Το διεθνές τραπεζικό μεγαθήριο, που ωφελήθηκε οικονομικά από την κυβέρνηση Σημίτη, προκειμένου η Ελλάδα να λάβει την καταστροφική άδεια να μπει στην ευρωζώνη με ψευδή στοιχεία, επιστρέφει στο πολιτικό σκηνικό της χώρας – αυτή τη φορά για λογαριασμό της κυβέρνησης Σημίτη – Βενιζέλου.
Σε έκθεσή της η τράπεζα αναφέρει ότι «σε περίπτωση σοβαρής σύγκρουσης με τους δανειστές, ενδεχόμενη διακοπή της ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε μια παρατεταμένη ‘τραπεζική αργία’ όπως συνέβη στην Κύπρο”.
Αναλυτές στο zerohedge αναρωτιούνται γιατί η τράπεζα επέλεξε τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, που ξεκινά η διαδικασία εκλογής προέδρου, για να παρουσιάσει στοιχεία τα οποία ήταν γνωστά σε όλους εδώ και αρκετούς μήνες.
Αυτό που παραλείπει βέβαια να σημειώσει η έκθεση της Goldman Sachs είναι ότι τα προβλήματα στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου δεν προέκυψαν από σύγκρουση με ξένους δανειστές αλλά ακριβώς λόγω της υποταγής της χώρας σε αυτούς και φυσικά λόγω των επιπτώσεων που είχε το ελληνικό κούρεμα στην κυπριακή οικονομία.
Όπως ήταν αναμενόμενο τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα έσπευσαν να χτυπήσουν ψηλά τη συγκεκριμένη είδηση.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από τις προηγούμενες εκλογές αμερικανικό ίδρυμα ερευνών έκανε λόγο ακόμη και για το ενδεχόμενο δημιουργίας τεχνητού τραπεζικού πανικού από τα κόμματα της συγκυβέρνησης προκειμένου να διατηρήσουν την εξουσία μέσω της πρόκλησης χάους στην Ελλάδα.
Φυσικά και μόνο το γεγονός ότι ξένα ιδρύματα θεωρούν ικανή τη σημερινή κυβέρνηση για μια τέτοια κίνηση αποδεικνύει ακριβώς το αντίθετο – τό πόσο γρήγορα δηλαδή πρέπει να απομακρυνθούν από την εξουσία πριν καταστρέψουν ολοκληρωτικά τη χώρα.
Η έκθεση της Goldman Sachs δημοσιεύεται σχεδόν ταυτόχρονα με την πραξικοπηματική παρέμβαση του Γιούνκερ ο οποίος στήριξε ανοιχτά την υποψηφιότητα του (πρώην στελέχους της Παγκόσμιας Τράπεζας) Σταύρου Δήμα.
Η τράπεζα ελέγχει μεγάλο τμήμα του πολιτικού σκηνικού στην Ευρώπη, τοποθετώντας δεκάδες πρώην υπαλλήλους της σε θέσεις κλειδιά του ευρωπαϊκού μηχανισμού λήψης αποφάσεων (Μάριο Ντράγκι, Μάριο Μόντι κ.ά).
Άρης Χατζηστεφάνου