Δελαστίκ

Μελετώντας τους όρους υποταγής

Γιώργος Δελαστίκ για την Εφημερίδα Πριν

Διαφήμιζε η κυβέρνηση Τσίπρα ότι η συνάντηση της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκ. Μέρκελ και του γάλλου προέδρου Φρ. Ολάντ με τον έλληνα πρωθυπουργό θα συνιστούσε σταθμό στην εξασφάλιση λύσης. Θα προέκυπτε δηλαδή από τις συζητήσεις των τριών ηγετών η ποθούμενη συμφωνία «έντιμου συμβιβασμού», η οποία θα επικυρωνόταν απλώς τυπικά στη συνέχεια από την Ευρωομάδα. Τίποτα τέτοιο δεν έγινε. Ναι μεν η συνάντηση διεξήχθη σε «εξαιρετικά φιλικό κλίμα», κατά τα λεγόμενα της ελληνικής κυβέρνησης, στην οποία κανείς πλέον δεν δίνει βάση στα ζητήματα προπαγάνδας, αλλά καμιά συμφωνία δεν υπήρξε.

«Υπάρχουν αρκετά πράγματα που ακόμη πρέπει να γίνουν» δήλωσε η καγκελάριος Μέρκελ μετά τη συνάντηση. Χρειάζεται να γίνει πολλή δουλειά ακόμη, ήταν το πνεύμα και των δηλώσεων της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Το αποτέλεσμα άλλωστε των συζητήσεων στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στη Ρίγα της Λετονίας το είχε προκαθορίσει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε. Μιλώντας την Πέμπτη, λίγες ώρες προτού ξεκινήσει η σύνοδος, ο Σόιμπλε είχε δηλώσει κατηγορηματικά: «Η αισιοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης για συμφωνία με τους δανειστές τις επόμενες μέρες δεν δικαιολογείται από τις διαπραγματεύσεις»! Πρόσθεσε δε χωρίς περιστροφές: «Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμιά ουσία στην ανακοίνωση ότι βρισκόμαστε κοντύτερα σε συμφωνία […] Δεν υποστηρίζουν την αισιοδοξία που προκύπτει από τις ανακοινώσεις της Αθήνας αυτά που εγώ γνωρίζω από την πορεία των συζητήσεων με τους τρεις θεσμούς» τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση. Τελεία και παύλα. Ο σχεδιασμός του Σόιμπλε είναι διαφορετικός. Προβλέπει κορύφωση της κρίσης και υπογραφή από την κυβέρνηση Τσίπρα νέου Μνημονίου στο τέλος Ιουνίου, τότε δηλαδή που θα έχει ολοκληρωθεί από τους Γερμανούς τόσο ο οικονομικός στραγγαλισμός της Ελλάδας όσο και η… «αποξήρανση» κάθε οικονομικής ρευστότητας στην αγορά. Τότε ο Σόιμπλε είναι βέβαιος ότι ο Τσίπρας θα υπογράψει οτιδήποτε απαιτήσουν οι Γερμανοί. Αν το κάνει, θα έρθει και το πολιτικό τέλος του.

Όχι από τους Έλληνες, προς τους οποίους θα έχει αποδειχθεί εντελώς ασυνεπής. Από τους… Γερμανούς, στις εντολές των οποίων θα έχει υποκύψει! Οι Γερμανοί θα μεθοδεύσουν την ανατροπή του Αλέξη Τσίπρα, αφού όμως πρώτα τον έχουν γελοιοποιήσει ώστε να λειτουργήσει ο πολιτικός διασυρμός του σαν παράδειγμα σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης – να τι παθαίνει και πώς εξευτελίζεται όποιος τολμήσει να αντισταθεί στις εντολές του Δ΄ Ράιχ της Γερμανίας! Και μόνο το γεγονός ότι απολύτως τίποτα (!) από το αστικό Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης του Τσίπρα δεν συζητιέται καν με τους Γερμανούς, για να συμπεριληφθεί στη συμφωνία του υποτιθέμενου «έντιμου συμβιβασμού», είναι ενδεικτικό της συμφωνίας που θα προκύψει. Ευρώ και φιλεργατική πολιτική είναι δύο έννοιες εξ ορισμού ασυμβίβαστες. Αυτό δεν το έχει καταλάβει ούτε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η οποία είναι ευρωλάγνα, ούτε φυσικά ο ελληνικός λαός, ο οποίος απλώς ονειρεύεται την επιστροφή στην ευημερία του 2009 – δηλαδή του κράτους της Δεξιάς του Κώστα Καραμανλή. Νέα συμφωνία με τους δανειστές –δηλαδή νέο Μνημόνιο– συνεπάγεται νέα μείωση μισθών, συνεχείς μειώσεις των συντάξεων, ομαδικές απολύσεις, αποθέωση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και παρόμοια πράγματα. Η «σταθερότητα» που θα φέρει το νέο Μνημόνιο συνιστά σταθερότητα της πορείας προς την ολοένα και μεγαλύτερη φτώχεια του ελληνικού λαού. Σε αυτό οι Γερμανοί θα είναι αμείλικτοι.

Υποθετικά μιλώντας, ακόμη κι αν αύριο κιόλας ο Τσίπρας αποδεχόταν όλους ανεξαιρέτως τους όρους των Γερμανών, είναι βαθιά νυχτωμένος αν νομίζει ότι θα του δώσουν λεφτά οι Γερμανοί. Θα περνούν εβδομάδες και μήνες για να εκταμιεύσουν μια δόση, την οποία θα την παίρνουν αμέσως οι δανειστές! Ούτε ένα ευρώ δεν θα πηγαίνει από τα δάνεια στην ελληνική οικονομία! Όσον αφορά δε την ενίσχυση της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας μέσω του μηχανισμού ELA, που καθιστά δυνατή την ενίσχυση του Δημοσίου διά της αγοράς ελληνικών κρατικών εντόκων γραμματίων από τις ελληνικές τράπεζες, και στον τομέα αυτόν θα σφίγγει σιγά σιγά η θηλιά, αφού όλες ανεξαιρέτως οι ελληνικές τράπεζες (αναφερόμαστε στις τέσσερεις συστημικές Πειραιώς, Εθνική, Άλφα και Γιούρομπανκ) ελέγχονται από τους δανειστές και επιβλέπονται από την ΕΚΤ. Ήδη απειλούνται με την επιβολή ποινών από την ΕΚΤ, αν υπερβούν το όριο αγοράς ελληνικών κρατικών ομολόγων αλλά και εντόκων γραμματίων μικρής διάρκειας του ελληνικού κράτους, το οποίο όλες έχουν υπερβεί! Αυτό προοιωνίζεται τη σταδιακή συρρίκνωση της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας και στο άμεσο μέλλον, όσο συνεχίζεται αυτή πολιτική εκ μέρους της Γερμανίας και η Ελλάδα παραμένει στο ευρώ. Αυτό θίγει και τις αστικές τάξεις των υπόλοιπων χωρών της ευρωζώνης, πλην της Γερμανίας φυσικά. Ιδίως οι αστοί που ασχολούνται με την παραγωγή ή τη διακίνηση προϊόντων χάνουν εν γένει σαφώς περισσότερα όταν φτωχαίνει συνολικά ο πληθυσμός της χώρας τους από όσο κερδίζουν λόγω της μείωσης των μισθών και της φορολογίας, την οποία φυσικά και επικροτούν και εκμεταλλεύονται.

«Κολασμένος» κυριολεκτικά θα είναι ο Ιούνιος για τους εργαζόμενους, αρχής γενομένης από την άλλη Δευτέρα. Ο σχεδιασμός του Σόιμπλε έχει προγραμματίσει στο τέλος Ιουνίου την υπογραφή από τον Αλέξη Τσίπρα του νέου, τρίτου Μνημονίου. Οι διαρκείς υποχωρήσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μέχρι τώρα δεν προοιωνίζονται σθεναρή αντίσταση – πόσο μάλλον που ούτε λέξη δεν λένε οι κυβερνώντες για το ενδεχόμενο ρήξης, σε μια απόπειρα να προετοιμάσουν το λαό και για το ενδεχόμενο αυτό. Οψόμεθα…

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ