Από τον καταληψία Τσίπρα στο πανοπτικόν του Φίλη

Μπορεί να φαίνεται ασήμαντη παρατήρηση, για μια κυβέρνηση που έχει προδώσει το σύνολο των προεκλογικών της εξαγγελιών και την απόφαση ενός δημοψηφίσματος, αλλά μερικά γεγονότα έχουν τη δική τους συμβολική σημασία.

Το 1990 ο Αλέξης Τσίπρας μιλούσε για το δικαίωμα των μαθητών να λείψουν από κάποια ώρα του μαθήματος. Σήμερα ο υπουργός παιδείας που διόρισε όχι μόνο αρνείται αυτό το δικαίωμα αλλά προτείνει να αποστέλεται e-mail στους γονείς για κάθε ώρα απουσίας.

Πρόκειται για μια από τις πιο φρικιαστικές σκέψεις που έχει καταθέσει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση εφαρμόζοντας ένα ιδιότυπο ηλεκτρονικό «πανοπτικόν» την πρόταση του του Μπένθαμ για την διαρκή παρακολούθηση κρατουμένων σε φυλακές.

Ο Τσίπρας που πρωτοστατούσε στις καταλήψεις και τώρα προωθεί καφκικής νοοτροπίας μέτρα είναι ο ίδιος που συμμετείχε στις διαδηλώσεις της Γένοβας και τώρα συνομιλεί με τους ηγέτες που καταδίκαζε. Το να υποταχθείς στην εξουσία των ισχυρών είναι μερικές φορές ανάγκη… για ορισμένους. Το να πασχίζεις να γίνεις χειρότερος από αυτούς είναι προσωπική επιλογή.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ