Σύλλογος διάδοσης της μαρξιστικής σκέψης Γ.ΚΟΡΔΑΤΟΣ
Εκδόσεις Διεθνές Βήμα

Mε την ευκαιρία της έκδοσης του βιβλίου του κουβανού οικονομολόγου Κ. Ταμπλάδα, Τσε Γκεβάρα: η πολιτική οικονομία της οικοδόμησης του σοσιαλισμού, oι εκδόσεις Διεθνές Βήμα και ο σύλλογος μαρξιστικής σκέψης “Γ.ΚΟΡΔΑΤΟΣ” οργανώνουν συζήτηση με θέμα: «Ο Τσε για τη σοσιαλιστική οικονομία».
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου στις 7:30 μμ στο βιβλιοκαφέ ΕΝΑΣΤΡΟΝ, Σόλωνος 101. Θα μιλήσουν η Νατάσα Τερλεξή από τις εκδόσεις Διεθνές Βήμα, ο Δημήτρης Καλτσώνης επ. καθηγητής θεωρίας κράτους και δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και ο Σταύρος Μαυρουδέας καθηγητής πολιτικής οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Επίσης, θα προβληθεί βίντεο για τη ζωή του Τσε καθώς και μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του Κουβανού οικονομολόγου Κάρλος Ταμπλάδα.
***
Ο Τσε Γκεβάρα υπήρξε κομμάτι της συλλογικής ηγεσίας που οδήγησε στη νίκη της επανάστασης στην Κούβα. Ωστόσο πολύ σημαντική ήταν η συμβολή του όχι μόνο στο στρατιωτικο-πολιτικό πεδίο αλλά στο θεωρητικό – οικονομικό. Η συμβολή αυτή παραμένει άγνωστη στο ευρύτερο κοινό. Ως επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας και αργότερα υπουργός Βιομηχανίας της επαναστατικής Κούβας επεξεργάστηκε θεωρητικά και πρακτικά τη μετάβαση από την καπιταλιστική οικονομία του ατομικού κέρδους στη σοσιαλιστική κοινωνία της αλληλεγγύης του εργαζόμενου λαού. Επιχείρησε να δώσει απαντήσεις σε μερικά φλέγοντα ερωτήματα όπως:
Πώς κατευθύνεται η παραγωγή ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του λαού;
Πώς σχετίζεται η σχεδιασμένη οικονομία με τη συμμετοχή και την κοινωνική συνείδηση του απλού εργαζόμενου;
Πώς διαμορφώνονται οι μισθοί και οι τιμές σε μια σοσιαλιστική οικονομία;
Ποιος είναι ο ρόλος της τράπεζας και του χρήματος;
Πώς μετατρέπεται η δουλειά από βιοποριστική ανάγκη σε κοινωνική προσφορά;
Πώς μπορούν να αντισταθμιστούν οι συνέπειες του άνισου ανταλλακτικού εμπορίου ανάμεσα σε χώρες με διαφορετική στάθμη ανάπτυξης;
Ο Τσε στήριζε τις απαντήσεις του στην καθημερινή εμπειρία της Κούβας, στην παρατήρηση της πρακτικής των σοσιαλιστικών κρατών της εποχής του και στη μελέτη της παρακαταθήκης του Κ. Μαρξ και του Β.Ι. Λένιν.
Αυτή την τόσο καίρια προσφορά του “θρυλικού αντάρτη” έρχεται να φωτίσει –μέσα στη σημερινή, αδιέξοδη καπιταλιστική κρίση– το έργο του Κουβανού οικονομολόγου Κάρλος Ταμπλάδα. Για το βιβλίο αυτό, βασισμένο εξολοκλήρου στις ομιλίες και τα γραπτά του Γκεβάρα της δεκαετίας του 1960, απονεμήθηκε στον Κάρλος Ταμπλάδα το Ειδικό Βραβείο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα του οργανισμού Casa de las Américas το 1987. Έκτοτε το έργο έχει δημοσιευτεί σε 14 χώρες και σε 9 γλώσσες, σε μισό εκατομμύριο αντίτυπα.

CLOSE
CLOSE