δεη

Όταν ο Ντάισελμπλουμ ακύρωνε το ξεπούλημα του ΑΔΜΗΕ… Ολλανδίας

Πηγή:Energypress

Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων συζητούνταν χρόνια στην Ολλανδία, χωρίς συμφωνία των κομμάτων. Ωστόσο, τον Ιούνιο 2011 η Ολλανδική κυβέρνηση μειοψηφίας Λαϊκού Κόμματος-Χριστιανοδημοκρατών εκπόνησε ένα νέο ενεργειακό σχεδιασμό, προκειμένου να προσαρμόσει την πολιτική της στους στόχους της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας για το 2020.
Τμήμα αυτού του σχεδιασμού ήταν η μερική ιδιωτικοποίηση (πώληση πακέτων μειοψηφίας) δυο μεγάλων ενεργειακών εταιρειών, του διαχειριστή δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου Gasunie (GTS) και του διαχειριστή δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας TenneT.

Αναφορικά με τον TenneΤ να επισημάνουμε ότι δεν πρόκειται για μικρή εταιρεία. Ο TenneT κατέχει το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρισμού στην Ολλανδία και σε μεγάλο μέρος της Γερμανίας, καθώς το 2009 απέκτησε το δίκτυο της μεγάλης Γερμανικής Ε.Οn, που καλύπτει περίπου το 1/3 της χώρας, απ’ τη Βόρεια Θάλασσα μέχρι το Μόναχο. Μοναδικός μέτοχος της TenneT Holding B.V. είναι το Υπουργείο Οικονομικών της Ολλανδίας.

Μέσα στην τρέχουσα δεκαετία ο TenneΤ σκοπεύει να επενδύσει περίπου 5 δισ. ευρώ στην Ολλανδία και περίπου 8 δισ. ευρώ στη Γερμανία. Το πακέτο μειοψηφίας που επρόκειτο να πωληθει σύμφωνα με τους υπολογισμούς της τότε ολλανδικής κυβέρνησης θα απέφερε περίπου 500 εκατ. ευρώ, πολύ λίγα μπροστά στο μεγάλο επενδυτικό τους πρόγραμμα.
Σε πρώτη προτεραιότητα χρειάζονταν έργα σύνδεσης ηλεκτροπαραγωγής από το λιμάνι του Ρότερνταμ, βασικού οικονομικού “πνεύμονα” της Ολλανδίας και μεγάλου τέρμιναλ λιθάνθρακα, προς το δίκτυο. Χρειάζονταν επίσης έργα σύνδεσης αιολικών πάρκων στις ακτές της Βόρειας Θάλασσας.

Δυο χρόνια μετά την ανακοίνωση των ιδιωτικοποιήσεων στην ενέργεια, η Ολλανδική κυβέρνηση Λαϊκού Κόμματος-Εργατικών, που προέκυψε απ’ τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2012, “ανέκρουσε πρύμναν” καιτον Οκτώβριο 2013 ανακοίνωσε πως διακόπτει τη διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων: «The government has decided not to part-privatise Gasunie and Tennet, reconfirming the importance of public ownership of our gas and electricity networks. However, forms of strategic cooperation through cross-holdings, with other network operators certified under EU rules, are being studied. Any transaction will first be discussed with the House of Representatives». – «Η κυβέρνηση αποφάσισε να μην ιδιωτικοποιήσει μερικά τη Gasunie και τον Tennet, επαναβεβαιώνοντας τη σπουδαιότητα της δημόσιας ιδιοκτησίας των δικτύων μας στο αέριο και τον ηλεκτρισμό. Ωστόσο εξετάζονται μορφές στρατηγικής συνεργασίας μέσω ανταλλαγής μετοχών με άλλους Ευρωπαϊκούς διαχειριστές δικτύων. Κάθε τέτοια ανταλλαγή θα συζητηθεί πρώτα στη Βουλή των Αντιπροσώπων”.

 

------111aaaadaisel

Εισηγητής της νέας “Κεντρικής Πολιτικής στη Δημόσια Ιδιοκτησία 2013” ήταν ο -προερχόμενος απ’ τους Εργατικούς- τότε Υπουργός Οικονομικών και σημερινός Πρόεδρος του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem, ο οποίος δήλωνε χαρακτηριστικά: “The reason why we have these companies is the public interest”. – ”Ο λόγος που έχουμε αυτές τις εταιρείες είναι το δημόσιο συμφέρον.”
Οι προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή του νέου Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παν. Λαφαζάνη ήταν σαφείς: σταματά κάθε διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ και της ΔΕΗ.
Από την πρώτη στιγμή αναπτύχθηκε μια ευτελής κινδυνολογία σε βάρος της νέας προοδευτικής ενεργειακής πολιτικής που εξήγγειλε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. Η σθεναρή και αταλάντευτη υποστήριξή της κυβέρνησης, δια του αρμοδίου υπουργού στη δημόσια ιδιοκτησία, δημόσια διαχείριση και ανασυγκρότηση των ενεργειακών στρατηγικών εταιρειών της χώρας βρέθηκε στο στόχαστρο ενός ορυμαγδού δημοσιευμάτων που εντέλει θέτουν υπό αίρεση το δικαίωμα αλλά και αυτονόητη υποχρέωση της κυβέρνησης να ασκεί ενεργειακή πολιτική με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον.
Μια εύστοχη , ενδεχομένως, απάντηση στις παραπάνω αιτιάσεις θα ήταν ότι η ελληνική κυβέρνησει θα πράξει όπως πριν από ενάμιση χρόνοη ολλανδική, “θα επαναβεβαιώσει τη σπουδαιότητα της δημόσιας ιδιοκτησίας των δικτύων μας στον ηλεκτρισμό”!

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ