Συνθήκες δουλείας καταγγέλλει η Κ.Κούνεβα

Η ευρωβουλευτής Κ.Κούνεβα εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση για τις κινητοποιήσεις των καθαριστριών στα νοσοκομεία

«Ήρθε η ώρα να σπάσει το απόστημα των εργολαβιών»

Χαιρετίζω τις κινητοποιήσεις των απλήρωτων συναδέλφων μου- και τις νιώθω συναδέλφους μου, κι ας είμαι ευρωβουλευτής-, καθαριστριών του Νοσοκομείου «Αττικόν», του Νοσοκομείου Αγίων Αναργύρων και Δρομοκαϊτειου, που διεκδικούν τα αυτονόητα δικαιώματά τους για πληρωμή των δεδουλευμένων τους, μισθών, δώρων, υπερωριών κλπ. Και μού δίνει χαρά η είδηση ότι οι καθαρίστριες στο «Αττικόν», με τη συμπαράσταση των σωματείων, πέτυχαν μια πρώτη νίκη.

Το πάρτυ με τις εργολαβικές εταιρείες καθαριότητας, που έχουν επιβάλει ένα άθλιο καθεστώς ασυδοσίας και στυγνής εκμετάλλευσης σε βάρος των εργαζομένων στα συνεργεία τους, πρέπει να τελειώσει. Η κατάσταση έχει ξεφύγει εντελώς, έχει γίνει ανεξέλεγκτη. Παράνομες συμβάσεις, εντατικοποίηση της εργασίας, καταστρατήγηση ωραρίου, απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, τρομοκρατία, απολύσεις, μαύρη λίστα για όσους τολμούν να διαμαρτυρηθούν, μαφιόζικες τακτικές εκφοβισμού. Και όλα αυτά μάλιστα να συμβαίνουν σε δημόσιες υπηρεσίες. Είναι αδιανόητο οι εργολάβοι να παρανομούν και το Δημόσιο να τους επιβραβεύει, με νέες συμβάσεις.

Κάνω έκκληση στη νέα κυβέρνηση, το Υπουργείο Εργασίας, το ΣΕΠΕ και κάθε αρμόδια ελεγκτική υπηρεσία να παρέμβουν αποφασιστικά και να σταματήσουν το απαράδεκτο αυτό καθεστώς δουλείας. Επιτέλους, πρέπει να εφαρμοστεί η εργατική νομοθεσία.

Οι διορισμένες διοικήσεις των Νοσοκομείων και όλων των Δημόσιων Οργανισμών που χρησιμοποιούν εργολαβικά συνεργεία, να απαιτήσουν άμεσα την πληρωμή των δεδουλευμένων των απλήρωτων εργαζομένων, σαν προϋπόθεση για την πληρωμή των εργολάβων, αλλιώς να τους κηρύξουν έκπτωτους, διασφαλίζοντας όμως τις θέσεις εργασίας. Να εφαρμοστεί ο νόμος 3866/10 και να αποκλειστούν από τη συμμετοχή σε διαγωνισμούς του Δημοσίου οι εταιρείες που παραβιάζουν συστηματικά την εργατική νομοθεσία. Αν οι εργολάβοι φτιάχνουν «μαύρες λίστες» για τους εργαζόμενους που ζητούν το δίκιο τους και την εφαρμογή του νόμου, αυτοί που παρανομούν σε τι χρώματος λίστες πρέπει να μπουν; .

Σε τελική ανάλυση το Δημόσιο πρέπει να επανεξετάσει συνολικά τη σχέση του με τις εργολαβικές εταιρείες που κοστίζουν πολύ πιο ακριβά σε σχέση με τις σταθερές, δίκαια αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Το απόστημα της εργολαβίας πρέπει να σπάσει, χωρίς όμως να την πληρώσουν οι εργαζόμενοι.

Δηλώνω την αμέριστη συμπαράστασή μου στον δίκαιο αγώνα τους και θα είμαι στο πλάι τους μέχρι να δικαιωθούν.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ