Βρυξέλλες: Τρέξε διαδηλωτή, τρέξε

Πάνω από 200 ειρηνικοί διαδηλωτές συνελήφθησαν στις Βρυξέλλες για το μόνο λόγο ότι δεν έτρεχαν αρκετά γρήγορα όταν τα ΜΑΤ ορμούσαν για να ελευθερώσουν τις εισόδους του European Business Summit.

Πρόκειται για σύνοδο που οργανώνει η συνομοσπονδία Ευρωπαίων εργοδοτών BusinessEurope και στην οποία συμμετέχει πλήθος επιτρόπων της ΕΕ καθώς και αξιωματούχοι των κρατών μελών.

Σύμφωνα με το διαφημιστικό του συνεδρίου στόχος ήταν «οι πολιτικοί και επιχειρηματίες να σχεδιάσουν μαζί το μέλλον». Φέτος ήταν επικεντρωμένο στη συνέχιση των αντεργατικών μέτρων και στην υπογραφή της διατλαντικής συνθήκης ελευθέρου εμπορίου με τις ΗΠΑ. Η είσοδος για κάποιον που ήθελε να παρακολουθήσει κόστιζε 800 ευρώ.Capture

Περίπου 1.000 διαδηλωτές, μέλη της συμμαχίας D19, που συγκεντρώνει βελγικά συνδικάτα του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και παραγωγούς γάλακτος μαζί με φοιτητές και δεκάδες διαδηλωτές από Ολλανδία, Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία επιχείρησαν να περικυκλώσουν το παλάτι στο οποίο διεξαγόταν η σύνοδος.

Η αστυνομία προέβει σε μαζικές συλλήψεις όσων βάδισαν προς τις διαφορετικές εισόδους, αν και αυτό δεν ήταν αναγκαίο για να ελευθερωθούν οι είσοδοι. Πρόεδροι σωματείων, επικεφαλής μαζικών οργανώσεων, δημοσιογράφοι και υποψήφιοι για τις εκλογές με κόμματα της ριζοσπαστικής αριστεράς ή τους πράσινους δε γλίτωσαν από τη μανία της αστυνομίας. Οποιοσδήποτε διαδήλωνε ήταν επιλέξιμος για σύλληψη αφού η περικύκλωση “δεν είχε άδεια”.

Μετά τις συλλήψεις οι διαδηλωτές έκαναν νέα συγκέντρωση στο κέντρο και στη συνέχεια δυο διαμαρτυρίες μία έξω από το πρώην στρατόπεδο που κρατούνταν οι συλληφθέντες και μία στα γραφεία του Σοσιαλιστικού Κόμμματος (PS) του οποίου ο δήμαρχος Βρυξελλών Μέγιερ διέταξε τις μαζικές συλλήψεις.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ