Χαριστική βολή στην κυβέρνηση η έκθεση της ILO

Κόλαφο για την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης αποτελεί η έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα – παρά το γεγονός ότι τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης επιχείρησαν να την παρουσιάσουν σαν επιτυχία.

Η Ελλάδα κατέχει θλιβερή, εξέχουσα θέση στην έκθεση λόγω των τρομακτικών περικοπών σε επιδόματα, μισθούς και συντάξεις ενώ συγκαταλέγεται ανάμεσα σε ελάχιστες χώρες (μαζί με την Ισπανία και τη Βρετανία) όπου τα τελευταία χρόνια σημειώθηκαν τόσο «ραγδαίες» μειώσεις μισθών.

Σαν παράδειγμα προς αποφυγή αντιμετωπίζεται η Ελλάδα και στο τομέα των εξαγωγών, σε αντίθεση με χώρες όπως η Ισπανία. Η έκθεση τονίζει ότι το φαινόμενο αυτό δεν οφείλεται σε διαφορές ανταγωνιστικότητας αλλά σε δομικές αδυναμίες του μακρο-οικονομικού περιβάλλοντος στο εσωτερικό της Ευρωζώνης.

Ειδικές αναφορές γίνονται στα επίπεδα της ανεργίας που συγκρίνονται μόνο με χώρες όπως η Γουαδελούπη,  το Λεσότο, τα Σκόπια, και η Μαυριτανία. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και η αποκλεισμένη λωρίδα της Γάζας παρουσιάζουν χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας.

ilo

 

Η Ελλάδα αποτελεί πρωταθλήτρια Ευρώπης και στους μακροχρόνια ανέργους με ποσοστό ρεκόρ 74.4% ενώ έρχεται τρίτη στον κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού μετά τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Παρά το γεγονός ότι η έκθεση περιλαμβάνει τόσες αναφορές στην Ελλάδα τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης προτίμησαν να βρουν τίτλους για τη διεθνή πραγματικότητα ενώ ορισμένα εντόπισαν και θετικές ειδήσεις για την Ελλάδα.

ΣΚΑΙ: ILO: Μείωση της ανεργίας των νέων στην Ελλάδα έως το 2019
Το Βήμα: ILO: Περισσότεροι από 219 εκατ. οι άνεργοι έως το 2019. Πτώση 3% της ανεργίας στην Ισπανία ή την Ελλάδα την επόμενη 4ετία
Alpha TV: ΔΟΕ: Η ανεργία θα αυξάνεται ως το 2019 και οι ανισότητες θα επιμένουν.
Τα Νέα: Εκθεση-σοκ: Πάνω από 219 εκατ. οι άνεργοι το 2019, λέει η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας.
Καθημερινή: Προειδοποίηση ILO για δραματική αύξηση της ανεργίας παγκοσμίως

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ