γρίβας

Αναβιώνουν το γριβισμό στα σχολεία

 

Σπύρος Σωτηρίου

Πηγή:Διάλογος

Η ξεκάθαρη πλέον προσπάθεια για ενίσχυση τού ήδη εθνοκεντρικού χαρακτήρα της εκπαίδευσης φτάνει σε σημείο πρόκλησης για τα δημοκρατικά αισθήματα του λαού μας, αφού η αναβίωση του γριβισμού είναι πλέον άτυπος και συγκεκαλυμμένος υπό έμφαση στόχος του Υπουργείου Παιδείας.

Με εγκύκλιο προς τα δημόσια σχολεία όλων των βαθμίδων, ημερομηνίας 5 Οκτωβρίου 2015, το Υπουργείο Παιδείας παραθέτει κατάλογο για επισκέψεις σε μνημειακούς και μουσειακούς χώρους του αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. 1955-’59. Οι επισκέψεις εντάσσονται στο πλαίσιο τού υπό έμφαση στόχου της φετινής σχολικής χρονιάς, με τίτλο «∆ιαχρονικά διδάγματα από τους αγώνες των Κυπρίων για Ελευθερία».

Ανάμεσα σε αυτούς τους μνημειακούς και μουσειακούς χώρους περιλαμβάνεται και το κρησφύγετο – μουσείο του Γρίβα!

Οι «συμπτώσεις» τα τελευταία δυο χρόνια είναι πολλές και οδηγούν αβίαστα στο συμπέρασμα ότι είναι μεθοδευμένη η παραχάραξη της Ιστορίας, η αποσιώπηση ιστορικών γεγονότων και η προσπάθεια εξύψωσης του Γρίβα ως του μεγαλύτερου ήρωα της Κύπρου.

Εντολοδόχος του ΣΙΜΑΕ το Υπουργείο Παιδείας

Ο επισυναπτόμενος κατάλογος μνημείων για επίσκεψη δεν ετοιμάστηκε από το Υπουργείο Παιδείας αλλά από το Συμβούλιο Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-1959 (ΣΙΜΑΕ), με το υπουργείο ωστόσο να ακολουθεί πιστά και άκριτα τις εντολές.

Υπενθυμίζουμε ότι η «Χ» είχε καταγγείλει τον περασμένο Απρίλη με δημοσίευμά της την προσπάθεια καλλιέργειας αντικομμουνισμού στα σχολεία από το ΣΙΜΑΕ. Το ΣΙΜΑΕ είχε αποστείλει στα σχολεία ημερολόγιο μέσα στο οποίο υπήρχαν ανιστόρητες αναφορές που καλλιεργούν το μίσος κατά της Αριστεράς και παραπέμπουν σε άλλες εποχές.

Συγκεκριμένα, γινόταν αναφορά ότι συγκεκριμένο μέλος της ΕΟΚΑ «φονεύθηκε από κομμουνιστές, για τη δράση του στην ΕΟΚΑ». Μια ανιστόρητη και προκλητική αναφορά, η οποία και αμφισβητείται ιστορικά από μαρτυρίες και γεγονότα. Το συγκεκριμένο ημερολόγιο, με εξώφυλλο τον Γρίβα δίπλα από τον Μακάριο, είχε σταλεί σε όλα τα σχολεία και συνοδευόταν με εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας που έδινε εντολή να αναρτηθεί σε όλες τις τάξεις! Την ανιστόρητη αναφορά αντιλήφθηκαν εκπαιδευτικοί που κατήγγειλαν το θέμα, ενώ είχαν ζητηθεί και εξηγήσεις από τον Υπουργό Παιδείας, ο οποίος δήλωσε… άγνοια.

Ο γριβικός, «σκιώδης υπουργός» Δ. Ταλιαδώρος

Στο ΣΙΜΑΕ συμμετέχει ως μέλος και ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Δημήτρης Ταλιαδώρος, ο οποίος είναι ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της δράσης του Γρίβα, ενώ πολλές φορές είχε καταφερθεί δημόσια κατά του Μακαρίου.

Ο κ. Ταλιαδώρος ήταν ομιλητής στο μνημόσυνο του Γρίβα τον Ιανουάριο του 2013. Αυτό που ξεχώρισε από την ομιλία του κ. Ταλιαδώρου και προβλήθηκε στα ΜΜΕ, ήταν η εμπάθεια κατά της Αριστεράς. Αναφερόμενος στον Γρίβα είπε ότι «αποτελεί μια από τις κορυφαίες προσωπικότητες που ανέδειξε η Κύπρος αλλά και ο ευρύτερος Ελληνισμός κατά τον 20ό αιώνα».

Πρόσθεσε ότι «κατά τη σημερινή (τότε) διακυβέρνηση Χριστόφια καταβλήθηκαν συνειδητές προσπάθειες για παραχάραξη, διαστρέβλωση, για αλλοίωση της Ιστορίας, της Παιδείας και της συνείδησής μας». Προχώρησε μάλιστα και ένα βήμα παρακάτω προκαλώντας ακόμη περισσότερο.

«Το επιστέγασμα με το οποίο έκλεισε η πενταετία ήταν η προσπάθειά τους, με αποφάσεις του Υπουργικού τους Συμβουλίου, να ξαναγράψουν την Ιστορία μας, αποκαθιστώντας, δήθεν, τη μνήμη εκτελεσθέντων κατά την περίοδο του αγώνα ’55-’59», είπε ο κ. Ταλιαδώρος και πρόσθεσε πως «η αληθινή ιστορία της ΕΟΚΑ γράφτηκε με το αίμα των παλικαριών του Διγενή στα βουνά του Τροόδους, του Πενταδάκτυλου, στα φυλακισμένα μνήματα και στα πεδία των μαχών και όχι στα Υπουργικά Συμβούλια της Αριστεράς».

Η απαξιωτική αναφορά αφορούσε την αποκατάσταση της μνήμης των ανθρώπων που εκτελέστηκαν από μασκοφόρους του Γρίβα με πολιτικά κίνητρα προσδίδοντάς τους ωστόσο τη ρετσινιά του προδότη.

Παράλληλα, είναι γνωστό στους εκπαιδευτικούς κύκλους και στους διαδρόμους του Υπουργείου Παιδείας ότι ο κ. Ταλιαδώρος είναι εκ των προσώπων που χαράζουν πολιτική στο υπουργείο. Ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ έχει σημαντικό ρόλο και βάζει τη δική του σφραγίδα στις αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας. Χαρακτηρίζεται μάλιστα ως σκιώδης υπουργός.

Υμνήτρια του Γρίβα σχεδίασε το νέο δημόσιο σχολείο

Εκ των σημαντικότερων προσωπικοτήτων που μέχρι στιγμής αφήνουν το στίγμα τους στις αλλαγές στη δημόσια εκπαίδευση την τελευταία διετία είναι και η ακαδημαϊκός του Πανεπιστημίου Κύπρου Μαίρη Ιωαννίδου Κουτσελίνη (αδελφή του πρώην Υπουργού Παιδείας Ουράνιου Ιωαννίδη), η οποία είναι επικεφαλής της πενταμελούς υποεπιτροπής για τα νέα ωρολόγια προγράμματα στη Μέση Εκπαίδευση (στην ίδια επιτροπή είναι μέλος και ο κ. Ταλιαδώρος).

Η κ. Κουτσελίνη είναι παράλληλα και υμνητής του Γρίβα.

Το 2011 είχε εκφωνήσει ομιλία στο μνημόσυνο του αρχηγού της ΕΟΚΑ, η οποία είχε προκαλέσει αίσθηση.

Μεταξύ άλλων, η κ. Κουτσελίνη είχε αναφέρει και τα εξής: «Η μνήμη του στρατηγού Γεώργιου Γρίβα Διγενή μάς υπαγορεύει ότι χρειαζόμαστε τους Μεγάλους Ηγέτες. Διαχειριστές εξουσίας βρήκαμε πολλούς στη νεότερή μας Ιστορία, περιζήτητοι, όμως, είναι οι ηγέτες, αυτοί που μπορούν να εμπνεύσουν το λαό για τα δίκαιά του, που δεν θα «ντρέπονται» για το τι θα πουν οι ξένοι, αν διεκδικήσουμε το σεβασμό της Ιστορίας και της αξιοπρέπειάς μας. Με θλίψη ψυχής παρατηρούμε ότι γίνεται εδώ και χρόνια και εντείνεται σήμερα με δημοσιεύσεις και βιβλία, μια προσπάθεια, όπως λένε οι συγγραφείς τους, “αποκαθήλωσης του Γρίβα”».

Η αντίσταση κατά του πραξικοπήματος δεν θεωρείται αγώνας για την ελευθερία!

Η προσπάθεια του Υπουργείου Παιδείας για παραχάραξη της Ιστορίας και αποσιώπηση ιστορικών γεγονότων που «ενοχλούν» τη Δεξιά είχε ξεκινήσει μεθοδευμένα από τον υπό έμφαση στόχο της σχολικής χρονιάς 2014-2015. «Διαχρονικά διδάγματα από τους αγώνες των Κυπρίων για Ελευθερία» είχε ονομαστεί ο στόχος.

Στην εγκύκλιο αναφερόταν ότι οι αγώνες του κυπριακού λαού για ελευθερία εκδηλώθηκαν σε τρία επίπεδα: (α) Στο πλαίσιο του νησιού μας (π.χ. επανάσταση του Ονήσιλου 499 π. Χ., Οκτωβριανά 1931, Αγώνας της ΕΟΚΑ 1955-’59, τουρκική εισβολή 1974). (β) Στο πλαίσιο των αγώνων ολόκληρου του Ελληνισμού (π.χ. Επανάσταση του 1821 – 9η Ιουλίου, Βαλκανικοί Πόλεμοι 1912-’13) (γ) Ευρύτερα (συμμετοχή στον Α’ και στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο).

Τόσο στα «τρία επίπεδα» όσο και στο αναλυτικό επεξηγηματικό σημείωμα (τέσσερις σελίδες) προς τις Διευθύνσεις των σχολείων δεν αναφερόταν πουθενά -ούτε καν μονολεκτικά- η ηρωική αντίσταση στο προδοτικό πραξικόπημα. Οι άνθρωποι του Υπουργείου Παιδείας έκριναν ως σημαντικότερη την επανάσταση του Ονήσιλου από την αντίσταση.

Διέγραψαν και την 7η Δεκεμβρίου

Αλλο ένα στοιχείο που δένει το παζλ της προσπάθειας του Υπουργείου Παιδείας για διαγραφή της αντίστασης και παραγραφή της ιστορικής αλήθειας για το προδοτικό πραξικόπημα ήταν η «περικοπή» του σχετικού μηνύματος του Υπουργού Παιδείας προς τα σχολεία για την 7η Δεκεμβρίου, τη «Μέρα Μνήμης και Τιμής για τους Μαχητές της Αντίστασης».

Συγκεκριμένα, πέρσι ο Υπουργός Παιδείας δεν απέστειλε σχετικό μήνυμα, με αποτέλεσμα η μέρα τιμής στους ανθρώπους που έδωσαν τη ζωή τους για υπεράσπιση της δημοκρατίας να περάσει στο περιθώριο σαν να μην είχε θεσμοθετηθεί ποτέ η 7η Δεκεμβρίου. Η δικαιολογία που είχε δοθεί ανεπίσημα -ο υπουργός δεν τοποθετήθηκε δημόσια- ήταν ότι έπρεπε να «κοπούν» κάποια μηνύματα έτσι ώστε να μην χάνεται εκπαιδευτικός χρόνος.

Ετσι, λοιπόν, ο υπουργός αποφάσισε να ξεκινήσει με την 7η Δεκεμβρίου! Υπενθυμίζουμε ότι η μέρα αυτή είχε θεσμοθετηθεί από την κυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου και τα σχολεία την τιμούν απλά (ως ελάχιστο φόρο τιμής προς τους ήρωες) με μια συμβολική ανακοίνωση – μήνυμα του Υπουργού Παιδείας διάρκειας 10 λεπτών. Ο λόγος, προφανώς, που «κόπηκε» είναι ότι το μήνυμα του υπουργού αναπόφευκτα αναφέρεται στο πραξικόπημα και στη θυσία των ανθρώπων που αντιστάθηκαν στους μασκοφόρους της ΕΟΚΑ Β’ και έδωσαν τη ζωή τους για προάσπιση της δημοκρατίας.

Επιλεκτική διδαχή για τα έργα και ημέρες του Γρίβα

Πέραν από το γεγονός ότι πλέον μέσα από τις επισκέψεις στο κρησφύγετο εμπλουτίζεται η διδαχή για τη δράση του Γρίβα την περίοδο ’55-’59, εξακολουθεί να υπάρχει πλήρης συσκότιση των μαθητών για τα υπόλοιπα «ανδραγαθήματά» του.

Πουθενά στα σχολικά βιβλία και στη διδασκαλία δεν γίνεται αναφορά στο ότι ο Γρίβας ήταν ιδρυτής και αρχηγός της Οργάνωσης «Χ» (προγενέστερα της ΕΟΚΑ) που συνεργάστηκε με τους Γερμανούς κατακτητές της Ελλάδας για να εμποδίσουν το δημοκρατικό στρατό στον αντιφασιστικό αγώνα και ότι οι Χίτες προέβησαν σε στυγνές δολοφονίες Ελλήνων.

Ούτε γίνεται αναφορά πως μετά τον αγώνα του ’55-’59 ο Γρίβας ήταν ιδρυτής της φασιστικής, προδοτικής ΕΟΚΑ Β’ που είχε στόχο την ανατροπή του Μακαρίου. Επίσης, αποσιωπάται το γεγονός ότι με εντολές του Γρίβα δολοφονήθηκαν κατά τη διάρκεια του αγώνα της ΕΟΚΑ δημοκρατικοί άνθρωποι με τη ρετσινιά του προδότη.

Αυτός ήταν μάλιστα ένας από τους λόγους που συγκρούστηκε με αγωνιστές της ΕΟΚΑ, όπως ο Γρηγόρης Αυξεντίου, ο οποίος είχε διαφωνήσει με τις δολοφονίες αθώων ανθρώπων.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ