μορέτι

Πες κάτι αριστερό… ρε ΣΥΡΙΖΑ

Σε μια από τις πιο απολαυστικές σκηνές της ταινίας Aprile του Νάνι Μορέτι ο πρωταγωνιστής παρακολουθεί μια ομιλία του Μάσιμο ντ’ Αλέμα και ξαφνικά αρχίζει να φωνάζει στην τηλεόραση: “Πες κάτι αριστερό. Πες κάτι και ας μην είναι αριστερό, κάτι πολιτισμένο”.

Έτσι πρέπει να αισθάνθηκαν και χιλιάδες υποψήφιοι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ ακούγοντας τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο, Γιώργο Σταθάκη να δηλώνει ότι αν το κόμμα του έρθει στην εξουσία ο κατώτατος μισθός… δεν θα ισχύει για όλους.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM ο Σταθάκης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν υποσχόμαστε επαναφορά στην προηγούμενη κατάσταση, διότι αυτό είναι αδύνατο (…) Η επαναφορά του κατώτατου μισθού θα γίνει άμεσα και αφορά μόνο όσους προσλήφθηκαν στον ιδιωτικό τομέα το διάστημα μέσα στην κρίση, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, και όχι το σύνολο των εργαζομένων».

Η δήλωση προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση φίλων αλλά και στελεχών του κόμματος. “ΘΑ ΤΟΝ ΜΑΖΕΨΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ” ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο που ανάρτησε στο λογαριασμό του στο facebook ο γνωστός πανεπιστημιακός Στάθης Κουβελάκης, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και αρκετά ακόμη στελέχη του κόμματος.

Πολλοί αναρωτιούνται όμως αν αρκούν πλέον τα καυστικά σχόλια, εξ αριστερών του Σταθάκη, για να αναχαιτίσουν αυτό που αρκετοί αποκαλούν απότομη δεξιά στροφή του περιβάλλοντος Τσίπρα.

Έχουμε σημειώσει αρκετές φορές από αυτή τη σελίδα ότι το οικονομικό αλλά και πολιτικό πρόγραμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι συχνά πιο συντηρητικό από την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία του ’70 και του ’80 (και ίσως και από την χριστιανοδημοκρατία του ’60, αν θυμηθεί κανείς τις εθνικοποιήσεις επιχειρήσεων αλλά και τη στάση απέναντι στο ΝΑΤΟ που επιφύλασσαν πολιτικοί ηγέτες όπως ο Ντε Γκολ ή ο Κωσταντίνος Καραμανλής).

Το ερώτημα πλέον είναι αν είναι οι δηλώσεις στελεχών όπως ο Σταθάκης είναι πιο συντηρητικές και από την ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας πριν από τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές.

Η προσπάθεια προσεταιρισμού ενός ανύπαρκτου, στις εποχές της οικονομικής κρίσης, κεντρώου χώρου με στροφές προς τα δεξιά έχει οδηγήσει αρκετά κόμματα της ευρωπαϊκής αριστεράς σε εκλογικές πανωλεθρίες. Κάποιοι φαίνεται ότι προειδοποιούν γι΄αυτό την ηγεσία του κόμματος. Θα εισακουστούν;

Άρης Χατζηστεφάνου

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ