ΝΥΤ: Τρόικα -Σαμαράς έφεραν τη «Μεγάλη Ύφεση»

Οι NYT συγκρίνουν τις επιπτώσεις της πολιτικής των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ – ΝΔ με τα πρώτα πέντε χρόνια της Μεγάλης Ύφεσης που σάρωσε τις ΗΠΑ τη δεκαετία του ’30.

Παραθέτοντας στοιχεία για την πτώση του ελληνικού ΑΕΠ, σε σχέση με αυτή που σημειώθηκε στις ΗΠΑ μετά το κραχ του 1929, οι συντάκτες του άρθρου υποστηρίζουν ότι σε καμία άλλη χώρα του κόσμου δεν παρατηρήθηκαν συνθήκες που να παραπέμπουν στη Μεγάλη Ύφεση.

Με παλαιότερα γραφήματα μάλιστα οι ΝΥΤ αποδεικνύουν ότι όλοι οι βασικοί δείκτες της ελληνικής οικονομίας (κατανάλωση, επενδύσεις, εξαγωγές, αύξηση της ανεργίας) ακολουθούν την ίδια ακριβώς πορεία που αποτύπωναν οι αμερικανικοί δείκτες πριν από το ξέσπασμα του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου.

Μοναδική εξαίρεση  αποτελεί ο δείκτης των δημοσίων δαπανών, οι οποίες αυξάνονταν στις ΗΠΑ σε μια προσπάθεια εξόδου από την κρίση, ενώ μειώνονταν στην Ελλάδα ωθώντας την οικονομία βαθύτερα στην ύφεση.

Πατήστε την εικόνα για μεγέθυνση
Πατήστε την εικόνα για μεγέθυνση

 

Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι 900.000 από τους 1.3 εκατομμύριο ανέργους δεν έχουν λάβει οποιοδήποτε είδος μισθού ή οικονομικής ενίσχυσης εδώ και δυο χρόνια ενώ περιγράφει ιστορίες ανθρώπων που δεν έχουν πλέον ούτε νερό στο σπίτι τους.

Ο διευθυντής του γραφείου προυπολογισμού του ελληνικού κοινοβουλίου, Παναγιώτης Λιαργκόβας, επισημαίνει ότι «η συνταγή που ακολουθήθηκε σκότωσε τον ασθενή» ενώ οι συντάκτες του άρθρου αναφέρονται στα λάθη που πραγματοποίησε το ΔΝΤ σε βάρος της ελληνικής οικονομίας

Το άρθρο των NYT συνοδεύεται  από εξαιρετικό φωτογραφικό αφιέρωμα του Άγγελου Τζωρτζίνη  για τα συσσίτια των φτωχών στην Αθήνα.

poverty
Angelos Tzortzinis for The New York Times
inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ