Χαρδούβελης: Ο άνθρωπος του τραπεζικού λόμπι

Ένας ακόμη υπάλληλος τράπεζας, αυτή τη φορά της Eurobank, αναλαμβάνει τα ηνία της εθνικής οικονομίας – μετά τον τελευταίο ανασχηματισμό που έφερε τον Γκίκα Χαρδούβελη στο υπουργείο Οικονομικών.

Άνθρωπος του Σημίτη και του Παπαδήμου ο Χαρδούβελης ήταν ένας από τους τραπεζικούς υπαλλήλους που εισέρχονταν χωρίς καμία εκλογική νομιμοποίηση στο μέγαρο Μαξίμου.

Είχαμε εξετάσει την περίπτωση Χαρδούβελη στο ντοκιμαντέρ Catastroika αλλά και στο ραδιοφωνικό INFOWAR αποκαλύπτοντας το ρόλο των τραπεζικών λόμπι στη χάραξη της οικονομικής πολιτικής στην Ελλάδα.

Ο Χαρδούβελης, μαζί με τον Πέτρο Χριστοδούλου, (πρώην στέλεχος της Goldaman Sachs και αργότερα της Εθνικής), αποτέλεσαν τους δυο βασικούς διαπραγματευτές της χώρας μας για το χρέος με το περίφημο λόμπι των τραπεζών, IIF (διαβάστε εδώ το σχετικό αφιέρωμα για το λόμπι των τραπεζών)

Μιλώντας στο INFOWAR ο τότε αναλυτής του Παρατηρητηρίου της Ευρώπης των Πολυεθνικών (CEO), Γιώργος Βασσάλος είχε υπενθυμίσει ότι ο Χαρδούβελης πραγματοποιούσε τις συνομιλίες με τους Ευρωπαίους τραπεζίτες χωρίς να έχει εγκαταλείψει τη θέση του στη Eurobank – αλλά έχοντας λάβει μόνο μια άδεια άνευ αποδοχών.

Όμως τόσο η Eurobank όσο και η Εθνική Τράπεζα, το μέλλον των οποίων εξαρτώταν από τις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με το IIF είναι μέλη του…IIF. Η ελληνική κυβέρνηση δηλαδή είχε αναθέσει σε δυο μέλη του τραπεζικού λόμπι να διαπραγματεύονται με τις τράπεζες το μέλλον της χώρας.

Μια τραπεζική δικτατορία όμως ολοκληρώνεται μόνο όταν οι τραπεζίτες γίνονται δοτοί πρωθυπουργοί και υπουργοί οικονομικών.

Ακούστε εδώ ολόκληρο το αφιέρωμα του INFOWAR στο τραπεζικό λόμπι και το ρόλο του Γκίκα Χαρδούβελη.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ