Περιοδεία σε όλη την Ελλάδα (στο Ίλιον στις 15, 16 και 17 Δεκεμβρίου)

Συγγραφέας Χάουαρντ Ζιν
Μετάφραση Άρης Λασκαρατος

Παίζει: Βασίλης Κυριάκου
Σκηνοθετεί : Nίκος Σέργης

Στο επίκαιρο θεατρικό του Zinn ο Μαρξ, απηυδισμένος από τις επιθέσεις που δέχεται μετά θάνατον, ζητάει από τις αρμόδιες αρχές του άλλου κόσμου να επιστρέψει στη ζωή για να αποκαταστήσει την αλήθεια.

Φτάνει στο Σόχο και, απευθυνόμενος σε ένα σύγχρονο ακροατήριο, μιλάει σε πρώτο πρόσωπο για τη ζωή του και υπερασπίζεται την επικαιρότητα των ιδεών του.

Μας προκαλεί, λέγοντας: “Δεν αναρωτιέστε γιατί νιώθουν την ανάγκη να με ανακηρύσσουν νεκρό, ξανά και ξανά;

Φάντης Μπαστούνι

Η ομάδα δημιουργήθηκε το φθινόπωρο του 2013 στην Ξάνθη, από τον Νίκο Σέργη και τον Κυριάκου Βασίλη. Μαζί με άλλους δημιούργησαν το 2009 την ομάδα «Σφάλμα Χ Γκοντώ» με αποκορύφωμα της δρασης τους το εμβληματικό έργο του Ψαθά “Φον Δημητράκης”(που λειτουργεί κανονικά ακόμα). Η ομάδα «Φάντης μπαστούνι» περιλαμβάνει στους σκοπούς της την πολιτική παρέμβαση στα κοινωνικά δρώμενα, με ελευθεριακό χαρακτήρα, δια μέσου του πολιτικού θεάτρου αλλά όχι μόνο, η χρήση του θεατρικού λόγου ως πολιτικού όπλου επίκαιρης κριτικής και η ανατροπή των κατεστημένων συνθηκών, όπου το ερασιτεχνικό θέατρο είναι προσωποπαγές για την ανάδειξη ατομικών φιλοδοξιών.

«Δεν αρνηθήκαμε τον ρόλο του σκηνοθέτη, αλλά αυτός διαχέεται κάθε φορά στην αμεσοδημοκρατική διαδικασία που ακολουθεί τις πρόβες, για να σχηματιστεί εκ νέου στην επόμενη συνάντηση» τονίζει μεταξύ άλλων η ομάδα και συμπληρώνει: «Έτσι περιφρουρήσαμε το νόημα της συλλογικότητας χωρίς να ‘αποδομήσουμε’ τους βασικούς κανόνες της θεατρικής πράξης. Τέλος, η συνεργασία με συλλογικότητες και κοινωνικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα αποτελεί προτεραιότητα για την ομάδα».

Όσο για το έργο, αναφέρουν: «Επιλέξαμε μια λιτή σκηνική αναπαράσταση (χωρίς π.χ. οπτικοακουστικά μέσα), προκειμένου να αναδείξουμε τόσο τον θεατρικό λόγο όσο και την υποκριτική ως όπλο της κριτικής. Ο αυτοσχεδιασμός επάνω στην επικαιρότητα είναι περιορισμένος, καθώς το ίδιο το κείμενο είναι πλούσιο σε ιδέες προς αξιοποίηση. Καθαρά θεωρητικά, δόθηκε έμφαση στα Χειρόγραφα 1844 του Μαρξ, εφόσον αποτελούν το πιο σημαντικό ίσως έργο για την ιστορική εξέλιξη του μαρξισμού».

CLOSE
CLOSE