Οι Magic de Spell μελοποιούν τον μεγάλο κομμουνιστή ποιητή Ρόκε Ντάλτον

Την Παρασκευή 16/1 ξεκινούν οι εμφανίσεις των Magic de Spell από το ΚΥΤΤΑΡΟ, σε συνεργασία με τον 105,5 στο Κόκκινο

Πιο πολιτικοί και αιχμηροί από ποτέ επιστρέφουν οι Magic de Spell στη νέα τους δισκογραφική δουλειά όπου μελοποιούν και το ποίημα “Στο όνομα εκείνων” του Ρόκε Ντάλτον.

Ο Ρόκε Ντάλτον γεννήθηκε στις 14 του Μάη 1935 στο Σαν Σαλβαδόρ, πρωτεύουσα του Ελ Σαλβαδόρ, σε συνθήκες που δεν γνώριζε ούτε ο ίδιος όπως έλεγε όταν τον ρωτούσαν. Ο πατέρας του ήταν ένας πλούσιος βορειοαμερικανός που στην πραγματικότητα δεν έζησε ποτέ μαζί τους αν και πλήρωνε για τη μόρφωσή του. Η μητέρα του ήταν μια φτωχή σαλβαδοριανή νοσοκόμα.

Σπούδασε σε ένα ισουήτικο κολέγιο της χώρας του και στη συνέχεια σε πανεπιστήμια της Χιλής και του Μεξικού. Προσχώρησε στο κομουνιστικό κόμμα το 1957 και ανέπτυξε πλούσια δράση. Το 1960 συνελήφθηκε από το δικτατορικό καθεστώς του αντισυνταγματάρχη Χοσέ Μαρία Λέμους και καταδικάστηκε σε θάνατο δια τουφεκισμού. Όμως λίγες μέρες πριν από την προγραμματισμένη εκτέλεση το καθεστώς ανατράπηκε και ο Ρόκε βγήκε από τη φυλακή.

To 1965 τον συνέλαβαν ξανά και καταδικάστηκε πάλι σε θάνατο. Την παραμονή της εκτέλεσής του ένας σεισμός έριξε τους τοίχους της φυλακής. Έτσι κατάφερε να δραπετεύσει και να γλιτώσει ακόμα μια φορά. Ταξίδεψε σε πολλές χώρες και εργάστηκε σε αρκετές από αυτές. Από τη Γουατεμάλα, την Ονδούρα, τη Χιλή, το Μεξικό και την Κούβα έως την Τσεχοσλοβακία, την Κορέα, το Βιετνάμ και άλλες.

Το 1973 μετά από εξορία δεκατριών χρόνων επέστρεψε παράνομα για τελευταία φορά στην πατρίδα του όπου ίδρυσε μαζί με άλλους τον Επαναστατικό Στρατό του Λαού –ΕRP που τη δεκαετία του 1980 έγινε το ισχυρότερο από τα πέντε ένοπλα επαναστατικά κινήματα που σχημάτισαν το «Μέτωπο Εθνικής Απελευθέρωσης Φαραμπούντο Μαρτί» γνωστό με τα αρχικά FMLN.

Είχε γράψει πολλά βιβλία κυρίως ποίηση. Τιμήθηκε με πολλά βραβεία διαφόρων χωρών ως ένας μεγάλος ποιητής, μυθιστοριογράφος, δοκιμιογράφος, ιστορικός, ένας από τους μεγαλύτερους και πιο πρωτότυπους εκπροσώπους της σύγχρονης λατινοαμερικανικής λογοτεχνίας.

Στις 10 του Μάη 1975 δολοφονήθηκε άνανδρα από μέλη του κινήματος που ο ίδιος ίδρυσε με την υποψία ότι ήταν πράκτορας του εχθρού. Αργότερα παραδέχτηκαν ότι εκτελέστηκε άδικα, ότι ο Ρόκε Ντάλτον ήταν αθώος και πρωτοπόρος.

Στο όνομα εκείνων

Στο όνομα εκείνων
που πλένουν τα ρούχα των άλλων
(και καθαρίζουν την ξένη βρωμιά από τα άσπρα)
Στο όνομα εκείνων
που προσέχουν τα παιδιά των άλλων
(και πουλούν την εργατική τους δύναμη υπό τη μορφή μητρικής αγάπης και ταπεινώσεων)
Στο όνομα εκείνων
που ζουν σε ξένο χώρο
(που δεν είναι σπλάχνα ευγενικά αλλά τάφος ή φυλακή)
Στο όνομα εκείνων
που τρώνε τα ψίχουλα των άλλων
(και τα μασάνε ακόμα και με ένα αίσθημα κλέφτη)
Στο όνομα εκείνων
που ζούνε στη χώρα των άλλων,
τα σπίτια και τα εργοστάσια και τα καταστήματα και οι δρόμοι
και οι πόλεις και τα χωριά και οι ποταμοί
και οι λίμνες και τα ηφαίστεια και τα βουνά
ανήκουν πάντοτε σε άλλους
(γι’ αυτό και η αστυνομία και ο στρατός είναι εκεί προστατεύοντας τους εναντίον μας)
Στο όνομα εκείνων
που δεν έχουν τίποτε άλλο από πείνα,
εκμετάλλευση, ασθένειες,
δίψα για δικαιοσύνη και για νερό,
κατατρεγμούς, καταδίκες, μοναξιά, εγκατάλειψη,
καταπίεση και θάνατο,
κατηγορώ την ατομική ιδιοκτησία
που μας στέρησε τα πάντα.

Το τραγούδι περιλαμβάνεται στο CD:
Magic de Spell – Γιάννης Παλαμίδας – “Πρόγονε πίθηκε, εσύ τι λές;”

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ