Ταρίκ Αλί για τις δηλώσεις Τσίπρα: Κουραφέξαλα

Το κείμενο δημοσιεύτηκε σε λογαριασμό στο facebook του γνωστού συγγραφέα και αναλυτή Ταρίκ Αλί

Μετάφραση στα Ελληνικά: Βασίλης Μορέλας για το Rproject 

“Η δήλωση του Τσίπρα δεν αποτελεί καν ευσεβείς πόθους, είναι συνδυασμός αναληθειών. Ο Σόιμπλε, με μοχθηρή και θριαμβευτική διάθεση, είπε στην ελληνική αντιπροσωπεία ότι αναρωτιόταν πώς θα εξηγούσαν αυτή την συνθηκολόγηση στο λαό τους.

Η αποπειραθείσα απάτη παρακάτω είναι η δήλωση του Τσίπρα. Στην πράξη είναι τα κουραφέξαλα στα οποία διαπρέπουν οι κεντρώοι πολιτικοί. Θα μπορούσαμε να τη δούμε σαν τακτική υποχώρηση εάν ήταν μέρος μιας συνολικής στρατηγικής, αλλά δεν φαίνεται να είναι έτσι. Μια πιο έντιμη δήλωση θα είχε ως εξής:

Η ομιλία που ο Τσίπρας θα έπρεπε να κάνει

Προσπαθήσαμε, διαπραγματευτήκαμε ειλικρινά, αλλά αυτοί ήταν αποφασισμένοι να κενώσουν πάνω στα κεφάλια μας. Πρώτα οι Γερμανοί και μετά οι οπαδοί τους. Αυτό ήταν ιδιαίτερα σκληρό για τον Υπουργό Οικονομικών μας που δε φορούσε το κασκέτο του εκείνη τη μέρα. Το είχε στο χέρι. Οπότε επιστρέψαμε χωρίς να έχουμε τίποτα.

Αυτοί νίκησαν στον πρώτο γύρο και τη Δευτέρα θα διευκρινίσουν τους όρους του θριάμβου τους. Η Τρόικα είναι ακόμη στο τιμόνι. Θα ελέγχει την παροχή χρήματος σε μας, θα καθορίζει πώς και πού θα ξοδεύουμε τα χρήματά μας. Η ελίτ της ΕΕ είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την τιμωρία μας και εμείς το δεχτήκαμε για τέσσερις μήνες. Θα χρησιμοποιήσουμε αυτούς τους τέσσερις μήνες για να ετοιμάσουμε ένα Σχέδιο Β. Καλούμε τους πολίτες της Ευρώπης να κινητοποιηθούν προς στήριξή μας.

Ο εκβιασμός που μας επιβλήθηκε είναι παρόμοιος με εκείνον που επιβλήθηκε σε μικρές χώρες κατά τη διάρκεια των μεσοπολεμικών ετών. Η Ελλάδα δεν είναι ακόμη κυρίαρχη χώρα. Η δημοκρατία μας δε σημαίνει τίποτα για τους Γερμανούς και την ελίτ της ΕΕ. Ορισμένοι μάς ευχαρίστησαν που σώσαμε το ευρώ, αλλά αυτή η κολακεία δεν μας ξεγελά καθόλου. Είμαστε αποφασισμένοι να σώσουμε την Ελλάδα.

Η ομιλιά που όντως έκανε

Η Ελλάδα χθες πέτυχε μια σημαντική διαπραγματευτική επιτυχία στην Ευρώπη. Σε μια σκληρή και δύσκολη, ίσως για πρώτη φορά, αληθινή διαπραγμάτευση, θέσαμε στόχους, ήμασταν συγκροτημένοι, δείξαμε αποφασιστικότητα αλλά και ευελιξία, πετύχαμε στο τέλος τον βασικό μας σκοπό.

Θέλω από τη καρδιά μου να ευχαριστήσω όλες και όλους εσας, τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελληνίδων και των Ελλήνων, που στάθηκαν στο πλευρό της Ελληνικής κυβέρνησης.Αυτή ήταν η καθοριστικότερη συμβολή, το πιο ισχυρό διαπραγματευτικό μας όπλο.Με αυτή τη καθοριστική υποστήριξη, χθες κερδίσαμε μια μάχη, όχι όμως και το πόλεμο.Οι δυσκολίες, οι πραγματικές δυσκολίες, όχι μόνον αυτές που αφορούν τη διαπραγμάτευση και τη σχέση με τους εταίρους, είναι μπροστά μας.Πριν περίπου είκοσι μέρες, παραλάβαμε μια χώρα στο χείλος του γκρεμού, με άδεια ταμεία και με έλλειμμα ρευστότητας.

Και ταυτόχρονα παγιδευμένη σε ένα εσκεμμένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα, γιατί κάποιοι σχεδίαζαν το σενάριο της αντιμνημονιακής παρένθεσης, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις αυτών των σχεδιασμών στην ήδη ταλαιπωρημένη οικονομία και στη λεηλατημένη από τα μνημόνια, πατρίδα.

Χθες ακυρώσαμε τα σχέδιά τους.

Αποτρέψαμε το σχέδιο των τυφλών, συντηρητικών δυνάμεων, μέσα και έξω από τη χώρα, να προκαλέσουν ασφυξία στην Ελλάδα στις 28 Φεβρουαρίου. Κρατήσαμε την Ελλάδα αξιοπρεπή και όρθια. Και αποδείξαμε ότι η Ευρώπη αποτελεί πεδίο διαπραγμάτευσης και αμοιβαία βιώσιμων συμβιβασμών και όχι πεδίο εξόντωσης, υποταγής και τυφλής τιμωρίας.

Και υπό αυτή την έννοια, ίσως η χθεσινή ημέρα να είναι πιο σημαντική για την Ευρώπη από ότι είναι για την ίδια την Ελλάδα.

Το χθεσινό κοινό ανακοινωθέν του Eurogroup αποτελεί μια κατ’ αρχήν συμφωνία-πλαίσιο, η οποία γεφυρώνει το χρόνο ανάμεσα στο Μνημόνιο και στο δικό μας σχέδιο για την ανάπτυξη.

Είναι μια συμφωνία που ακυρώνει στην πράξη τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης για περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, για απολύσεις εργαζομένων στο δημόσιο, για αυξήσεις στο ΦΠΑ στα τρόφιμα, στα φάρμακα και στις τουριστικές υποδομές.

Ακυρώνει στην πράξη τη λιτότητα και τους μηχανισμούς που την επιβάλλουν, όπως είναι τα εξωπραγματικά και υφεσιακά πρωτογενή πλεονάσματα. Δημιουργεί το θεσμικό πλαίσιο για την εφαρμογή των αναγκαίων, προοδευτικών μεταρρυθμίσεων και αφορούν την πάταξη της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, τη μεταρρύθμιση του κράτους, αλλά και την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης, που αποτελεί πρώτιστο καθήκον.

Ελληνίδες, Έλληνες, μέσα σε λίγες μόνο μέρες πετύχαμε πολλά. Έχουμε όμως ακόμα μακρύ και δύσκολο δρόμο μπροστά μας. Ο ελληνικός λαός το γνωρίζει. Έχει, άλλωστε, μια κυβέρνηση που θα του λέει πάντα την αλήθεια. Γιατί η μόνη μας δύναμη είναι η δική του στήριξη και εμπιστοσύνη.

Χθες λοιπόν κάναμε ένα αποφασιστικό βήμα, αφήνοντας πίσω μας τη λιτότητα, τα Μνημόνια και τη Τρόικα. Ένα αποφασιστικό βήμα για αλλαγή πορείας εντός της ευρωζώνης. Η διαπραγμάτευση, όμως, δε τελείωσε χθες. Η διαπραγμάτευση τώρα μπαίνει σε ένα νέο, πιο ουσιαστικό στάδιο μέχρι την οριστική συμφωνία μετάβασης από τη πολιτική των μνημονίων της καταστροφής στη πολιτική της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής.

Σε αυτή τη διαρκή και δύσκολη μάχη. Σε αυτή την ουσιαστική διαπραγμάτευση με ορίζοντα τον ερχόμενο Ιούνη, η ελληνική κυβέρνηση θα πορευτεί με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα. Με γνώμονα πάντα την αποκατάσταση της εθνικής και λαϊκής μας κυριαρχίας. Και με μοναδικό σύμμαχο, συμπαραστάτη αλλά και αυστηρό κριτή τον ελληνικό λαό. Σύμμαχο αλλά και ενεργό συμμέτοχο στην μεγάλη προσπάθεια για τη πολιτική αλλαγή και τη κοινωνική σωτηρία. Ο κοινός μας αγώνας συνεχίζεται”

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ