Νέο άνοιγμα προς τους ψηφοφόρους της άκρας δεξιάς επιχειρούν, όπως φαίνεται, τα στελέχη του Ποταμιού. Ο Νίκος Ορφανός, βουλευτής Β΄ Πειραιά, μιλώντας στην εκπομπή Πρώτη Γραμμή του ΣΚΑΙ σημείωσε ότι «δεν μπορεί να εξαρτάται η εισροή (προσφύγων) από το πώς πηγαίνουν οι εμπόλεμες ζώνες».
Η δήλωση Ορφανού αμφισβητεί τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ορίζει ότι “τα κράτη-μέλη οφείλουν να διασφαλίζουν το δικαίωμα ασύλου, όπως προβλέπει η Σύμβαση της Γενεύης, με εγγύηση για την ασφαλή δίοδο των προσφύγων”. Να σημειωθεί ότι πρόσφατη Οδηγία (2001/55/ΕΚ) του Συμβουλίου της Ευρώπης ορίζει τις ελάχιστες προδιαγραφές παροχής προσωρινής προστασίας για τους Σύρους πρόσφυγες».
Η ουσία του ρατσιστικού ξεσπάσματος του Ποταμιού όμως δεν είναι νομική αλλά πολιτική. Σε ποιους πολέμους αναφέρεται άραγε ο βουλευτής του Ποταμιού; Μήπως μιλά για τη Λιβύη, που ισοπεδώθηκε ύστερα από τη παρέμβαση της δικής μας βορειοατλαντικής Συμμαχίας και έκτοτε πυροδοτεί αλυσιδωτές κρίσεις στην ευρύτερη Μέση Ανατολή; Μήπως αναφέρεται στον εμφύλιο της Συρίας, που κλιμακώθηκε όταν οι δυτικοί μας σύμμαχοι σε συνεργασία με κράτη του Περσικού Κόλπου, άρχισαν να εξοπλίζουν τζιχαντιστές; Εκτός αν αναφέρεται στο Αφγανιστάν όπου ο ελληνικός στρατός έχει συνεχή παρουσία εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία.
Αν θέλει να κάνει “προληπτική πολιτική” για το μεταναστευτικό, το Ποτάμι ας καταδικάσει πρώτα τη συμμετοχή της Ελλάδας και των συμμάχων της στις πιο αιματηρές συγκρούσεις του πλανήτη. Και αν θέλει να εμφανίζεται σαν ευρωπαϊκό κόμμα ας σέβεται τουλάχιστον τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν του ζήτησε κανείς να εμφανίσει ανθρώπινο πρόσωπο – που δεν έχει. Απλώς να μην προσβάλλει τόσο βάναυσα τις βασικές αρχές του ευρωπαϊκού πολιτισμού.
Να σημειωθεί ότι στο παρελθόν ο Σταύρος Θεοδωράκης είχε εκφράσει θέσεις που μέχρι σήμερα έχουν ακουστεί μόνο από ακροδεξιά κόμματα στην Ευρώπη, όπως το UKIP του Φάρατζ και το μετα-φασιστικό κόμμα της Μαρίν Λε Πέν στη Γαλλία. Συγκεκριμένα μιλώντας στο πάλαι ποτέ προπύργιο της Χρυσής Αυγής, στον Αγιο Παντελήμονα είχε προτείνει να «δεχόμαστε νόμιμους μετανάστες ανάλογα με τις ανάγκες που έχουμε σε δουλειές… Και να φεύγουν όταν τελειώσει η δουλειά τους.»
Άρης Χατζηστεφάνου