#Παραιτηθείτε: Ξέπλυμα του ναζισμού αλλά και δώρο στο ΣΥΡΙΖΑ

Επιστροφή στις χειρότερες στιγμές της θεωρίας των δυο άκρων – αλλά και ένα πρωτοφανές δώρο στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ – περιλαμβάνει το κάλεσμα του #παραιτηθείτε όπως αναρτήθηκε στο facebook.

Οι διοργανωτές – μεταξύ των οποίων και αρκετοί από τους γνωστούς κρατικοδίαιτους νεοφιλελεύθερους που μεταπηδούν τα τελευταία χρόνια από τη Δράση, στη ΝΔ και το Ποτάμι – χαρακτηρίζουν Εθνικοσοσιαλιστική την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

Πρόκειται για την ίδια τακτική που χρησιμοποίησαν τα τελευταία χρόνια και οι λεγόμενες ναυαρχίδες του αστικού Τύπου, σε μια προσπάθεια να νομιμοποιήσουν την Χρυσή Αυγή συγκρίνοντάς την με κόμματα της μετριοπαθούς αριστεράς. Όταν όμως συγκρίνεις τον Χίτλερ με τον Τσίπρα αυτό που πραγματικά επιτυγχάνεις είναι να ωραιοποιήσεις την εικόνα του Χίτλερ και να τον κάνεις πιο αποδεκτό σε ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας.

Η είσοδος της Χρυσής Αυγής στο κοινοβούλιο πέρασε μέσα από αυτήν ακριβώς τη διαδικασία νομιμοποίησης – αφού πρώτα η ΕΕ και ο Μπαρόζο είχαν προλειάνει το έδαφος απαιτώντας τη συμμετοχή του ακροδεξιού ΛΑΟΣ στη δοτή κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου.

Αν πρέπει να προσάψουμε κάτι στην κυβέρνηση Τσίπρα είναι ο ακραίος νεοφιλελευθερισμός της – το γεγονός δηλαδή ότι ταυτίζεται πλήρως ιδεολογικά και πολιτικά με τους διοργανωτές της συγκέντρωσης.

Αυτό μάλλον είναι και το πραγματικό πρόβλημα των διοργανωτών, ότι η κυβέρνηση δηλαδή τους έκλεψε όλες τις προτάσεις (περί μικρότερου κράτους, εκποίησης της δημόσιας περιουσίας, φορο-ασυλίας του μεγάλου κεφαλαίου με παράλληλη εξόντωση των μισθωτών και των συνταξιούχων) και τις εφαρμόζει στην πράξη καταχειροκροτούμενη από την ΕΕ.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία είχε στηρίξει ανοιχτά τις προηγούμενες συγκεντρώσεις των Μένουμε Ευρώπη, αυτή τη φορά αποφάσισε να μην τοποθετηθεί. Οι Ευρωπαίοι κομισσάριοι γνωρίζουν πού καλά ότι μια αντιδραστική κυβέρνηση, με αριστερό-σοσιαλδημοκρατικό μανδύα, μπορεί να ολοκληρώσει πολύ ταχύτερα και με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα το ξεπούλημα της χώρας.

commission

Το γεγονός αυτό όμως δημιουργεί εύλογη ανησυχία στους παραδοσιακούς νεοφιλελεύθερους ότι μια ολόκληρη γενιά στελεχών τους κινδυνεύει να μείνει εκτός πολιτικού σκηνικού. θυμίζουν τον πρωταγωνιστή της ταινίας Bios + Πολιτεία του Περάκη, ο οποίος συνειδητοποίησε ότι η κυβέρνηση είχε αντιγράψει την προκήρυξή του και την χρησιμοποιούσε στις προγραμματικές του δηλώσεις.

Η απελπισία ορισμένων παραδοσιακών κέντρων εξουσίας, για το ξαναμοίρασμα της πίτας και σε νέα επιχειρηματικά τζάκια, γίνεται εμφανής από κινήσεις πανικού, όπως η προώθηση καλλιτεχνών τύπου Σάκης Ρουβάς.

Η συγκέντρωση λοιπόν της 15ης Ιουνίου έχει ως στόχο να στηρίξει την κυβερνητική πολιτική διεκδικώντας καλύτερους όρους για ένα τμήμα του πολιτικού κατεστημένου που φοβάται ότι μπορεί να μείνει εκτός των νέων συσχετισμών.

Ο μεγάλος ωφελημένος βέβαια είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος πιστεύει ότι έτσι θα καταφέρει να συσπειρώσει ένα τμήμα της εκλογικής του βάσης, που δικαιολογημένα αντιδρά με απέχθεια στον εσμό των ανθρώπων που διοργανώνουν τη συγκέντρωση.

Αν η 15η Ιουνίου δεν είχε οργανωθεί από άλλους θα έπρεπε να το κάνει το ίδιο το επικοινωνιακό επιτελείο του Τσίπρα.

Αυτό που κανένας δεν φαίνεται να λαμβάνει υπόψη είναι τα ταξικά χαρακτηριστικά του δημοψηφίσματος και το 62% του πληθυσμού που δεν έχει πει την τελευταία του λέξη. Το αν τσακώνονται μεταξύ τους οι νεοφιλελευθεροι της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης είναι παντελώς αδιάφορο.

Άρης Χατζηστεφάνου

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ