παραλία

Ο Κυπαρισσιακός Κόλπος και η καρέτα-καρέτα επί ξυρού ακμής

Ιόλη Χριστοπούλου
Πηγή: Econews

Σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται και πάλι αντιμέτωπη με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τη φύση. Αυτή τη φορά, η υπόθεση αφορά την υποβάθμιση της παραλίας του Κυπαρισσιακού, τη δεύτερη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας θαλάσσιας χελώνας στη Μεσόγειο, από ανεξέλεγκτες δραστηριότητες (διάνοιξη δρόμων, εκχέρσωση φυσικής βλάστησης, ισοπέδωση αμμοθινών, κτλ) που πραγματοποιηθήκαν το 2011 και 2012 με τελικό στόχο την ανέγερση περίπου 50 εξοχικών κατοικιών.

Οι κατοικίες, προς το παρόν, δεν έχουν προχωρήσει ως αποτέλεσμα της κινητοποίησης των περιβαλλοντικών οργανώσεων και της πρώτης προειδοποίησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2012, η οποία πραγματοποίησε σχετική αυτοψία, καθώς και της παρέμβασης της Σύμβασης της Βέρνης και της δικής της αυτοψίας αμέσως μετά. Για να αποφύγει τα χειρότερα, το υπουργείο Περιβάλλοντος αναγκάστηκε να εκδώσει προσωρινό μέτρο αναστολής οικοδομικών εργασιών και αδειών στην εν λόγω περιοχή και κίνησε, με πολλές καθυστερήσεις, τη διαδικασία χαρακτηρισμού της περιοχής ως Εθνικό Πάρκο.

Ωστόσο η απόφαση αναστολής από επαναλαμβανόμενες παρατάσεις, λήγει στις 28 Ιουνίου 2016. Όσον αφορά το προτεινόμενο διάταγμα, το Συμβούλιο της Επικρατείας, δεν το έκανε αποδεκτό καθώς, αν και έκρινε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να προχωρήσει, τόσο η διαδικασία που ακολουθήθηκε όσο και το περιεχόμενο του δεν ήταν σύννομες. Ως εκ τούτου, το ΥΠΕΝ θα πρέπει να ετοιμάσει νέο σχέδιο.

Από τον Απρίλιο 2014 που δημοσιεύτηκε το πρακτικό επεξεργασίας του ανώτατου δικαστηρίου, έχουν περάσει οκτώ μήνες. Ακόμα νέο σχέδιο δεν έχει βγει.

Τα χρονικά περιθώρια πια στενεύουν και το μέλλον του Κυπαρισσιακού Κόλπου γίνεται όλο και πιο αμφίβολο.

Η αδράνεια του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και οι επιδιώξεις όλων όσοι τάσσονται κατά του χαρακτηρισμού της περιοχής ως εθνικό πάρκο είναι εγκληματικές, τόσο για την προστασία της καρέτα-καρέτα όσο και για τη διατήρηση της μοναδικής φυσικής ομορφιάς της περιοχής.

Σε πρόσφατη επιστολή του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος σχετικά με την αξιολόγηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τη φύση συμπορεύτηκε με ακόμα εννέα ευρωπαϊκές χώρες και τάχθηκε υπέρ της διατήρησης των σχετικών Οδηγιών. Με την ίδια θετική προσέγγιση, ο Υπουργός συμφώνησε με τους ομολόγους ότι το βασικό ζητούμενο για την προστασία της φύσης είναι η εφαρμογή της νομοθεσίας.

Η περίπτωση του Κυπαρισσιακού αποτελεί μία πρώτης τάξης ευκαιρία τα λόγια να γίνουν πράξη.

*(Η Ιόλη Χριστοπούλου είναι υπεύθυνη πολιτικής για το φυσικό περιβάλλον του WWF Ελλάς).

—Πάλι στο εδώλιο για περιβαλλοντικές παραβάσεις

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου η Ελλάδα σύρθηκε για ακόμα μια φορά στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αυτή τη φορά ως κατηγορούμενη για την απουσία μέτρων προστασίας των περιοχών ωοτοκίας της καρέτα-καρέτα στον Κυπαρισσιακό Κόλπο.

Παρότι η εξέλιξη αυτή ήταν γνωστή από μήνες, το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν κατάφερε να προωθήσει έγκαιρα τη μετατροπή της περιοχής σε εθνικό πάρκο. Σύμφωνα μάλιστα με δημοσιεύματα στον χαρακτηρισμό της περιοχής σε Εθνικό Πάρκο αντιτάσσονται οι τοπικοί «μαυρογιαλούροι» της Μεσσηνίας που αντιμετωπίζουν την προστασία του περιβάλλοντος ως «κατάρα» απέναντι στην μόνη ανάπτυξη που γνωρίζουν, αυτή της τσιμεντοποίησης.

Και μια προτροπή: οι μεσσήνιοι πολιτευτές και κατ” επέκταση η τοπική κοινωνία και αυτοδιοίκηση ας λάβουν μέτρα για να καθαρίσουν από τα σκουπίδια τους επαρχιακούς δρόμους της Μεσσηνίας οι οποίοι μοιάζουν λιγότερο με δρόμους και περισσότερο με υπαίθριες χωματερές και μετά ας ασχοληθούν με τον χαρακτηρισμό του Κυπαρισσιακού Κόλπου.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ