Πραξικόπημα Τουρκία

Τι λένε οι Τούρκοι αντιρρησίες συνείδησης για το πραξικόπημα

Πηγή: dejavugr
Πρωτογενής Πηγή: vicdaniret.org

Τα στρατιωτικά πραξικοπήματα επέφεραν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε κάθε τόπο όπου έλαβαν χώρα. Σε κάθε μέρος όπου ο στρατός πήρε τον έλεγχο δια της βίας, η βία θεσμοθετήθηκε περαιτέρω και οι κοινωνίες που γίνονται μάρτυρες πραξικοπημάτων έχουν εγκλωβιστεί σε κύκλους βίας. Η διαδικασία που ζούμε από τη νύχτα της 15ης Ιουλίου μας κάνει να βιώνουμε ένα είδος αυτού του κύκλου της βίας. Από τη μια πλευρά σενάρια στρατιωτικού πραξικοπήματος τίθενται στην πράξη από το «Συμβούλιο για την Ειρήνη στην Πατρίδα» [Στμ. όπως αυτοαποκλήθηκαν οι πραξικοπηματίες], και από την άλλη πλευρά οι αποκαλούμενες «δημοκρατικές κινήσεις» της κυβέρνησης του AKP είναι στην ατζέντα.

Αυτή η εξίσωση θα δώσει τη δυνατότητα στο AKP για περαιτέρω συγκεντρωτισμό της διακυβέρνησης συγκεντρώνοντας την εξουσία σε ένα χέρι κι εφαρμόζοντας ακόμα περισσότερο ολοκληρωτικές μεθόδους. Αργότερα σε αυτή τη διαδικασία οι δυνάμεις επιβολής του νόμου θα μπορέσουν να ελεγχθούν απευθείας από την κυβέρνηση· ο φασισμός και ο μιλιταρισμός θα θεσμοθετηθούν περαιτέρω υπό το όνομα του «εκδημοκρατισμού». Χτες τη νύχτα, ο κόσμος που ήταν στους δρόμους κατά τη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος εναντίον της κυβέρνησης του Έρντογαν δέχθηκε βροχή από σφαίρες και αμέτρητοι άνθρωποι σκοτώθηκαν. Από την άλλη πλευρά, παρότι η κυβέρνηση λέει ότι «το πραξικόπημα κατεστάλη από το λαό», τα καλέσματα της κυβέρνησης και ο κόσμος που βρέθηκε στους δρόμους μετά από αυτά τα καλέσματα χθες τη νύχτα είναι περισσότερο μια φασιστική κινητοποίηση παρά μια κίνηση εκδημοκρατισμού. Η φράση «Εγώ είμαι ο Αρχηγός του Στρατού», που επανέλαβε χθες πολλές φορές ο Έρντογαν, δίνει βάση για να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο ο μιλιταρισμός και η μιλιταριστική κουλτούρα.

Οι στρατιώτες που βρίσκονταν υπό διαταγές σύμφωνα με τον νόμο υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας ανακηρύσσονταν «ήρωες» όταν κατέστρεφαν πόλεις στο Κουρδιστάν και «μάρτυρες» όταν σκοτώνονταν κάνοντάς το· από την άλλη πλευρά, οι στρατιώτες που συνελήφθησαν ή παραδόθηκαν αφότου έλαβαν μέρος στην απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος υπό την ίδια ιεραρχία υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια και λυντσάρισμα στους δρόμους. Στα μέσα υπάρχουν φωτογραφίες στρατιωτών που τους είχαν κόψει το λαιμό. Ενώ στους αντιρρησίες συνείδησης που αρνούνται να σκοτωθούν και να σκοτώσουν απαγγέλλονται κατηγορίες για «ανυποταξία», οι στρατιώτες που υπακούν σε διαταγές των ανωτέρων τους αντιμετωπίζουν κατηγορίες περί «εσχάτης προδοσίας».

Στη διαδικασία που ζούμε, η άρνηση της στρατιωτικής θητείας, το να μην πάρουμε όπλα, είναι βέβαια σημαντικό· αλλά δυστυχώς δεν είναι αρκετό. Χτες τη νύχτα στο Αεροδρόμιο Ατατούρκ ο κόσμος φώναζε «θα σκοτώσω για σένα, θα πεθάνω για σένα!», οι πολιτικοί έλεγαν «συγχαρητήρια σε εκείνους που έχυσαν αίμα», δείχνοντας ξεκάθαρα ότι ένας μιλιταριστικός και παραστρατιωτικός κύκλος βίας έχει τεθεί σε κίνηση.

Ο ρόλος μας σε αυτήν τη διαδικασία ως αντιρρησίες συνείδησης δεν είναι μόνο να αρνηθούμε την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία και το να πάρουμε όπλα, αλλά επίσης να αντισταθούμε στο να εγκλωβιστούμε σε αυτόν τον κύκλο βίας και ενάντια στην μιλιταριστική επιβολή.

Σύλλογος Αντιρρησιών Συνείδησης Τουρκίας

16/7/2016

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ