χρηστος

Χρ.Αβραμίδης: «Kάθε άνθρωπος σημαντικότερος από τα κέρδη του Μπόμπολα»

Πηγή: alterthess

Συνέντευξη του  Χρήστου Αβραμίδη υποψήφιου με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΕΕΚ στην Α’ Θεσσαλονίκης στο Alterthess

Η οικονομία βρίσκεται στο επίκεντρο και αυτής της προεκλογικής περιόδου με την προηγούμενη κυβέρνηση να έχει περάσει από τη Βουλή μία τριετή συμφωνία και ένα νέο δάνειο ενώ μετά τις εκλογές αναμένεται να ψηφιστούν οι εφαρμοστικοί νόμοι. Ποια η στάση σας αν εκλεγείτε και ποιοι οι βασικοί άξονες πολιτικής του κόμματός σας.

Καταρχήν η οικονομία θα έπρεπε να βρίσκεται στο επίκεντρο όμως,Τσίπρας,Μειμαράκης μαζί με όλα τα μεγάλα συγκροτήματα ΜΜΕ δεν λένε κουβέντα για το τι έρχεται μετά. Αποπολιτικοποιούν την κουβέντα βάζοντας την οικονομία κάτω απτο χαλάκι,και στήνουν μια τεχνητή πόλωση. Κάνουν ότι διαφωνούν επειδή συμφωνούν.Σε άλλες εκλογικές αναμετρήσεις, τοπικές ή πανελλαδικές υποστηρίζαμε ότι η στάση μας εάν μπούμε στην βουλή θα ήταν να ψηφίζουμε τους νόμους που είναι θετικοί προς τα λαικά συμφέροντα και να αγωνιζόμαστε εναντίον όλων των υπολοίπων. Δυστυχώς αυτή την φορά δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο διότι όποιος και να βγει, νόμοι που να είναι υπέρ των χαμηλότερων στρωμάτων, δεν προβλέπονται. Εμείς είτε βγούμε στην βουλή είτε όχι θα συνεχίσουμε με συνέπεια τη μαχητική στάση που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια. Θα σταθούμε στο πλευρό όλων των αγωνιζόμενων.Και θα παλέψουμε ώστε οι αντιστάσεις να ενωθούν, να αποκτήσουν βάθος και να επεξεργαστούμε όλοι μαζί μια πλήρη πρόταση για επαναστατική διέξοδο από την κρίση. Όχι εμείς για τους εργαζόμενους, αλλά πρώτα οι εργαζόμενοι, ο κόσμος της εργασίας, και εμείς σαν ένα μέρος τους. Ασφαλώς οι εκλογές δεν είναι η βασική μάχη. Είναι μια πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα σε τόσες άλλες σίγουρα πιο σημαντικές. Εμείς περισσότερο ιδρώτα έχουμε ρίξει για να είναι επιτυχημένες διαδηλώσεις και απεργίες, παρά οι εκλογικές μας καταγραφές. Όμως η ενίσχυση της επαναστατικής αριστεράς, θα βοηθήσει ιδιαίτερα στους αγώνες του επόμενου διαστήματος. Ξέρετε στις πολιτικές επιστήμες,μια βασική έννοια είναι το agenda setting όπου καθορίζεται η θεματολογία της συζήτησης. Εάν καταφέρουμε να εκλεγούμε είναι σαφές ότι τόσο σε επίπεδο δημόσιου λόγου όσο και στην καθημερινή παρέμβαση θα μπορέσουμε να χρωματίσουμε με τον ριζοσπαστικό μας λόγο πολύ περισσότερες συνειδήσεις και να συνδράμουμε με πιο οργανωμένο τρόπο για ένα αναγεννημένο εργατικό κίνημα.

Σε σχέση με τους άξονες, σεβόμενος τη φύση του μέσου, θα αναφέρω περιληπτικά κάποια σημεία.Για αναλυτική περιγραφή μπορεί κάποιος να αναζητήσει απαντήσεις στο antarsya.gr και στο #ask_antasya. Καταρχήν πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να αναγνωρίσουμε αυτό το χρέος. Δεν μπορεί ένας λαός να πληρώνει τα σπασμένα των από πάνω. Πρώτη κίνηση πρέπει να είναι, να σταματήσουμε άμεσα να πληρώνουμε τις δόσεις, να βρεθεί λίγο οξυγόνο, χρήμα και χρόνος για να επιβιώσουν οι άνθρωποι και όχι οι τράπεζες. Δεύτερον το χρέος πρέπει να διαγραφεί.Εξολοκλήρου και χωρίς διαπραγματεύσεις με τους λύκους ΕΕ και ΔΝΤ. Άλλωστε αυτές έδειξαν ότι είναι σαν να προσπαθείς να πείσεις τον λύκο να γίνει vegetarian και να μην σε φάει.

Επίσης, δεν γίνεται οι τράπεζες που τις έχουμε πληρώσει (βλ. “ανακεφαλαιοποιήσει”) τόσες φορές στην αξία τους, να συνεχίζουν να ανήκουν σε μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Πρέπει να εθνικοποιηθούν άμεσα όπως και οι επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας χωρίς καμία αποζημίωση, στο μεγάλο κεφάλαιο που έχει “αποζημιωθεί” τόσες φορές με τα τεράστια κέρδη που είχε από τον μόχθο του λαού μας. Και άμεσα μέτρα για την επιβίωση του λαού. Γιατί πως αλλιώς θα εξασφαλιστούν τα καύσιμα την επόμενη μέρα, αν όχι με το να πάρουμε τα ΕΛΠΕ από τα χέρια του Λάτση και να τα δώσουμε στην κοινωνία. Πως θα μπορούν να έχουν γάλα όλα τα παιδιά της χώρας, αν όχι με το να χτυπήσουμε τα καρτέλ του γάλακτος. Γιατί για εμάς κάθε ένας άνθρωπος που πατά πάνω σε αυτή την χώρα, μικρός ή μεγάλος, Έλληνας ή ξένος, είναι πολύ πιο σημαντικός από οποιοδήποτε ευρώ κυλάει στην τσέπη του Μελισσανίδη, του Φιλίππου και του Μπόμπολα.

Φυσικά η εθνικοποίηση δεν σημαίνει ότι θα τις διαχειρίζονται κάποιοι γραφειοκράτες, αλλά τον έλεγχο θα έχουν οι εργαζόμενοι και η κοινωνία. Περιττό να πω φυσικά, ότι το ΤΑΙΠΕΔ και οι ιδιωτικοποιήσεις της δημόσιας περιουσίας θα πρέπει να καταργηθούν αμέσως.

Προυπόθεση για όλα αυτά είναι φυσικά η αποδέσμευση από Ευρώ και Ε.Ε. Αυτό φάνηκε άλλωστε από την στάση που κράτησε η γραβατωμένη αλητεία των Βρυξελλών το προηγούμενο διάστημα. Το ευρώ και η Ε.Ε. Αποτελούσε μόνιμο όπλο στη φαρέτρα των ισχυρών της Ελλάδας και των κομμάτων τους, χωρίς ένα κόμμα να βγει και να πει με θάρρος. “Έξω από το ευρώ. Εθνικό νόμισμα. Ρήξη και έξοδος από Ε.Ε. Και τώρα άντε διαλυθείτε…”

Εμείς αυτό λέμε. Ότι και να συμβαίνει στην πολιτική ζωή της χώρας,όλα θα γυρίζουν πίσω στα ξημερώματα εκείνης της Δευτέρας όπου ο πολιτικός Πινόκιο, Αλέξης Τσίπρας επέλεξε αντί να έρθει σε ρήξη με τα μεγάλα συμφέροντα, να κάνει το ΟΧΙ, ΝΑΙ και να φέρει νέο μνημόνιο. Το Όχι για εμάς μπορεί να υλοποιηθεί

Και εκτιμούμε ότι τα επόμενα χρόνια σε αυτή την χώρα θα περπατάει ένας λαός που θα συγκρούεται με τους μηχανισμούς του κράτους άλλοτε Ιδεολογικούς και άλλοτε με την “αγία Ελληνική αστυνομία”. Και αυτός ο λαός θα πρέπει να προετοιμαστεί, να διαπαιδαγωγήσει τον εαυτό του και τους λαούς όλου του κόσμου ότι γίνεται και κάπως αλλιώς…

Τέλος, θα ήθελα να πω ότι στο πρόγραμμά μας είναι να ζήσουμε μια «άνοιξη» των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών που τόσο καταπατώνται σήμερα

Πρέπει να γίνει άμεση κατάργηση των ένοπλων συμμοριών ΜΑΤ και ΔΕΛΤΑ, και της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας. Να δωθούν ίσα δικαιώματα στην LGBTQ κοινότητα. Ταυτόχρονα θα αγωνιστούμε για να διαλυθεί η φασιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής, και επίσης για να ξηλωθούν τα φασιστικά δίκτυα μέσα στο βαθύ κράτος. Η αποκάλυψη και τιμωρία όσων στήριξαν τους νεοναζί είναι δεδομένη όπως και η δήμευση των περιοσιών τους. Και ξέρετε πολλοί από τους υποστηρικτές των ναζί, έχουν πολύ μεγάλες περιουσίες…

Η ανεργία αναδεικνύεται σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της χώρας. Ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς ότι 6/10 νέους είναι άνεργοι και πολλοί μεταναστεύουν στο εξωτερικό ενώ η Θεσσαλονίκη έχει λάβει τον τίτλο της “πρωτεύουσας της ανεργίας”. Ποια η πρόταση του κόμματος σας;

Ζούμε το παράλογο. Κάπου στα 1970 επιστημονικές έρευνες έδειχναν ότι ο άνθρωπος θα μπορούσε να εργάζεται 2-3 ώρες την μέρα και να παράγει πολύ περισσότερα από όσα μπορεί να καταναλώσει.

Παρόλα αυτά ο καπιταλισμός αναγκάζει εκατομμύρια ανθρώπους να ζουν και να πεθαίνουν φτωχοί.

Για τους ανέργους θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα. Καταρχήν επίδομα ανεργίας σε όλους χωρίς αστερίσκους και λεπτομέρειες.

Επίσης, οι δημόσιες υπηρεσίες που στο σύνολό τους μετά από 5 χρόνια μνημονίων, τις έχουμε δει να καταρρέουν θα πρέπει να προχωρήσουν σε μαζικές προσλήψεις. Οι επιχειρήσεις που έχουν εγκαταληφθεί από τους ιδιοκτήτες τους θα πρέπει να απαλλοτριωθούν και να δωθούν στους εργάτες τους. Όπως δείχνει και το μεγαλειώδες παράδειγμα της ΒΙΟΜΕ. Επιπλέον μιας και είμαστε στην Θεσσαλονίκη θα πρέπει να επιβάλουμε τις δημόσιες δωρεάν μεταφορές, για του ανέργους, όπως έχει πετύχει εν μέρει το Δίκτυο ανέργων και επισφαλώς εργαζομένων μέσα από τις κινητοποιήσεις του όπου κάθε μήνα διαγράφει δεκάδες πρόστιμα, σε σύγκρουση με το καπιταλιστικό σκάνδαλο που λέγεται ΟΑΣΘ.

Εκτός αυτών θα πρέπει να δρομολογηθεί ένα Μεγάλο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για τις κοινωνικές λαϊκές ανάγκες, ενάντια στο σύμφωνο σταθερότητας της ΕΕ

Tέλος να μειωθούν οι ώρες δουλειάς, με πρώτο βήμα το 35ωρο,5ήμερο,επτάωρο.Εμείς λέμε,Λιγότερη δουλειά, δουλειά για όλους. Για να μπορούν όλοι για έχουν και το ψωμί και τα τριαντάφυλλα.

Και το δικαίωμα στην εργασία και το δικαίωμα στον ελεύθερο χρόνο,στην δημιουργική απασχόληση, στην ανακάλυψη του κοινωνικού σύμπαντος. Στην απελευθέρωση από τα παλιά δεσμά, για να δημιουργηθεί ένας νέος τύπος ανθρώπου. Ελεύθερος και ωραίος

Το προσφυγικό ζήτημα αναδεικνύεται στο δράμα της εποχής μας όπου χιλιάδες άνθρωποι επιχειρούν να μπουν -και μέσω της χώρας μας- στην Ευρώπη για να γλυτώσουν από την φωτιά του πολέμου. Ποιες είναι οι προτάσεις του κόμματός σας;

Καταρχήν θα πρέπει να δώσουμε συγχαρητήρια στους αλληλέγγυους όπου σε κάθε μικρή και μεγάλη γωνιά της χώρας, καλύπτουν την απουσία κρατικής και ευρωπαικής πρόνοιας συμβάλοντας τα μέγιστα στην επιβίωση των ανθρώπων. Δεύτερον να σημειώσουμε ότι όλοι αυτοί οι πόλεμοι έγιναν για τον ίδιο λόγο που πολεμούν ιστορικά οι άνθρωποι.

“Να σκοτώνονται οι λαοί για του αφέντη το φαί” είχε γράψει ο Βάρναλης και νομίζω κανείς δεν θα μπορούσε να το περιγράψει καλύτερα. Στην συγκεκριμένη περίπτωση τον αφέντη εκπροσώπησαν επάξια οι ΗΠΑ, η Ε.Ε. Αλλά και το ελληνικό κράτος με τη συμμετοχή του μέσω του ΝΑΤΟ, σε τόσους πολέμους και τόσες κατοχικές δυνάμεις.

Τελικά ποιος όπλισε το ISIS; Ποιος βομβάρισε τα πάντα στο Αφγανιστάν, ποιος χρηματοδοτεί τους ακροδεξιούς στην Ουκρανία. Η απάντηση είναι η ίδια.

Ας δούμε όμως ένα παράδειγμα που αναδεικνύει την υποκρισία του συστήματος. Ξεκινάει ένα αεροπλάνο από την Σούδα, βομβαρδίζει ένα σπίτι, ή μια υποδομή, και όταν αυτός ο άστεγός φτάσει στην χώρα μας θα βρει, φράχτες ή νάρκες, “οξύθυμους” ματατζήδες (για να μην πω τίποτα χειρότερο), ή μηδαμινές υποδομές. Τίποτα δεν άλλαξε στο βασικό δόγμα.Εφαρμόζεται αυτό που υποστήριζε ο Άδωνις, λέγοντας πως όσο χειρότερα περνάνε τόσο λιγότεροι θα έρχονται.

Ας φτιάξουμε λοιπόν υποδομές για αυτούς τους ανθρώπους. Με αυτούς τους ανθρώπους. Ας τους δώσουμε στέγη, σε μια χώρα όπου είναια από τις πρώτες στην Ευρώπη σε τετραγωνικά μέτρα ανά κάτοικο. Δεν μπορεί να έχει 40 σπίτια ο Καρατζαφέρης και να το παίζει χριστιανός όταν δίπλα του πεθαίνουν άστεγα παιδάκια.Προσωπική μου γνώμη. Μια πρώτη κίνηση θα μπορούσε να είναι η εξής.Ας καταργήσουμε τον ΕΝΦΙΑ και ας βάλουμε έναν φόρο όπου για πάνω από 5 σπίτια, θα πρέπει να πληρώνεις κάθε μήνα την αξία τους,αλλιώς περνούν στα χέρια του κράτους και της κοινωνίας για να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση. Για να δούμε για πότε τα άχρηστα άδεια σπίτια, γίνονται τόποι ζωής και δημιουργίας. Γιατί με τις κατάλληλες κινήσεις οι μετανάστες μπορούν να ενταχθούν στην κοινωνία μας και να την αλλάξουνε μαζί μας. Να είναι πολιτιστικός και οικονομικός πλούτος. Ας δούμε το παράδειγμα με τους Αλβανούς μετανάστες που αναστήλωσαν την Ελληνική αγροτική οικονομία. Πλέον χωρίς εκμετάλλευση να δουλέψουμε ο ένας πλάι στον άλλον για μια κοινότητα ανθρώπων που ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους θα εργάζονται όλοι μαζί για να ξεφύγουμε από τα χέρια των αρπακτικών. Για να πατήσουμε πάνω στα κεφάλια των βασιλιάδων που θα έγραφε και ο Σαίξπηρ. Φυσικά χρειάζεται πανευρωπαική και παγκόσμια συνεννόηση. Αυτό δεν σημαίνει παζάρια σε κλειστές αίθουσες για το πόσα ΕΣΠΑ θα πάρουμε, όπως έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση. Δεν σημαίνει κουβεντούλα με τη Μέρκελ που οι αντιρατσιστικές της ευαισθησίες εξαντλούνται σε δυο σέλφι με Σύρους πρόσφυγες. Αυτό για παράδειγμα σημαίνει συνεργασία όχι με την Ισλανδική κυβέρνηση που δεν θα είχε πρόβλημα να αφήσει χιλιάδες ανθρώπους να πεθαίνουν, αλλά με τους χιλιάδες ισλανδούς που προσφέρθηκαν να φιλοξενήσουν μετανάστες.

Φυσικά αυτοί οι άνθρωποι όπου και να πάνε θα πρέπει να είναι πολίτες και όχι δούλοι. Πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα,και χαρτιά.Χαρτιά τώρα, σε όλους.Τέρμα οι sans papier.Να υλοποιήσουμε τα συνθήματα της Γαλλικής Επανάστασης, Ελευθερία,ισότητα αδελφότητα για όλους τους ανθρώπους.Έστω και με καθυστέρηση μερικών αιώνων.

Επίσης θα πρέπει να πούμε ότι οι πρώτοι που κερδίζουν από αυτή την κατάσταση είναι τα μεγάλα αφεντικά. Που ξέρετε πολλές φορές μπορεί να μην πληρώσουν τον μισθό του εργαζόμενου, και στην συνέχεια τους βολεύει ο εργαζόμενος να μην έχει χαρτιά, , να μην μπορεί να διεκδικήσει τα δεδουλευμένα του.Άλλωστε η Μανωλάδα δεν είναι μακριά.. Μαζί με αυτούς τους ανθρώπους, όλοι μαζί, ενάντια στους αφέντες μας να προτάξουμε το “Έλληνες και ξένοι, εργάτες ενωμένοι”

Το Μετρό της Θεσσαλονίκης είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα στην χώρα και σήμερα βρίσκεται στον “πάγο” λόγω των υπέρογκων εξωσυμβατικών απαιτήσεων του εργολάβου ενώ οι εργαζόμενοι παραμένουν σε διαθεσιμότητα. Πως θεωρείτε ότι πρέπει να κινηθεί η επόμενη κυβέρνηση;

Το Μετρό όπως σχεδιάστηκε ήταν εξαρχής ένα άχρηστο και επιβλαβές έργο για την πόλη. Αρκεί να αναλογιστούμε ότι εξαιτίας του δεν προχώρησε κανένα άλλο έργο αναβάθμισης των δημοσίων συγκοινωνιών που είναι απαραίτητος όρος για μία πόλη φιλική στις λαϊκές ανάγκες και στο περιβάλλον.

Αυτοί που έχουν την ευθύνη της επιβολής του στην πόλη έχουν την ακέραια πολιτική ευθύνη για την ολοκλήρωσή του. Χωρίς όμως καμία επιπλέον παραχώρηση από το συνολικό ιστορικό – πολιτιστικό «κεφάλαιο» που διαθέτει αυτή η πόλη, καθώς αυτό μπορεί να αποφέρει πολλαπλά οφέλη στις επόμενες γενιές.

Το δίλημμα Μετρό ή Αρχαία δεν υφίσταται λογικά, και πολλές φορές εξυπηρετεί τα επικοινωνιακά τρικ του επιχειρηματικού και πολιτικού συμπλέγματος που μας οδήγησε μέχρις εδώ.

Χρειάζεται αναπροσαρμογή της μελέτης του σταθμού Βενιζέλου παράλληλα με πλήρη μελέτη επανατοποθέτησης των ευρημάτων. Σε κάθε περίπτωση ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου χωρίς αλλοίωση της αυθεντικότητάς του.

Σε σχέση με τις υπέρογκες εξωσυμβατικές απαιτήσεις πρέπει επιτέλους ο λογαριασμός να πάει σε αυτούς που τον δημιούργησαν. Οι κοινωνία της πόλης και οι εργαζόμενοι δεν μπορεί να είναι όμηροι. Καταρχήν θα πρέπει να δωθούν άμεσα Η εργολάβος κοινοπραξία οφείλει να συμβιβαστεί σε εφαρμόσιμες οικονομικές λύσεις. Για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να υπάρξει προετοιμασία από την επόμενη κυβέρνηση για έκπτωση του Αναδόχου και άμεση επαναδημοπράτηση του εναπομείναντος αναπροσαρμοσμένου έργου, με διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Αυτό θα πρέπει να γίνει από έναν δημόσιο φορέα και όχι από κάποια κατασκευαστική εταιρία , κάποιον από τους καπιταλιστικούς κολοσσούς που μας έφεραν εκεί που μας έφεραν. Επομένως, τα χρήματα που θέλουν να τραβάνε κάθε τόσο οι εργολάβοι θα πρέπει επιτέλους να δωθούν για να δημιουργήσει το δημόσιο τις δικές του υποδομές, να αποκτήσει τον δικό του εξοπλισμό και εργαζόμενους, έτσι ώστε να υλοποιεί τα έργα.Ο λαός μας δεν πρέπει να συνεχίσει να πληρώνει φόρους για τους μεγαλοεργολάβους. Επιπλέον, σημαντικό είναι να υπάρξει μέριμνα και να δωθούν αποζημιώσεις στους μικρομαγαζάτορες που έχουν καταστραφεί, χρήματα που θα πρέπει να αντληθούν από αυτούς που τόσα χρόνια πλουτίζουν παράνομα “υλοποιόντας” το παγκόσμιο σκάνδαλο που λέγεται “Μετρό Θεσσαλονίκης”

Τέλος, θα πρέπει να πούμε ότι τασσόμαστε υπέρ της κατασκευής ΤΡΑΜ για την πόλη μας που έχει 5 φορές μικρότερο κόστος,μπορεί να κατασκευαστεί εύκολα και γρήγορα, μόλις μέσα σε 2-3 χρόνια ,υπάρχει μηδενική εμπλοκή με αρχαιολογικές ανασκαφές, και συμβάλει στην επαναφορά πιο ανθρώπινων συνθηκών στην πόλη με τον συνδυασμό του με εκτεταμένες πεζοδρομήσεις.

Σε Σκουριές και Ολυμπιάδα της Χαλκιδικής έχουν σταματήσει προσωρινά οι εργασίες της Ελληνικός Χρυσός. Πως πρέπει να σταθεί η επόμενη κυβέρνηση απέναντι σε αυτό το θέμα;

Θα ήθελα να ξεκινήσω με την μεταφορά του κλίματος από τις Σκουριές γιατί πριν από μερικές εβδομάδες επισκέφθηκα την Ιερισσό και συμμετείχα στις εκδηλώσεις του κάμπινγκ Beyond Europe, αλλά και στην μεγάλη διαδήλωση. Εκεί οι άνθρωποι νιώθει κανείς ότι δεν περιμένουν τίποτα από καμία κυβέρνηση. Και οι περισσότεροι έχουν εκλάβει την κίνηση της κυβέρνησης να κλείσει προσωρινά τα μεταλλεία, σαν ένα προεκλογικό τρικ. Υπάρχει μάλιστα μία αντίληψη ότι η ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προσπαθεί να καταλήξει σε έναν συμβιβασμό με την El Dorado, ο οποίος μπορεί να στραφεί προς μια άλλη εξόρυξη, πχ χαλκού, με εξίσου καταστροφικά αποτελέσματα

Η ζωή τους τελευταίους μήνες μας έδειξε ότι διαπραγματεύσεις και αμοιβαία επωφελείς συμφωνίες με οικονομικούς κολοσούς,δεν γίνονται, είτε είναι το Γερμανικό κράτος, είτε το ΔΝΤ είτε η ΕΕ,είτε μια πολυεθνική σαν την Eldorado. Η καταστροφή στις Σκουριές θα πρέπει να σταματήσει άμεσα, όπως και οι εργασιες στα ηδη υπάρχοντα μεταλλεία θα πρέπει να μπουν σε φθίνουσα πορεία. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης του δάσους, με τα χρήματα αυτών που το κατέστρεψαν. Σε αυτές τις εργασίες ασφαλώς θα μπορεί να απασχοληθεί μεγάλο μέρος των εργαζομένων, ώστε να μην χαθούν και θέσεις εργασίας. Άμεσα , θα πρέπει να αποσυρθούν όλες οι κατηγορίες και να διερευνυθούν οι ποινικές ευθύνες αυτών που επεδίωξαν την εξόρυξη με κάθε κόστος και μέσο και συνεπώς έφεραν την κατάσταση μέχρις εδώ.

Στην συνέχεια, θα πρέπει να εφαρμοσθεί ένα Αναπτυξιακό σχέδιο για την περιοχή, όπου θα σέβεται το περιβάλλον και θα μεταβάλλει σταδιακά τις παραγωγικές σχέσεις από σχέσεις ατομικής ιδιοκτησίας, σε συλλογικές σχέσεις ελεύθερα συνεταιριζόμενων παραγωγών. Θα εφαρμόσει δηλαδή αυτή την συλλογικότητα που διαπνέει τους ανθρώπους τα τελευταία χρόνια του αγώνα, σε όλες τις μικρές και μεγάλες πτυχές της ζωής. Από την οικονομία μέχρι την εργασία. Η Χαλκιδική με τους ανθρώπους της θα πρέπει να δείξουν τον δρόμο για μια άλλη κοινωνία, ισότητας,αλληλεγγύης και πραγματικού δημοκρατικού σοσιαλισμού

Εδώ όμως θα συμφωνήσουμε με τους κατοίκους. Όλα αυτά δεν πρόκειται να τα εφαρμόσει καμία κυβέρνηση. Ιδιαίτερα στον βαθμό που αυτή όποια και αν είναι θα πρέπει να υπηρετήσει το νέο μνημόνιο που επιβάλει την “εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου”.Για αυτό θα πρέπει να αποδυναμώσουμε τα μεγάλα μνημονιακά κόμματα και να στηρίξουμε την ΑΝΤΑΡΣΥΑ σαν την πιο συνεπή δύναμη που είναι ενάντια στα μνημόνια και στην εξόρυξη της Χαλκιδικής.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ