρες, εμφανίζονται Ισραηλινοί να κλωτσούν τα αιμόφυρτα πτώματα ανθρώπων, ενώ στην περίπτωση ενός πρόσφυγα από την Ερυθρέα επιχειρούσαν να πολτοποιήσουν το κεφάλι του πετώντας πάνω του ακόμη και πάγκους από στάσεις λεωφορείων. Ισραηλινοί αξιωματούχοι, όπως ο δήμαρχος της Ιερουσαλήμ Νιρ Μπαρκάτ και ο επικεφαλής της αστυνομίας της πόλης, Μοσέ Εντρι, καλούν συχνά τους πολίτες να πάρουν το νόμο στα χέρια τους γεγονός που έχει οδηγήσει σε τρομακτική αύξηση τις επιθέσεις αλλά και την οπλοκατοχή.

Η ενθάρρυνση του νόμου της άγριας Δύσης έχει πολλαπλά οφέλη για την κυβέρνηση Νετανιάχου καθώς συσπειρώνει τα πιο φτωχά στρώματα της ισραηλινής κοινωνίας που βλέπουν το βιοτικό τους επίπεδο να κατακρημνίζεται και να θυμίζει όλο και περισσότερο αυτό των Ισραηλινών Αράβων. Παράλληλα η κυβέρνηση προσπαθεί να στρέψει τον μανιασμένο όχλο και εναντίον των προσφύγων αλλά και των βεδουίνων καθώς επιχειρεί μια νέα «εθνοκάθαρση» σε περιοχές της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και της Δυτικής Όχθης, όπου η κατασκευή παράνομων εβραϊκών οικισμών συνεχίζεται με φρενήρεις ρυθμούς.

Η ασυδοσία της ισραηλινής κυβέρνησης στηρίζεται φυσικά και στην αποδοχή που έχουν οι πράξεις της από παλιούς και νέους συμμάχους σε όλο τον κόσμο. Την περασμένη εβδομάδα ο Αμερικανός επιτελάρχης, στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ, επισκέφθηκε το Ισραήλ και υποσχέθηκε νέο δεκαετές πρόγραμμα οικονομικής στήριξης με τουλάχιστον 3,7 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο. Η κυβέρνηση Ομπάμα θέλησε έτσι να διασκεδάσει τις εντυπώσεις περί χαλάρωσης της στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών, που κυριάρχησε μετά την υπογραφή της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Δεν είναι ίσως τυχαίο ότι λίγα 24ωρα μετά τη συμφωνία ο Νετανιάχου αισθάνθηκε αρκετά ασφαλής να ξεπλύνει τα εγκλήματα της ναζιστικής Γερμανίας και προσωπικά του Αδόλφου Χίτλερ και να αποδώσει την ευθύνη του Ολοκαυτώματος στους Παλαιστίνιους!

Μαζί με την αμερικανική υπερδύναμη όμως ενισχύουν την στήριξή τους προς το κράτος- τρομοκράτη της Μέσης Ανατολής και αρκετές χώρες- δορυφόροι της Ουάσιγκτον, όπως η Ελλάδα. Μετά την υπογραφή ειδικών συμφωνιών για την εκπαίδευση Ισραηλινών πιλότων από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ (ανάλογες συμφωνίες υπάρχουν μόνο με τις ΗΠΑ) ήρθε η άρνηση αναγνώρισης του Παλαιστινιακού κράτους στον ΟΗΕ, που σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές έγινε εν γνώσει και με την παρότρυνση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών – παρά το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκε επί των ημερών της υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Απέναντι σε εσωτερικούς και εξωτερικούς εχθρούς η τρίτη Παλαιστινιακή Ιντιφάντα γιγαντώνεται με σύμβολο, μεταξύ άλλων, τα νέα παιδιά που φωτογραφίζονται χαμογελαστά καθώς οι αρχές τους φορούν χειροπέδες και τους οδηγούν στα κολαστήρια του ισραηλινού κράτους.

Άρης Χατζηστεφάνου
Πηγή: Πριν 25/10/2015

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ