Όταν οι δημοσιογράφοι του Mega στήριζαν τους… προβεβλημένους

Από την πρώτη στιγμή που κυκλοφόρησαν πληροφορίες για το ενδεχόμενο κλεισίματος του τηλεοπτικού σταθμού Mega εκφράσαμε την αλληλεγγύη και τη στήριξή μας στους εργαζόμενους του σταθμού που κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους.

Εξηγήσαμε ότι ισχύει ότι ακριβώς και σε μια βιομηχανία όπλων ή ένα καρτέλ κοκαΐνης: Το γεγονός ότι πρέπει να κλείσουμε τα καρτέλ των όπλων και των ναρκωτικών δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν τρομακτικές επιπτώσεις σε εργάτες ή μικρογαλλιερεγητές που δεν ευθύνονται ούτε για το εμπόριο όπλων ούτε για τη διακίνηση ναρκωτικών. Και στις δυο περιπτώσεις μάλιστα θα πρέπει να υπάρχει πρόνοια γι’ αυτούς που χάνουν τη δουλειά τους.

Από τότε μεσολάβησε το άρθρο του πρώην διευθυντή ειδήσεων του Mega Χρήστου Παναγιωτόπουλου στην aixmi, που επιχείρησε να ξεπλύνει το σταθμό (και μαζί τις δικές του ευθύνες) πατώντας στις πλάτες των εργαζομένων. Κατηγόρησε μάλιστα για «κωλοπαιδαρισμό» όσους έχουν διαφορετική άποψη μαζί του ενώ κράτησε αποστάσεις από τους ιδιοκτήτες του σταθμού (τις εντολές των οποίων εφάρμοζε) και τους «δυο τρεις προβεβλημένους δημοσιογράφους» (που ο ίδιος συντόνιζε).

Δεν θα σταθούμε στα επιχειρήματα ενός διευθυντή που επί των ημερών του συντελέστηκαν ορισμένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα εναντίον της ενημέρωσης στην Ελλάδα. Θα σταθούμε στους εργαζόμενους.

Είστε σίγουροι ότι αυτοί δεν στήριξαν ποτέ τη γραμμή των «προβεβλημένων» δημοσιογράφων που απειλούσαν την ελληνική κοινωνία με καταστροφή εάν δεν δεχόταν τις εντολές των δανειστών – οι οποίοι έσωζαν τις τράπεζες που πλήρωναν τους μισθούς των δημοσιογράφων με δάνεια και διαφημίσεις;

Μόνο εμείς θυμόμαστε πως όταν ο σκιτσογράφος Στάθης άσκησε κριτική στο κανάλι οι δημοσιογράφοι του σταθμού υπέγραψαν κοινή επιστολή στήριξης της Τρέμη του Πρετεντέρη και των άλλων «προβεβλημένων»; Προφανώς δεν την υπέγραψαν όλοι και σίγουρα όχι το τεχνικό προσωπικό του σταθμού. Ενδεχομένως κάποιοι να απειλήθηκαν για να υπογράψουν. Κάποιοι μπορεί να φοβήθηκαν ότι θα χάσουν τη δουλειά τους και θα μείνει η οικογένειά τους στο δρόμο. Ίσως λοιπόν και να έκαναν καλά που την υπέγραψαν.

Ίσως και όχι.

Αλλά από αυτό το σημείο μέχρι το να φτάνουμε να ξεχνάμε την ύπαρξη της επιστολής και να λέμε «άλλο οι προβεβλημένοι και άλλο οι απλοί δημοσιογράφοι» έχει διαφορά.

Άλλωστε (το έχουμε ξαναπεί) στις δίκες της Νυρεμβέργης δεν κατηγορήθηκε μόνο η ηγεσία του Τρίτου Ράιχ αλλά και απλοί στρατιώτες… και ένας εκδότης εκτελέστηκε.

Άρης Χατζηστεφάνου

Παραθέτουμε την επιστολή των δημοσιογράφων του Mega, τη δεύτερη απάντηση του Στάθη αλλά και το αρχικό του κείμενο.

Η επιστολή εργαζομένων στο δελτίο ειδήσεων του Mega

“Εμείς, οι δημοσιογράφοι που δουλεύουμε στο δελτίο ειδήσεων του Mega, θέλουμε να εκφράσουμε την οργή μας, για όσα απαράδεκτα και συκοφαντικά αναφέρονται, για το προϊόν της εργασίας μας από τον συνεργάτη σας Στάθη Σταυρόπουλο, στο φύλλο της εφημερίδας σας με ημερομηνία 9 Φεβρουαρίου. Η αγανάκτηση μας ξεχειλίζει για το ύφος και τη βιαιότητα με την οποία αναφέρεται σε συναδέλφους μας, τους οποίους στοχοποιεί με προφανείς κινδύνους.
Γενικότερα, οι χαρακτηρισμοί του ξεπερνούν κάθε όριο καλόπιστης ή και κακόπιστης κριτικής, σε ορισμένες περιπτώσεις και την ίδια τη λογική. Το κείμενο του, δεν είναι παρά ένα υβρεολόγιο εναντίον όλων μας, γεμάτο ανοίκειους χαρακτηρισμούς που δείχνουν ότι δεν μπορεί να κατανοήσει μια γνώμη διαφορετική από τη δική του.
Σας υπενθυμίζουμε ότι κάθε άποψη μπορεί να δεχθεί επιχειρήματα και από τις δύο πλευρές. Το να χαρακτηρίζεις την άποψη με την οποία διαφωνείς, «τηλεοπτική χούντα» προδίδει μια τουλάχιστον φασίζουσα νοοτροπία. Το ίδιο ισχύει και για τους χαρακτηρισμούς «Σταλινισμός» και «Γκαιμπελισμός», οι οποίοι του επιστρέφονται. Είναι προφανές, ότι με τον συνεργάτη σας, δεν ορίζουμε με τον ίδιο τρόπο τη δημοσιογραφία”.

Η ανταπάντηση του Στάθη

• Ο «ναυτίλος» δεν αναφέρθηκε γενικώς στη δουλειά των δημοσιογράφων του Mega, αλλά στον τρόπο που το «φρικτό δίδυμο» Τρέμη-Πρετεντέρη παρουσιάζει τις ειδήσεις κι αντιμετωπίζει τους πολίτες απ’ το κεντρικό δελτίο του σταθμού.
• Υπέθετα ότι οι υπογράφοντες, οι οποίοι κατά τα άλλα ενημερώνουν τον ελληνικό λαό, θα είχαν την ευφυΐα να καταλάβουν τη διαφορά.
• Η αλήθεια είναι ότι όντως αντιλαμβανόμαστε τη δημοσιογραφία διαφορετικά, ας μην ψάχνουν λοιπόν οι υπογράφοντες άλλους «ηθικούς αυτουργούς» για την τυχόν «στοχοποίηση τους», αυτοί οι ίδιοι είναι υπεύθυνοι για τον τρόπο που κάνουν τη δουλειά τους κι ουδείς άλλος.
• Αν, τώρα, ο τρόπος που κάνουν τη δουλειά τους έχει ξεσηκώσει την μήνιν εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων-δημοσιογράφοι είναι, ας ψάξουν, ας κάνουν ρεπορτάζ, να μάθουν το γιατί.
• Όσο, τέλος, για τον «σταλινισμό» και τον «γκεμπελισμό» τον δικαιούνται εκείνοι για τους οποίους οι πολίτες φωνάζουν «αλήτες ρουφιάνοι δημοσιογράφοι»
Στάθης Δ. Σταυρόπουλος
Υ. Γ. Εις όσα δε αφορούν στην οργή και την απέχθεια χιλιάδων πολιτών για αυτού του είδους τη δημοσιογραφία, στη διάθεση παντός ενδιαφερομένου τα σχόλια των αναγνωστών (πολιτών και φορέων) στην ηλεκτρονική έκδοση του ναυτίλου, τα e-mails και οι επιστολές.

Η κριτική που προκάλεσε την κόντρα

“Τα ντόμπερμαν της ενημέρωσης
Η «πόλις» έχει αρχίσει να κόβεται στα δύο. Μας μιλούν πλέον σαν να είμαστε δούλοι -θέλουν «συμβάσεις μιας ημέρας», «απολύσεις χωρίς αποζημιώσεις», θέλουν τις κόρες μας στο χαρέμι τους, τους γιους μας στη δούλεψή τους, γιουσουφάκια.
Αυτοί που λήστεψαν τη χώρα, αυτοί που έβγαλαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό, θέλουν τώρα με εργαλείο την ακροδεξιά κατοχική κυβέρνηση Παπανδρέου να έχουν να διαθέτουν και να κατέχουν ανθρώπους των 500 Ευρώ. Μας μιλούν με φερέφωνα (όπως άλλοτε με τα κατοχικά μεγάφωνα) τους καθεστωτικούς δημοσιογράφους.
Η «πόλις» κόβεται στα δύο, το παρακάτω κείμενο δεν είναι επί προσωπικού. Είναι περί του επερχόμενου εκφασισμού… Τι Τρόμος είναι αυτός;! Το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Μέγκα.
Τι οργουελικός εφιάλτης!
Σαν τα κοράκια παραμονεύουν οι δύο απ’ τους παρουσιαστές, η κυρία Τρέμη και ο κ. Πρετεντέρης να αρπάξουν απ’ το στόμα του καλεσμένου τους, όταν δεν είναι φιλοκυβερνητικός, την κουβέντα του, να την δαγκώσουν να την διαστρέψουν, να την ανασκολοπίσουν και να του τη δώσουν πίσω να την φάει, να τού κάτσει στον λαιμό, να πνιγεί, να σκάσει -και αυτό το λένε διάλογο, ενημέρωση, ειδήσεις.
Τι οργουελικός τρόμος είναι αυτός! Αυτό το φρικτό δίδυμο δεν επιτίθεται με μένος ταλιμπάν εναντίον των στόχων του μόνον με το (απύλωτο, ιταμό και υπερφίαλο) στόμα του, αλλά με όλην τη γλώσσα του σώματός του να κορυβαντιά, να ωρύεται, να σκούζει, να προσβάλλει, να ειρωνεύεται -είναι αυτό ειδήσεις; έστω σχόλιο μέσα στις ειδήσεις; είναι άποψη;
Οχι, είναι τρομοκρατία! Είναι προπαγάνδα! Είναι κουστουμάτος ταλιμπανισμός, είναι φασισμός, είναι, ακόμα χειρότερα, εθισμός των θεατών στον φασισμό.
Τίποτα απ’ όσα γίνονται σε αυτό το δελτίο δεν έχει σχέση με τη δημοσιογραφική δεοντολογία, ρωτάνε και απαντάνε οι ίδιοι, διακόπτουν όποιον γουστάρουν και το στόμα τους στάζει μέλι μόνον μπροστά στους κυβερνητικούς και τους φίλους τους. Αλλά, το πιο θλιβερό είναι όταν για «ξεκάρφωμα» οι δύο αυτοί παρουσιαστές (των οποίων, τουλάχιστον η ταπεινότης μου δεν είναι συνάδελφος) κάνουν τάχα ζόρικες ερωτήσεις στους υπουργούς, ανάλογες
με εκείνες που θα έκαναν δουλικά στους αφεντάδες τους σε άλλες εποχές.
Δεν ξέρω αν λέει αλήθεια η AGB ή η Πωστηλέν τώρα, για τη θεαματικότητα αυτού του δελτίου, ούτε με νοιάζει αν είναι πρώτο ή έσχατο. Με νοιάζει ότι είναι όνειδος για τη δημοσιογραφία, πληγή για τη δημοκρατία, ντροπή για την πολιτική. Ούτε απορώ με τους πολιτικούς που πάνε και προσκυνάνε τα ξόανα της τηλεοπτικής τυραννίδας στην πιο απεχθή τους μορφή, αμφισβητώ όμως ότι οι πολίτες δεν αισθάνονται έστω κι απ’ τον καναπέ τους τον κίνδυνο που πηγάζει απ’ αυτήν την τηλεοπτική χούντα -αυτό το διαρκές εξουσιαστικό ξεσάλωμα του πρασινοφρουρισμού. Αυτής της ανωφελούς γλίτσας που σπαράζει τη χώρα παραπάνω από δυο δεκαετίες τώρα.
Αυτός ο συνδυασμός γκαιμπελισμού και σταλινισμού παντός καιρού, όστις υποστήριξε υπό την δορά του εκσυγχρονισμού με τον πιο καθωσπρεπίστικο τρόπο ό,τι πιο αισχρό μάς έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια, απ’ το άγος του Χρηματιστηρίου έως την αποκοπή των μισθών και τις επιχειρησιακές ή ατομικές συμβάσεις, αυτός ο συνδυασμός, καλά οχυρωμένος από αφεντικά, χορηγούς, διαφημιστές, τραπεζίτες και συν-ένοχους δημοσιογράφους, έχει βλάψει τον λαό και το πολίτευμα περισσότερο απ’ όσον έβλαψε η μαύρη πανώλης το Λονδίνο και τις τρεις φορές που το επισκέφθηκε.
Η ενημέρωση είναι δικαίωμα του λαού. Το δελτίο του Μέγκα και τα άλλα δελτία όπως αυτό δεν ενημερώνουν τον λαό, τον στραβώνουν, τον αιχμαλωτίζουν, τον χειραγωγούν. Βγαίνουν στον αέρα, που είναι περιουσία του λαού, μόνο και μόνο για να τον τρομοκρατήσουν, για να τον κάνουν να κάθεται σούζα, οι σταθμοί αυτοί είναι η μαύρη χειρ και η σιδερένια φτέρνα των διαπλεκόμενων – είναι εχθροί του λαού με περικεφαλαία. Την περικεφαλαία της οίησης, του (ραγιάδικου) θράσους, του κυνισμού, του αμοραλισμού, της αναισχυντίας, της αγένειας – με έναν λόγο: μιλάνε στον λαό σαν να μιλούν σε κατσαρίδες…
Ντροπή!
ΣΤΑΘΗΣ. Σ

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ