Γιατί ξεκίνησε το Ισραήλ νέα αιματοχυσία με τη δολοφονία του Jabari;

Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz χαρακτήρισε τον Ahmed Jabari, επικεφαλής του στρατιωτικού σκέλους της Χαμάς, ο οποίος δολοφονήθηκε σήμερα από την ισραηλινή αεροπορία σαν τον «Οσάμα μπιν Λάντεν» του Νετανιάχου.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ γνώριζε πολύ καλά ότι η δολοφονία θα προκαλούσε έντονη αντίδραση από τη Χαμάς και θα οδηγούσε σε νέα αιματοχυσία στη Γάζα. Γιατί λοιπόν πήρε αυτή την απόφασή;

Η πρώτη απάντηση είναι ότι σκοπεύει να χρησιμοποιήσει πολιτικά τη δολοφονία (αλλά και την αιματοχυσία) εν όψει των εκλογών που θα πραγματοποιηθούν στο Ισραήλ σε δυο μήνες. Ο Jabari όμως είχε και τη δική του ιστορία που τον μετέτρεπε σε κόκκινο πανί για το Ισραήλ.

Ο Jabari συνελήφθη το 1982, όταν ήταν μέλος της αριστερής, κοσμικής Φατάχ του Γιασέρ Αραφάτ και πέρασε τα επόμενα 13 χρόνια της ζωής του στη φυλακή. Ο Jabari πέρασε αργότερα στη Χαμάς και βρέθηκε ουσιαστικά επικεφαλής του στρατιωτικού της σκέλος την περίοδο της δεύτερης Ιντιφάντα. Έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην κατάληψη της Γάζας από την Χαμάς, κατά τη διάρκεια του μίνι εμφυλίου με την Φατάχ. Θεωρούνταν από πολλούς ως ο βασικός αντίπαλος των δυνάμεων του Νταχλάν, ο οποίος έχει κατηγορηθεί πολλές φορές για τις στενές σχέσεις του με τις ισραηλινές αλλά και τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Αυτό όμως που εξόργιζε περισσότερο το Τελ Αβίβ ήταν ότι βρέθηκε επικεφαλής της ταπεινωτικής για το Ισραήλ επιχείρησης σύλληψης και κράτησης του ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ.

Σχετικά Θέματα

 

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ