Μανωλάδα μετανάστες

Ξεκινά η δίκη για τις «ματωμένες φράουλες» της Μανωλάδας

Την Παρασκευή 6 Ιουνίου ξεκινάει στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Πατρών η δική για τους πυροβολισμούς σε βάρος των μεταναστών εργατών -θυμάτων εμπορίας ανθρώπων- λόγω εργασιακού trafficking στη Mανωλάδα Ηλείας.

Υπενθυμίζεται ότι στις 17 Απριλίου 2013, 119 εργάτες γης από το Μπανγκλαντές δέχτηκαν επίθεση με πυροβολισμούς εναντίον τους, όταν προσπάθησαν να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα και τα δικαιώματά τους. Κατά την επίθεση 35 άτομα τραυματίστηκαν από τα πυρά.

Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, ο τραυματισμός των 35 συγκεκριμένων προσώπων μεταξύ των διαμαρτυρόμενων είναι συμπτωματικός. Η επίθεση είναι απόρροια ενός ευρύτερου φαινομένου: οι περισσότεροι από τους εργάτες γης που δέχθηκαν την επίθεση διέμεναν και εργάζονταν στην Ελλάδα χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα, στο έλεος κυκλωμάτων εκμετάλλευσής τους και υπό συνθήκες που επιτρέπουν το χαρακτηρισμό τους ως θύματα εμπορίας ανθρώπων (θύματα trafficking). Η απάντηση της Πολιτείας στο σάλο που δημιουργήθηκε ήταν ο χαρακτηρισμός τους ως θυμάτων trafficking και η παροχή προστασίας από τον κίνδυνο απέλασης αποκλειστικά των 35 προσώπων που τραυματίστηκαν από τα πυρά της επίθεσης.

Παρά το γεγονός ότι στο ακροατήριο θα καταθέσουν μόνο οι 35 τραυματίες εργάτες, για τους οποίους και σχηματίστηκε δικογραφία, εκ συνόλου 200 συνολικά εργατών της επιχείρησης, η εν λόγω υπόθεση αφορά σε μία μείζονα παραβίαση των δικαιωμάτων του ανθρώπου, σε ένα ευρύτερο φαινόμενο, το οποίο καλύπτεται εδώ και χρόνια από ένα πέπλο σιωπής. Είναι δε η πρώτη ίσως φορά που τίθεται ενώπιον της δικαιοσύνης υπόθεση μαζικού εργασιακού trafficking εκ μέρους παραγωγών και μεταπωλητών φράουλας.

Tο Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες θα παραστεί στη δική ως πολιτική αγωγή.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ