Σπάρτακος 10 σημεία

Πρόταση 10 σημείων για την ανάπτυξη αγώνων μέσα στον στρατό

Ανακοίνωση του Δικτύου Ελεύθερων Φαντάρων Σπάρτακος:

Το ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ απευθύνει αγωνιστικό κάλεσμα στη στρατευμένη νεολαία, στους αγωνιστές που βρίσκονται ήδη στα στρατόπεδα, στον κόσμο του κινήματος που θα αποτελέσει τη νέα σειρά κατάταξη, αλλά και κάθε νέο που θέλει να αντιμετωπίσει τη θητεία με όρους αξιοπρέπειας και συλλογικού αγώνα.

Με δεδομένη την κρισιμότητα της εποχής, την όξυνση κοινωνικών και διεθνών αντιθέσεων καμία διαφωνία και ιδεολογική αντιπαράθεση (χωρίς βέβαια να καταργείται) δε μπορεί να γίνεται δικαιολογία για αποχή από τις μάχες που πρέπει να δοθούν. Για να βοηθήσουμε τη συζήτηση και την κοινή πάλη προτείνουμε τα παρακάτω 10 σημεία που κατά τη γνώμη μας αποτελούν ένα μάχιμό πρόγραμμα πάλης μέσα στα στρατόπεδα, χωρίς να θέτουμε κανένα προαπαιτούμενο και χωρίς να απαιτούμε την απόλυτη συμφωνία.

  1. αγώνας για αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Σίτιση, θέρμανση και νερό που να ικανοποιούν τις βασικές ανθρώπινες ανάγκες, ρουχισμός που να ανταποκρίνεται στις καιρικές συνθήκες και θάλαμοι στους οποίους δε θα στοιβάζονται οι φαντάροι. Αντιστεκόμαστε στην πολιτική περικοπών ρουχισμού από το ΥΠΕΘΑ.
  2. καμία έκπτωση σε ζητήματα υγείας. Μακριά από αμίαντο, κάδμιο, απεμπλουτισμένο ουράνιο. Οι φαντάροι να περνάνε από αξιόπιστες και ολοκληρωμένες εξετάσεις στα στρατιωτικά νοσοκομεία πριν την έναρξη της εκπαίδευσης. Τα εμβόλια να γίνονται στην αρχή της θητείας. Απαιτούμε σεβασμό στα δικαιώματα που απορρέουν από τα λεγόμενα Ι του καθενός. Σύγχρονα, εξοπλισμένα ιατρεία σε κέντρα και μονάδες. Μπάνια και τουαλέτες που δε θα αποτελούν εστίες μόλυνσης και μετάδοσης νοσημάτων.
  3. Πάλη για ισονομία και ίση μεταχείριση σε υπηρεσίες και άδειες ενάντια στα βύσματα και το πελατειακό κράτος. Να σπάσουμε το φαύλο κύκλο που κρατάει σε ομηρία τη νεολαία. Αύξηση του ελεύθερου χρόνου για ξεκούραση και ψυχαγωγία πέρα από τα όρια του ημερήσιου προγράμματος.
  4. Κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα, κανένας φαντάρος στην ΕΛΔΥΚ. Μπλοκάρισμα της συμμετοχής του ελληνικού στρατού σε ΝΑΤΟ-ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ και ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Αρνούμαστε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας σε ΝΑΤΟ-ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ και στο κράτος Τρομοκράτη Ισραήλ.
  5. Αγώνας για ελευθερίες και δικαιώματα κόντρα σε φυλετικές, ταξικές, σεξουαλικές, θρησκευτικές και σωματικές διακρίσεις. Δεν ανεχόμαστε τα καψόνια και τις προσβολές. Η μαγκιά είναι στις κόντρες με την ιεραρχία και όχι στην υποταγή και το γλείψιμο. Όχι στο διαχωρισμό Παλιός-Νέος, που μας διασπά.
  6. Μέτωπο ενάντια στο Φασισμό και την Εθνικιστική προπαγάνδα. Δεν ανεχόμαστε το μιλιταρισμό και τον εθνικισμό, την προπαγάνδα ενάντια στους γειτονικούς λαούς και τους μετανάστες. Δεν τραγουδάμε εθνικιστικά τραγούδια που διαχέουν ύπουλα τη μισαλλοδοξία και τον φανατισμό. Όλα αυτά έχουν συμβάλει καθοριστικά στη φασιστική και νεοναζιστική άνοδο. Να κλείσουν τώρα οι φασιστικές Λέσχες Εφέδρων και τα νέα Τάγματα Εθνοφυλακής που στρέφονται κατά του εσωτερικού εχθρού-αγωνιζόμενου λαού.
  7. Να καλυφθεί άμεσα το κόστος της θητείας από τον στρατό. Μας έφεραν εδώ λέγοντας μας ότι είναι «το υπέρτατο καθήκον». Είναι υποχρέωση τους και δεν αντέχουμε να πληρώνουμε ούτε ένα ευρώ για φαγητό, μετακινήσεις, ψυχαγωγία. Απαιτούμε δωρεάν μετακίνηση σε άδειές και εξόδους. ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΚΨΜ. ΕΞΩ ΟΙ ΙΔΙΩΤΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΠΟΥ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΥΝ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΜΑΣ.
  8. Μας αναγκάζουν να παρατάμε τις δουλειές μας, τουλάχιστον να αναγνωρίζεται η θητεία ως συντάξιμος χρόνος και ως προϋπηρεσία. Εγγραφή στο Ταμείο Ανεργίας με την ολοκλήρωση της στρατιωτικής θητείας. Αύξηση του μισθού των στρατιωτών. Όχι στην εκμετάλλευση και τη μαύρη απλήρωτη εργασία. Δε θα βουλώνουμε εμείς τις τρύπες στο «λιγότερο κράτος». Για τα μαγειρεία, τα γραφεία, τους οδηγούς, τη συντήρηση των στρατοπέδων τους γιατρούς και τους μηχανικούς να γίνουν άμεσα προσλήψεις πολιτικού προσωπικού. Κανένας στρατιώτης-υπηρέτης στις κατασκηνώσεις και τις Λέσχες των αξιωματικών που λειτουργούν με τη στυγνή εκμετάλλευση των φαντάρων. Να προσλάβουν πολιτικό προσωπικό.
  9. Πάλη ενάντια στην ανάληψη αστυνομικών-κατασταλτικών καθηκόντων από τον στρατό. Ούτε να σκεφτούν για συμμετοχή μας σε σενάρια καταστολής του «εσωτερικού εχθρού», του αγωνιζόμενου εργαζόμενου λαού μας. Αρνούμαστε τον απεργοσπαστικό ρόλο του στρατού και το κυνήγι των μεταναστών, σύγχρονων κολασμένων, που καταφθάνουν ή ζουν στη χώρα μας, εξαιτίας της πείνας και επεμβάσεων.
  10. Διαρκής αγώνας ενάντια στο αξιόμαχο και την πολεμική ετοιμότητα. Να καταργηθούν οι επικίνδυνες και πανάκριβες ασκήσεις με πραγματικά πυρά και τα σκηνάκια. Είναι αδιανόητες οι απώλειες σε περίοδο ειρήνης. Μόνο η άρνηση του πολέμου, η κοινή πάλη των λαών και η διεθνιστική αλληλεγγύη μπορούν να απομακρύνουν τα σύννεφα των θερμών επεισοδίων που μαζεύονται επικίνδυνα στην περιοχή.

Τα δέκα αυτά σημεία θεωρούμε πως στην ενότητά τους αποτελούν την καθημερινή συνδικαλιστική διεκδίκηση, την ουσία του κινήματος μέσα και έξω από το στρατό, που βρίσκεται σε ενότητα με το εργατικό και νεολαιίστικο κίνημα. Είναι ζητήματα κοινής πάλης με τους εργαζόμενους και την νεολαία, των οποίων απαιτείται η αλληλεγγύη και στήριξη των διεκδικήσεων και αγωνιστικών πρωτοβουλιών.

Καλούμε επομένως στη δημιουργία Επιτροπών Φαντάρων σε ΚΕΝ και μονάδες.

Ο Φαντάρος είναι Πολίτης με Στολή. Συλλογικά διεκδικούμε τα δικαιώματα μας.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ