σκουριές

Τι φοβάται η Eldorado Gold;

Στέλιος Νικητόπουλος
Δημοσιογράφος ΕΡΤ3
Πηγή: Δρόμος της Αριστεράς

Στις 16 του μήνα η εκπομπή μας στην ΕΡΤ3, «Αντιδραστήριο», ανέδειξε τη δράση του κινήματος ενάντια στην εξόρυξη χρυσού. Την επόμενη ημέρα η «Ελληνικός Χρυσός», η κοινοπραξία της καναδικής Eldorado (ποσοστό 95%) και Μπόμπολα, εξέδωσε ανακοίνωση εναντίον των συντελεστών της εκπομπής και της ΕΡΤ, απειλώντας μας με μηνύσεις και αγωγές. Έκανε λόγο και για… δεοντολογία.

Ας αντιπαρέλθουμε τη Mega-Digea δεοντολογία του συνεταίρου των Καναδών, κ.Μπόμπολα ή τα… δεοντολογικά ταξιδάκια της Eldorado σε Έλληνες δημοσιογράφους.
Η ΕΡΤ3 έκανε αυτό που έπρεπε να είναι αυτονόητο και για τα άλλα κανάλια, έδωσε τον λόγο και στους αγωνιζόμενους ενάντια στην εξόρυξη. Γνωρίσαμε από κοντά το πείσμα αυτών των ανθρώπων, την πίκρα τους, τη γενναιότητά τους. Την αγωνία τους για το σήμερα και το αύριο.

Τι φοβάται όμως η Eldorado; Αυτό που φοβάται προκύπτει από το εξής μήνυμα που δεχτήκαμε, ανάμεσα σε εκατοντάδες μηνύματα συμπαράστασης, μία ημέρα μετά την εκπομπή: «Μετά το χθεσινό Αντιδραστήριο που ήταν εκπληκτικό, δώσατε λόγο στους ανθρώπους και αυτό για μένα είναι το παν. Σήμερα λοιπόν με βρήκε στο δρόμο μια κυρία από το χωριό που δεν λέμε ούτε καν καλημέρα και η στάση της μέχρι τώρα ήταν «ναι μεν αλλά…». Λοιπόν μου είπε έντρομη για την καταστροφή που έχει γίνει πάνω ότι την έχει σοκάρει και για πρώτη φορά μας έδωσε το απόλυτο δίκιο και ότι από δω και πέρα θα το φωνάζει. Αυτό λοιπόν καταφέρατε… Πρέπει να “στε περήφανοι. Σας ευχαριστώ από καρδιάς».

Η εταιρία λοιπόν φοβάται την αντίδραση της τοπικής κοινωνίας. Είδαμε ανθρώπους που εδώ και εννέα χρόνια έχουν αφιερωθεί στον αγώνα, έχουν μείνει άνεργοι γιατί δεν ήθελαν να καταστρέψουν τον τόπο τους και τη ζωή, τους έχουν φακελώσει με δεκάδες κατηγορίες γιατί αντιστάθηκαν. Η εκπομπή έδειξε μια βαθιά συνειδητοποιημένη κοινωνία που αγωνίζεται και ματώνει όχι για το συμφέρον της, όχι για λεφτά, αλλά για τη ζωή την ίδια. Κόντρα σε όλο το σύστημα. Είναι ο αγώνας για γη, αέρα, νερό και ελευθερία. Τετρακόσιοι είναι οι διωκόμενοι, η κοινωνία αντιστέκεται και ανασαίνει.

Σε γυρίσματα στις Σκουριές για την εκπομπή «Αντιδραστήριο» της ΕΡΤ3, εν ριπή οφθαλμού, λίγα μέτρα πιο πέρα, εμφανίστηκαν δύο περιπολικά και δύο αυτοκίνητα της ασφάλειας. Περίμεναν πότε θα τελειώσουμε. Αυτή η κατάσταση είναι μία καθημερινότητα στην επικράτεια της Eldorado.

Είδαμε από κοντά τους χώρους της καταστροφής στις Σκουριές. «Μνημείο» ανθρώπινης και καπιταλιστικής απληστίας. Πώς να τα βάλεις μαζί τους; Πώς να αντιμετωπίσεις τις «χρυσές» χορηγίες; Πώς να σπάσεις την ομερτά; Υπάρχει ο τρόπος.

«Επιλέξαμε το δρόμο της συλλογικής ευθύνης και της όρθιας γροθιάς!» μας είπε μία αγωνιζόμενη κάτοικος.

Κάποιοι άνθρωποι με περίσσιο θάρρος τους χαλάνε τη σούπα της μαύρης προπαγάνδας αφού είπαν μέσα από την εκπομπή της ΕΡΤ3 ολόκληρη την αλήθεια για τις Σκουριές.
Επικράτησε πολλή συγκίνηση στον Πολύγυρο κατά τη διάρκεια απολογιών των διωκόμενων. Όλοι οι αγωνιζόμενοι Ιερισσιώτες στα δικαστήρια έσφιγγαν τα χέρια στους αγωνιζόμενους από τη Μεγάλη Παναγία.Τους συνέχαιραν γιατί μίλησαν στην εκπομπή με ειλικρίνεια και με πολύ μεγάλη αξιοπρέπεια.

«Ενωμένοι θα τον κερδίσουμε αυτό τον αγώνα!» έλεγαν. Ένας διωκόμενος μάς είπε:
«από τότε που απέκτησα τη γνώση με φοβάται το σύστημα».

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ