Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015 στις 7:30 μ.μ.

Αιχμηρός, ασεβής, ωμός, τραχύς, ακραίος. Με μία λέξη ο Βολίνσκι. Ένας σκιτσογράφος και ευθυμογράφος που έσπαγε τα ταμπού και πήγαινε κόντρα στην πολιτική –και όχι μόνο– ορθότητα. Ένα «ενοχλητικό» στόμα που κάποιοι έκλεισαν για πάντα τον περασμένο Ιανουάριο κατά την επίθεση στο Charlie Hebdo.

Οι Σκέψεις, χωρισμένες θεματικά και εμπλουτισμένες με σκίτσα, είναι ένα βιβλίο-καθρέφτης τού… χειρότερου εαυτού μας. Ο Βολίνσκι μάς δείχνει όλες τις όψεις: τον εθνικιστή, τον ξενόφοβο, τον ρατσιστή, τον σεξομανή, τον μαζοχιστή, τον αριστεριστή, τον φασίστα, τον ηλίθιο, τον κακό και τον μαλάκα. Εξωθεί την πραγματικότητα στα όριά της – και μας δίνει, πίσω από το ακραίο, το γκροτέσκο, την πλάκα και το αστείο, το έναυσμα για πολύ σοβαρές σκέψεις.

Το βιβλίο Σκέψεις εκδόθηκε για πρώτη φορά στη Γαλλία στις αρχές της δεκαετίας του 1980 (λίγο αργότερα κυκλοφόρησε και στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Ροές και τώρα επανεκδίδεται), αναδεικνύοντας τον Βολίνσκι ως έναν δημιουργό που ήταν σε θέση να συνδυάσει το οξύ πενάκι του σκιτσογράφου με την ακόμα οξύτερη πένα του σχολιαστή. Τον «εν θερμώ» γραμμένο πρόλογο για αυτή τη νέα έκδοση υπογράφει ο γνωστός ομότεχνος του Βολίνσκι, γελοιογράφος Στάθης.

Οι σκέψεις του μαζί με τα προβοκατόρικα σκίτσα του θα αποτελέσουν την αφορμή για μια συζήτηση πάνω στο έργο του αλλά και στα όρια – αν υπάρχουν –
της σάτιρας. Σκέψεις πάνω στις «Σκέψεις» του Βολίνσκι θα μοιραστούν μαζί μας ο Στάθης Δ. Σταυρόπουλος που έχει προλογίσει το βιβλίο, ο Γιώργος Μπότσος, δημιουργός κόμικς, ο Αλέξανδρος Βέλιος, υπεύθυνος της σειράς microMEGA των εκδόσεων Ροές, και ο Μάκης Προβατάς, δημοσιογράφος, σε ρόλο συντονιστή.

Από τον πρόλογο του βιβλίου:
«[…] Θέλω να τρέξω στη βιβλιοθήκη. Τα χάρτινα ανθρωπάκια του Βολίνσκι θα ζουν για πάντα. Θα χαίρονται, θα φωνάζουν, θα απορούν, θα πηδάνε, θα πηδιούνται, θα τους πέφτει ο ουρανός στο κεφάλι, είμαι εγώ, είστε εσείς, είμαστε όλοι – πλην απ’ τους φασίστες, είμαστε αυτή η παράξενη ανθρώπινη κωμωδία.
Στο καλό, μαιτρ!Σκιτσογράφοι και αναγνώστες σε χάρηκαν για πολλά χρόνια[…]

Floral: Θεμιστοκλέους 80, Πλατεία Εξαρχείων, τ. 210 3800070,
[email protected], [email protected], F: Floral Exarhia

Εκδόσεις Printa / Ροές, Λομβάρδου 27-29, 11473 Aθήνα 
Τηλ.: 210 6429409, 210 6468156, Fax: 210 6411597, [email protected]
http://www.printa-roes.gr/