infowar

Νίκη απέναντι στου εργολάβους

Διακιωμένη από την απόφαση της προέδρου και Περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου για την ακύρωσης της κατασκευής των φαραωνικού τύπου εργοστασίων επεξεργασίας απορριμάτων δηλώνει η ΠΟΕ-ΟΤΑ σε ανακοίνωσή της.

Το σχεδιαζόμενο σκάνδαλο της ανάθεσης άχρηστων έργων σε ορισμένους από ταυς μεγαλύτρους Έλληνες και ξένους εργολάβους αλλά και ο ρόλος της Γερμανίας και των ΜΜΕ στην προώθηση συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων ήταν το θέμα του ντοκιμαντέρ που παρουσίασε η ΠΟΕ – ΟΤΑ σε συνεργασία με την INFOWAR productions.

Το ντοκιμαντέρ, που προβλήθηκε σε εκδηλώσεις αλλά και από τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς σε όλη την Ελλάδα, παρουσίασε τις απόψεις επιστημόνων και περιβαλλοντικών οργανώσεων πραγματοποιώντας ιστορική αναδρομή σε ανάλογα αποτυχημένα παραδείγματα του εξωτερικού. Το ντοκιμαντέρ προβάλλει συγκεκριμένες εναλλακτικές προτάσεις που αποσιωπούνται συστηματικά από τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης.

 

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΠΟΕ ΟΤΑ

Η απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ε.Δ.Σ.Ν.Α. μετά από εισήγηση της Προέδρου του και Περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου για ακύρωση των διαγωνισμών κατασκευής και λειτουργίας των φαραωνικού τύπου εργοστασίων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων μέσω Σ.Δ.Ι.Τ., αποτελεί δικαίωση για την Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. που κατήγγειλε σταθερά και επανειλημμένα την επιχείρηση εκχώρησης της διαχείρισης των απορριμμάτων στα μεγάλα εργολαβικά-επιχειρηματικά συμφέροντα από την προηγούμενη διοίκηση του Ε.Σ.Δ.Ν.Α. και την μνημονιακή συγκυβέρνηση.

Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. εξ αρχής τάχθηκε κατά της μεθόδευσης κατασκευής των τεσσάρων εργοστασίων επεξεργασίας των απορριμμάτων, που επί της ουσίας άνοιγαν το δρόμο για την πριμοδότηση των μεγάλων εργολαβικών-επιχειρηματικών συμφερόντων με την ανάθεση της διαχείρισης των σκουπιδιών, σε βάρος των δημοτών, που θα καλούνταν να επιβαρυνθούν επιπλέον και σημαντικά μέσω των Δημοτικών τελών, της υγείας των κατοίκων του λεκανοπεδίου Αττικής και του περιβάλλοντος.

Με αυτό ακριβώς το σκεπτικό προχώρησε στην ακύρωση των διαγωνισμών η κ. Δούρου επισημαίνοντας στην εισήγησή της πώς η κατασκευή των εργοστασίων προωθήθηκε με «αδιαφανείς» διαδικασίες και δεν ήταν μονόδρομος, όπως επιχειρήθηκε να περάσει η προηγούμενη Διοίκηση του Ε.Δ.Σ.Ν.Α. παίζοντας σαφώς τα παιχνίδια των ιδιωτών. Υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι διαχείρισης των απορριμμάτων, κάτι που έχει επισημάνει και τεκμηριώσει επιστημονικά η Π.Ο.Ε-Ο.Τ.Α. σε επίσημη πρότασή της.

Από τα τέλη του 2010 δεκάδες ήταν οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στους Ο.Τ.Α. που απαιτούσαν την ακύρωση των διαγωνισμών. Τις περισσότερες φορές οι εργαζόμενοι αντιμετωπίστηκαν από την προηγούμενη Διοίκηση του Ε.Δ.Σ.Ν.Α. με αγριότητα από τις δυνάμεις καταστολής και με χυδαιότητες του τύπου η «μαφία των σκουπιδιών» που δεν θέλει την πρόοδο στη χώρα των μνημονίων και στις υποταγές του Φούχτελ.

Άπειρες ήταν οι φορές που οι υπερασπιστές των εργολαβικών-επιχειρηματικών συμφερόντων χυδαιολογούσαν, που τα φερέφωνα του συστήματος εκτόξευαν τόνους λάσπης κατά της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. με προσωπικές επιθέσεις κατά του Προέδρου της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας και άλλων μελών της και κινδυνολογούσαν για τον εφιάλτη της Νάπολι που περιμένει τους κατοίκους της Αττικής αν δεν κάνουν οι επενδυτές τα εργοστάσια σκουπιδιών.

Οι εργαζόμενοι των Ο.Τ.Α. παρά τον συντονισμένο «πόλεμο» που δέχθηκαν, τις απειλές, την τρομοκρατία μέσω των δυνάμεων καταστολής, του εκφοβισμού μέσω της Δικαιοσύνης συνέχισαν τον αγώνα τους και επέμειναν στο δίκαιο αίτημα τους υπερασπιζόμενοι το Δημόσιο και Κοινωνικό χαρακτήρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το συμφέρον των δημοτών, απευθύνοντας στους πολίτες της Αττικής ανοιχτές επιστολές για τις μεθοδεύσεις και τις αποφάσεις της συγκυβέρνησης και της πρώην Διοίκησης του Ε.Δ.Σ.Ν.Α. γι’ αυτούς, χωρίς αυτούς και σε βάρος τους.

Υπό την έννοια αυτή λοιπόν, η ακύρωση των διαγωνισμών είναι μία νίκη του συνδικαλιστικού κινήματος των εργαζομένων στους Ο.Τ.Α. που εναντιώθηκε και αγωνίστηκε για να αποτραπεί το σχέδιο της συγκυβέρνησης και της πρώην Διοίκησης του Ε.Δ.Σ.Ν.Α. υπέρ των συμφερόντων, των οργανώσεων που ασχολούνται με το περιβάλλον και την εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων και βεβαίως των πολιτών που συντάχθηκαν κατά της ιδιωτικοποίησης και υπέρ της διατήρησης του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η εξέλιξη αυτή είναι, δικαίωση για την Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. αποδεικνύει πώς αξίζει να αγωνίζεται κανείς για κάτι που πρεσβεύει. Όταν οι προθέσεις απορρέουν από το δίκαιο και το συμφέρον των πολλών και όχι των ολίγων, ακόμη και αν ο αγώνας είναι άνισος τότε υπάρχει η ελπίδα της δικαίωσης.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ